FORUM - PETROLIŞTII DIN QATAR ŞI KUWEIT

Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real

10 mar. 2011 Companii-Afaceri
ALINA TOMA VEREHA
Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real

Cotaţiile ridicate sunt efectul tensiunilor din Orientul Mijlociu 

Preţul actual extrem de ridicat al ţiţeiului nu este cel real, ci reprezintă efectul psihologic al tensiunilor din Orientul Mijlociu, au declarat, ieri, oficialii unor companii petroliere din Qatar şi Kuweit.

Khaled Saeed Al Ruaihi, directorul de explorare al "Qatar Petroleum" (QA), apreciază: "Problemele din Orientul Mijlociu sunt cele care au declanşat creşterea preţului petrolului şi aceste conflicte par că nu se mai termină. Companiile petroliere nu se bucură de această creştere conjuncturală şi sperăm că aceste conflicte se vor încheia în curând. Nu ştiu unde se va ajunge preţul petrolului, dar sper ca situaţia din Orient şi Nordul Africii să se aşeze".

Ali Abdulla Ahmad, directorul comercial al KNPC - Compania Naţională de Petrol din Kuweit, a spus că preţul ridicat al petrolului este o reacţie psihologică generată de tensiunile din ţările arabe. Alt factor care, în opinia domniei sale, a determinat aprecierea cotaţiilor este cererea ridicată din China şi Brazilia.

Oficialul KNPC a subliniat: "Escaladarea cotaţiilor pentru ţiţei a dus preţurile la un nivel care nu este real. Acest nivel nu este preţul real şi ştiu că va scădea după stingerea conflictelor. Preţul ţiţeiului ar trebui să reprezinte o balanţă între cerere şi ofertă şi să fie unul rezonabil pentru această perioadă".

Majorările succesive ale preţurilor la carburanţi pe piaţa autohtonă nu sunt justificate şi ele s-au produs atât din cauză că producătorii aveau în plan aceste creşteri, dar şi din cauza modului de privatizare a societăţilor producătoare, a declarat, ieri, la Camera Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. Domnia sa a precizat, potrivit Agerpres: "Este un lucru rău că se majorează preţurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred că aceşti producători aveau în plan majorarea preţurilor. Sigur, aces-te majorări vin şi din cauza modului de privatizare, pentru că privatizarea s-a făcut în mod incorect".

Şeful de la Finanţe a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Consiliului Concurenţei să continue investigaţiile în acest domeniu. Ialomiţianu a spus: "Nu există o concluzie a Consiliului Concurenţei. A fost o prezentare în Guvern. Acele concluzii nu cred că sunt făcute pe baza unor investigaţii foarte serioase şi noi le dăm tot sprijinul, prin organele de control". Consiliul Concurenţei a desfăşurat o anchetă cu privire la scumpirea carburanţilor, însă premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de această analiză. În consecinţă, autoritatea de concurenţă va trebui să lucreze cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la o nouă analiză privind creşterea preţului carburanţilor pe piaţa noastră.

Oportunităţi de afaceri în Qatar şi Kuweit

Oficialii QA şi KNPC au prezentat, ieri, oportunităţi de afaceri pentru companiile româneşti care activează în domeniul petrolier. QA este des-chis la colaborări cu producători şi furnizori de echipamente în domeniul petrolier, dar şi cu furnizorii de servicii. În plus, QA este dispus să creeze companii mixte şi diverse asocieri pentru explorarea şi exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze.

KNPC va construi ce-a de-a patra sa rafinărie, care va fi si cea mai mare din lume. Investiţia este evaluată la 6-8 miliarde de dolari şi va avea o capacitate de circa 600.000 de barili pe yi. Pentru realizarea rafinăriei, KNPC organizează licitaţii electronice şi invită antreprenorii români, dar şi furnizorii de servicii şi echipamente specifice.

Concurenţa cere Guvernului extinderea perioadei de finalizare a raportului privind carburanţii 

Conducerea Consiliului Concurenţei a solicitat Guvernului prelungirea termenului în care trebuie să finalizeze verificările privind creşterile preţului carburanţilor, perioadă în care va compara datele cu cele ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), susţin surse citate de Mediafax. Extinderea perioadei a fost solicitată pentru a se căuta elemente noi prin integrarea datelor Consiliului cu cele pe care le are ANAF.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Dotări noi pentru Ministerul de Interne
18 iul. G.M.


ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUIVola.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 4,2 milioane de euro
18 iul.


Legume din apă, seră hidroponică de 700.000 de euro
18 iul. O.D.


EY România: Eliminarea creditului fiscal din Legea offshore pune piedici în continuarea investiţiilor
18 iul.


REPORTAJCu trenul se poate rata chiar şi întâlnirea cu... moartea!
18 iul. Dan Nicolaie


ROPEPCA:"Cea mai bună soluţie pentru gazele autohtone, Guvernul să motiveze industria să investească în prelucrare"
18 iul.


RAPORT IEA PENTRU 2017:Investiţiile în electricitate le-au depăşit pe cele în petrol şi gaze pentru al doilea an consecutiv
18 iul.


Varta, buget de 150 de milioane euro pentru extinderea producţiei
18 iul. Ovidiu VRÂNCEANU


ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI: AdePlast a înregistrat o cifră de afaceri de 216 milioane lei
18 iul.


Viitorul plafon pentru medicamente compensate - 990 lei
18 iul. G.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.