FOTBAL ŞI BANI

Alegeri cu justiţia în coastă

05 mar. Sport
D.N.
Alegeri cu justiţia în coastă

Campania electorală premergătoare alegerilor pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal se desfăşoară şi de această dată cu un ochi aţintit spre procesul de justiţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat asupra cererii Federaţiei Române de Fotbal cu privire la obligarea Ministerului Tineretului şi Sportului la emiterea avizului prevăzut de Legea Educaţiei Fizice şi Sportului pentru modificările aduse Statutului FRF prin Adunarea Generală din 27.05.2017. Decizia este una foarte importantă în actualul context electoral. La Adunarea Generală de anul trecut, una dintre modificările aduse statutului suna astfel: "Un candidat poate participa la alegeri doar dacă a îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului asociaţiei (ca jucător sau ca oficial în cadrul FRF/LPF/AJF/ AMFB sau structuri sportive) pentru cel puţin 2 ani în ultimii 5 ani anteriori datei la care este propus ca şi candidat". Cu un astfel de paragraf în vigoare, Ionuţ Lupescu, care de şase ani activează la UEFA, nu ar mai putea candida. Vestea bună pentru Lupescu, principalul contracandidat al actualului preşedinte, Răzvan Burleanu, este că decizia Curţii de Apel nu este definitivă. Dacă Ministerul Tineretului şi Sporturilor va face apel în termen de 15 zile, atunci cazul va continua să se judece, iar respectivul paragraf din regulament nu se aplică până la alegeri.

Federaţia a punctat pe site-ul oficial această victorie de parcurs: "Instanţa a admis prin hotârâre judecătorească solicitarea FRF, respingând ca neîntemeiate toate obiecţiile formulate de Ministerul Tineretului şi Sportului. În cadrul acţiunii sale, FRF a arătat că MTS a acţionat cu exces de putere atunci când a refuzat să emită avizul cu privire la modificările aduse Statutului FRF, având astfel o conduită contrară legii. Pe această cale, în acord cu hotărârea judecătorească citată, Federaţia Română de Fotbal evidenţiază încă o dată că respectă în mod strict şi complet legea prin modificările statutare votate, dezavuând obiecţiile nefondate ale MTS".

Ionuţ Lupescu este convins însă că acest "meci" nu va fi pierdut la "masa verde": "Aşteptăm, în primul rând, decizia instanţei. Oricare va fi decizia, aceasta nu este definitivă, dacă MTS va face recurs. În orice situaţie, există soluţii. Îi asigur pe toţi membrii afiliaţi şi publicul larg că voi candida pentru preşedinţia FRF, în ciuda încercărilor procedurale disperate ale Federaţiei de a mă împiedica să fiu pe buletinele de vot, pe 18 aprilie. Actuala conducere a FRF şi-ar dori să câştige la masa verde, nu pe teren. Este singurul mod în care poate câştiga alegerile, lucru care nu se va întâmpla. Competiţia se va disputa pe teren şi voi fi acolo".

Există voci autorizate care susţin că aceste modificări ale statutului nu au cum să intre în vigoare până la data alegerilor, chiar şi dacă nu se face apel. Interesant este şi faptul că dacă statutul, în forma votată în urmă cu un an, ar fi fost în vigoare în 2014, actualul şef al FRF nu ar fi putut să candideze. Chiar dacă teoretic decizia justiţiei de săptămâna trecută nu trebuie să influenţeze alegerile, votantul tot îşi va pune unele semne de întrebare.

La precedentele alegeri, în martie 2014, cu 24 de ore înainte de vot, Gică Popescu, candidatul cotat cu cele mai mari şanse la victorie, a fost condamnat definitiv în "Dosarul Transferurilor", fiind încarcerat înainte de Adunarea Generală a FRF.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALÎnfrângere în semifinale, am rămas în lupta pentru "bronz"
14 dec. D.N.


CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALCalificare în genunchi
14 dec. D.N.


Fotbalul autohton se digitalizează
11 dec. D.N.


CE DE HANDBALTricolorele au zdrobit campioana europeană3
07 dec. D.N.


Handbalistele tricolore, o nouă demonstraţie de forţă
05 dec. O.D.


BALONUL DE AURModrici a întrerupt dominaţia cuplului Ronaldo - Messi1
05 dec. D.N.


Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare all-time a Campionatului European
03 dec. V.D.


EURO 2020Drumul spre Bucureşti trece prin Nord
03 dec. D.N.


CAMPIONATUL EUROPEANHandbalistele tricolore, debut solid
03 dec. D.N.


SPORTDiscursuri multe, fapte mai puţine
29 nov. D.N.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.