FORUM DE AFACERI ROMÂNIA - ŢĂRILE DIN GOLF

Isărescu: Oportunităţile de investiţii, dincolo de imaginaţie 4

10 mar. 2011 Companii
ADINA ARDELEANU
Mugur Isărescu: "România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori".
Mugur Isărescu: "România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori".

Oportunităţile de investiţii în ţara noastră sunt mai multe decât ne putem noi imagina, le-a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, oamenilor de afaceri prezenţi, ieri, la "Forumul Consiliului de Cooperare al Golfului - România:

Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est", organizat de Forum Invest.

Din păcate, însă, nu suntem în stare să le exploatăm singuri şi nici măcar să ducem la bun sfârşit ceea ce începem.

Potrivit Guvernatorului BNR, România nu are nevoie neapărat de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile, de oameni care să le ducă la bun sfârşit: "Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate. 40.000 de proiecte bugetare de investiţii sunt neterminate. Asta, după mine, spune totul".

Domnia sa a subliniat că România are o economie stabilă şi sănătoasă, pregătită să revină pe creştere.

"În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă, o creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor", a spus Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a precizat că deficitul extern s-a redus de la 12-14% în 2007-2008, la aproximativ 4-5% din PIB, sperând să se menţină în jurul acestei valori.

În opinia Guvernatorului, acesta este un deficit care poate fi finanţat chiar prin investiţii străine directe, la care se adaugă absorbţia fondurilor comunitare, acum destul de modestă.

"Următorul ciclu de creştere economică trebuie să fie bazat pe stimularea producţiei, să menţinem acest decalaj pozitiv arătat pe doi ani", a mai adăugat Guvernatorul, care spune că există o probabilitate mică ca dezechilibrele să revină, condiţionat însă şi de politicile economice corecte.

Banca Naţională a României prog-nozează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 4-5 % în anul 2012.

Inflaţie sub 4%

Mai mult de jumătate din inflaţia de anul trecut (8%) este de natură fis-cală, din cauza creşterii accizelor şi TVA, a declarat, ieri, Mugur Isăres-cu, care estimează o scădere a ratei inflaţiei sub 4% la finalul anului 2011: "În România, inflaţia are o componentă structurală şi scade des-tul de greu. Economia s-a deschis şi are tendinţa să ia lucrurile nefavorabile din exterior şi să le transpună. Mai greu cu lucrurile favorabile, acolo avem inerţie".

BNR va avea o misiune dificilă în menţinerea sub control a inflaţiei în acest an, domnul Isărescu menţionând două necunoscute: creşterea preţului alimentelor şi evoluţia preţului ţiţeiului.

"O creştere în continuare a preţului la petrol va duce la presiuni inflaţioniste suplimentare. Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţi excedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune în funcţiune. Există, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari dacă acesta se va dovedi preţul de echilibru", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că motivaţia majorării preţului la combustibili din cauza cursului a dispărut, pentru că de la începutul anului leul s-a apreciat cu 7% în raport cu dolarul.

De la începutul anului companiile petroliere din România au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%. Acestea explică de cele mai multe ori creşterile preţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a competiţiei de pe piaţa internă.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Forumul Economic CCG - România - Bucureşti: Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe /MAE/, în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri /MECMA/, Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, în perioada 8-10 martie, la Bucureşti.

Mugur Isărescu: Legislaţia în domeniul agriculturii trebuie îmbunătăţită 

Legislaţia din domeniul agriculturii trebuie îmbunătăţită şi trebuie să încurajeze comasarea şi formarea unor ferme eficiente care să nu aibă neapărat minimul de 100 ha de teren arabil, a mai declarat Mugur Isărescu.

Domnia sa a adăugat că numai aşa investitorii şi băncile vor fi dispuşi să finanţeze sectorul agricol.

În ocazia "Forumului Economic CCG - România - Bucureşti: Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est", ziarul "BURSA" a editat suplimentul "Golf", care poate fi consultat pe www.bursa.ro.


Opinia cititorului: 4
1.   fără titlu
mesaj trimis de mircea în data de 10.03.2011, 10:37

Toata stima pt dl Isarescu, sunt un fan :) inca 200 ca el si romania ajunge franta europei

2.   Isarescu si BNR
mesaj trimis de IMM în data de 10.03.2011, 12:18

BNR si Isareascu au distrus IMM-urile prin mentinerea dob. de ref. si a leului la cote nereala (sus) ...leul sus = adio exporturi; dobinda de ref. sus = adio finantare.

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2011, 19:54

Domnia sa a subliniat că România are o economie stabilă şi sănătoasă, pregătită să revină pe creştere

Mie imi vine sa rad la asemenea remarci 

3.   Oportunitati inghetate la limita imaginatiei
mesaj trimis de Negoita Marcel în data de 10.03.2011, 13:59

Domnul Iarescu vine cu ,,probe,,concrete depre realitatea economica a Romaniei,insa infuzia de antreprenori,atat de necesara reabilitarii noastre ,va exista deocamdata numai in creuzetul imaginatiei.......

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania au fost deschişi traficului rutier
13 dec.


Milioane de oameni suferă din cauza nesiguranţei alimentare
13 dec. Octavian Dan


DAN NICULA, DIRECTOR GENERAL ADRBI:"Ne-am depăşit obiectivele la nivel regional, dar rămânem sub presiunea îndeplinirii ţintei naţionale"
13 dec. R.R.


GHEORGHE PIPEREA, ADMINISTRATOR JUDICIAR OLTCHIM"Circa 50 milioane de euro din banii pentru Oltchim merg la bănci"1
13 dec. ANDREI IACOMI


DACĂ TARIFELE IMPUSE DE SUA VOR AJUNGE LA 25%:Apple analizează mutarea producţiei iPhone în altă ţară
13 dec. M.T.


Samsung închide o uzină de smartphone-uri în China
12 dec. T.L.


CONSILIUL CONCURENŢEI:Investigaţie privind piaţa echipamentelor de protecţia muncii
12 dec. T.T.


Spitale cu bani UE abia din exerciţiul financiar următor
12 dec. O.D.


ANALIZĂ ESOP CONSULTING:"IMM-urile au tranzacţionat spaţii de birouri de până în 2.500 mp, în primele nouă luni din an"
12 dec. R.R.


MIHAELA GÎNJU, FONDATOR ŞI PARTENER ERUDIO:"Una dintre problemele managementului în ţara noastră este că oamenii nu colaborează"
12 dec. A consemnat ADELINA TOADER

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.