FOTBAL ŞI BANI

Sistemul competiţional, blocat de vânzarea drepturilor TV

01 mar. Sport
D.N.
Sistemul competiţional, blocat de vânzarea drepturilor TV

Criticat de mai multe cluburi, actualul sistem competiţional va rămâne în vigoare până la finalul contractului de vânzare a drepturilor TV pentru partidele din Liga 1. Anunţul a fost făcut de preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, şi spulberă speculaţiile legate de modificările care ar fi putut surveni după alegerile din luna aprilie de la Federaţia Română de Fotbal. Cum banii din drepturile TV sunt foarte importanţi pentru majoritatea cluburilor, discuţiile pe această temă se vor diminua, chiar dacă este evident că actualul sistem are unele probleme reale, care trebuie remediate, înjumătăţirea punctelor după prima parte a campionatului stârnind cele mai multe comentarii.

Gino Iorgulescu a făcut mai multe precizări pe acest subiect şi a trimis câteva săgeţi şi către cei mai vocali antrenori: "Nu am discutat despre problema înjumătăţirii punctelor. Pe viitor facem ce votează Adunarea Generală a Ligii. Adunarea a votat acest sistem, după ce televiziunile au propus. Poate dacă nu mai este acest sistem, banii din drepturile TV vor fi mai puţini. Înjumătăţirea s-a făcut pentru că distanţele dintre echipe se vor restrânge. Dacă o echipă intră cu 20 de puncte avans în play-off, nu ştiu dacă mai poate pierde campionatul. Dacă aşa s-a votat, se va juca aşa până la finalul actualului contract pentru drepturile TV. Vom vedea ce va fi după. Dacă se propune altceva, noi suntem executanţi. Înainte să se facă acest sistem, eu nu l-am luat în calcul, dar acum mi se pare ok. Dan Petrescu a fost informat înainte să semneze cu o echipă din România. Ştia cum e sistemul. Gică Hagi a fost la TAS şi a câştigat campionatul după acest sistem. Sunt subiectivi. Fiecare vorbeşte în funcţie de interesele pe care le are. Pe viitor facem ce vor cluburile. În Liga 1, un sistem primăvară - toamnă cum propune Ionuţ Lupescu (candidat la alegerile pentru şefia FRF) ar putea fi bun. Echipele ar fi în formă maximă în cupele europene, iar în perioada decembrie - martie, echipele ar fi în pregătire în străinătate. Ar fi o idee bună. Dacă s-ar juca vara, la 35 de grade, meciurile ar trebuie să se joace seara, de la 21 sau 22".

Pe 4 martie 2014 LPF a semnat un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal a încasat de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, bani care se împart - conform unei grile, care ţine cont de locul ocupat în clasament la finele sezonului precedent - echipelor din prima ligă. În 2015, Compania Intel Sky Broadcast a cerut, în cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, diminuarea valorii contractului pentru transmiterea meciurilor din Liga 1, pentru sezonul 2015-2016, printre argumentele aduse în discuţie fiind retrogradarea unor echipe de tradiţie, scăderea interesului pentru competiţie. Membrii Adunării Generale s-au opus acestei propuneri şi în cele din urmă s-a menţinut valoarea iniţială a contractului. După ce a fost reales în fruntea LPF (octombrie 2017), Gino Iorgulescu a promis cluburilor că suma obţinută din vânzarea drepturilor TV, în 2019, va creşte.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALÎnfrângere în semifinale, am rămas în lupta pentru "bronz"
14 dec. D.N.


CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALCalificare în genunchi
14 dec. D.N.


Fotbalul autohton se digitalizează
11 dec. D.N.


CE DE HANDBALTricolorele au zdrobit campioana europeană3
07 dec. D.N.


Handbalistele tricolore, o nouă demonstraţie de forţă
05 dec. O.D.


BALONUL DE AURModrici a întrerupt dominaţia cuplului Ronaldo - Messi1
05 dec. D.N.


Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare all-time a Campionatului European
03 dec. V.D.


EURO 2020Drumul spre Bucureşti trece prin Nord
03 dec. D.N.


CAMPIONATUL EUROPEANHandbalistele tricolore, debut solid
03 dec. D.N.


SPORTDiscursuri multe, fapte mai puţine
29 nov. D.N.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.