FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE ADRIAN SEVERIN:

"Întreaga lume se află în haos"

18 oct. 2019 Politică
RAMONA RADU
Adrian Severin
Adrian Severin

"Trump manifestă o atitudine imperialistă faţă de liderul de la Ankara" 

Întreaga lume se află în haos şi este important să stabilim o ordine pe care să o înţelegem şi să o respectăm cu toţii, este de părere fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin.

Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Dacă ne uităm la întreaga lume, putem vedea că am deraiat, nu trăim în ordine, ci în haos şi întrebarea este nu doar despre cine va defini această ordine, ci şi despre cum ar trebui ea să fie definită, astfel încât să fie unanim acceptată, deoarece în opinia mea, pacea nu poate fi instaurată cu arme, ci trebuie să înţelegem că binele, evoluţia şi securitatea celuilalt vin în interesul nostru. Dacă mă uit la liderii, de astăzi, ai marilor puteri de la nivel global, la o primă privire mi se pare că sunt oarecum nebuni, dar dacă privesc mai îndeaproape, cred că am putea găsi câteva atribute raţionale".

Făcând referire la retragerea trupelor americane din Siria şi luând ca exemplu relaţia dintre SUA şi Turcia, Adrian Severin a afirmat că preşedintele SUA, Donald Trump, a manifestat o atitudine imperialistă faţă de liderul de la Ankara atunci când a transmis că va distruge economia Turciei, dacă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, nu se va opri cu ofensiva asupra militanţilor kurzi din Siria.

Domnia sa a explicat: "Din punctul meu de vedere, Donald Trump este un om de afaceri aşa că înţelege, sau a înţeles deja, că este cel mai bine pentru SUA să lupte departe de casă. În ceea ce priveşte Siria, Trump a înţeles că cel mai bine pentru America este să se retragă înainte să fie învinse şi să întâmpine o criză psihologică. În plus, politica de sancţiuni, pe care o impune şi Trump acum, a avut vreodată, în istorie, succes? Nu, nu am găsit niciun exemplu de o astfel de politică de succes, iar asta îmi arată că liderul de la Washington nu are nicio soluţie şi a adoptat ideea aceasta (n.r. a sancţiunilor) în locul prezenţei trupelor armate doar pentru că vrea să câştige timp, neavând acum nicio soluţie reală. Sau, poate că are una, mai exact să întărâte actorii regionali şi globali unul împotriva altuia. Care este rezultatul momentan? Trump a reuşit, şi chiar nu sunt ironic, să îl încurajeze, în mod indirect, pe preşedintele Turciei să intervină în Siria, iar în tot acest timp preşedintele SUA se arată ostil preşedintelui Erdogan nu doar prin sancţiunile pe care le impune Turciei, ci şi prin lipsa de diplomaţie pe care o manifestă în întâlnirile cu Erdogan. În plus, în acelaşi timp, Statele Unite încearcă să ţină, cumva, Turcia în NATO, şi este foarte greu de înţeles, pentru mine cel puţin, cum ar mai putea rămâne Turcia un membru foarte important al NATO".

Turcia este, bineîneţeles, afectată de sancţiunile economice pe care i le impune SUA, însă este, în acelaşi timp, o economie puternică şi nu va fi doborâtă de ele, consideră domnul Severin, potrivit căruia retragerea trupelor americane din Siria nu înseamnă că SUA îşi vor abandona ambiţiile pe care le au în privinţa Orientului Mijlociu.

Menţionăm că Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria pentru a evita, astfel, ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei, relatează dpa.

"Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu", i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obţinute de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte media americane.

Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează dpa, citată de Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd în care aces-ta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia.

"Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce - şi aşa voi face", a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: "Hai să găsim un acord bun".

Dezvăluirea scrisorii survine după ce miercuri preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria.

"Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri", a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. "Nu mai ţinem pasul", a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.

El le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. "I-am spus: "uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici'", a susţinut preşedintele turc.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

PENTRU CĂ A FUMAT ŞI NU A PURTAT MASCĂ ÎN SPAŢII ÎNCHISEPremierul Orban, amendat cu 3.000 de lei3
30 mai. R.V.


Trump restrânge intrarea studenţilor chinezi în SUA
30 mai. I.A.


MINISTRUL GERMAN AL SĂNĂTĂŢII: "Ruperea de către SUA a relaţiilor cu OMS reprezintă un regres serios pentru sănătatea mondială"8
30 mai. A.I.A.


MINISTRUL JUSTIŢIEI DIN HONG KONG:"Amestecul lui Trump în problema Hong Kong-ului nu este acceptabil"4
30 mai. I.A.


Accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare, de la 1 iunie 1
30 mai. I.A.


Statele Unite încetează relaţia cu OMS, a anunţat Donald Trump1
30 mai. I.A.


Trump a cerut administraţiei SUA să înceapă eliminarea privilegiilor avute de Hong Kong3
30 mai. I.A.


Angela Merkel nu participă la Summit-ul G7 convocat de Trump17
30 mai. G.M.


MINISTRUL AGRICULTURII: "Programul Tomate a fost compromis pentru că au fost date în plată multe dosare fictive"1
29 mai. M.A.


MINISTRUL DE INTERNE:"Tranzitul prin Ungaria se va putea face, începând de vineri seara, la orice oră"
29 mai. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.