CAMPIONATUL MONDIAL RUSIA 2018

Fotbalul vine de la Răsărit 3

14 iun. 2018 Sport
A consemnat ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Fotbalul vine de la Răsărit

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, desfăşurat anul acesta în Rusia, a focalizat "în umbra Marelui Urs" atenţia întregii planete. Cotidianul "Bursa" va rezerva, în perioada respectivă, o rubrică specială aces-tui eveniment sportiv, în cadrul căreia excelentul nostru comentator Dan Nicolaie va prezenta, în felul său, toate meciurile. Aceas-ta, pentru că mai ales fiecare bărbat - fie el şi finanţist, economist sau om de afaceri - are o apetenţă aparte, precum şi capacitatea de a vorbi oricând despre două domenii de mare succes: fotbalul şi politica!

Reporter: Cine este Dan Nicolaie, comentatorul nostru care vă va ţine cu atenţia concentrată pe faimoa-sa Cupă Mondială?

Dan Nicolaie: Sunt jurnalist de 22 de ani, trecut prin diverse redacţii, dar "firul roşu" este acela de reporter la pagina sportivă, în ziarele generaliste. Chiar primul meu articol publicat a fost în "Sportul românesc". Ulterior, am mai lărgit paleta, scriind şi despre învăţământ, social sau politic.

Reporter: Dintre toate sporturile, de ce te-a atras fotbalul?

Dan Nicolaie: Am jucat fotbal, încă mai joc (rar) la o echipă din campionatul judeţean, în Petreşti, comuna natală a Elenei Ceau-şescu. Pentru mine, ca ziarist, fotbalul se află pe primul loc, nu atât ca sport, ci mai ales pentru poveştile care îl însoţesc. Fotbalul, privit ca o alergătură cu 22 de indivizi şi o minge, nu-mi spune mare lucru. În schimb, pasiunea pe care o stârneşte mi se pare miraculoasă.

Reporter: La ce fel de "poveşti" te referi?

Dan Nicolaie: Este vorba, de fapt, despre destinele unor jucători, despre "ratările" personale ale altora, generozitatea unora şi, nu în ultimul rând, despre nebunia suporterilor...

Reporter: Fotbalul te-a pasionat dintotdeauna?

Dan Nicolaie: A început să-mi placă, în primul rând, datorită lui Dobrin, pe care l-am cunoscut mai mult din cele povestite de rude, decât din ceea ce am văzut personal. La un moment dat, în copilărie, devenisem un fel de mic expert în fotbalul interbelic. Baratki, Bodola, Ionică Bogdan şi mulţi alţii "jucau" în mintea mea seară de seară. Devoram cărţile lui Ioan Chirilă, iar o carte scrisă de fostul selecţionar Angelo Nicules-cu - "Corabia cu 11 jucători" - referitoare la aventura din Mexic, anul 1970, am recitit-o în preajma fiecărui campionat mondial; mai ales când tricolorii nu erau calificaţi...

Reporter: Cum îşi face loc o rubrică dedicată fotbalului într-un ziar economico-financiar, cum este "Bursa"?

Dan Nicolaie: În anul 2010, când am venit la cotidianul "Bursa", am recunoscut faţă de domnul director că sunt total inadecvat profilului acestei redacţii. Atunci, urma să înceapă Cupa Mondială din Africa de Sud. Mi-a oferit un titlu de rubrică - "Fotbal în living" - şi de atunci, la fiecare turneu final mondial sau european, ne-am jucat cu fotbalul şi cu finanţele din jurul lui. Evident, acest lucru s-a întâmplat şi între turnee, folosind "cârligul" financiar pentru partea sportivă!

Reporter: Totuşi, de ce ar cumpăra cineva un ziar economico-financiar, ca să citească despre sport?

Dan Nicolaie: Încă de la primul articol despre sport publicat în "Bursa", am constatat că în rândul cititorilor noştri se regăsesc şi mulţi iubitori ai acestui domeniu - sportul, în general şi fotbalul, în special. Iar ziarul "Bursa" trebuie cumpărat pentru fiecare articol pe care-l conţine, inclusiv pentru cele legate de sport. Sportul în "Bursa" este un ingredient necesar pentru ca întreaga construcţie să aibă savoare.

Reporter: O întrebare cu bătaie dublă: judecând la rece, cine crezi că va câştiga cupa anul acesta şi, dacă ar fi după ceea ce simţi, cine ai dori să câştige? Şi de ce?

Dan Nicolaie: Parţial "la rece", fiindcă aici, în redacţie, suntem numai oameni calzi, aş spune că va câştiga Brazilia. La "foarte cald", aş vrea Mexicul: pentru nebunia jucătorilor, a suporterilor, inclusiv pentru povestea de dinaintea Mondialului, când o parte din lot şi-a expus slăbiciunile ome-neşti şi fotbaliştii au petrecut dezlănţuiţi...

Nu singuri şi nu au lipsit nici dintre cei căsătoriţi. Totuşi, strict fotbalistic vorbind, Mexicul nu poate ajunge mai departe de sferturi.

Reporter:Crezi că ar fi avut loc şi România la acest turneu final?

Dan Nicolaie: Din păcate, nu. România ultimilor ani nu prea are loc în fotbalul care îmi place, strict personal. Dacă ceva m-a întristat constant, în acest sens, de 3-4 ani încoace, acel ceva este jocul prestat de echipa noas-tră.

Reporter: O mai vezi, totuşi, revenind la un nivel de performanţă atât de mult aşteptat de noi, toţi?

Dan Nicolaie: Posibil. Lucrurile par să se mişte sub conducerea lui Cos-min Contra. Jucătorii nu au devenit brusc mai talentaţi, dar cu siguranţă sunt mult mai ambiţioşi.Acesta poate fi un prim pas.

Reporter: Îţi mulţumesc mult şi... la cât mai mulţi cititori în următoarea lună, dar şi mai departe!

Citeşte şi

Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, 11:39

Nu înțeleg la ce se refera jurnalistul legat de Mexic... Puteți detalia?

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, 13:11

Presa mexicană a scris despre o "petrecere de 24 de ore" la care au luat parte nouă jucători ai echipei naţionale şi 30 de fete vesele, înainte de plecarea în Rusia.

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2018, 21:51

Completare, pentru mai buna intelegere; deci baietii s-au usurat si acum pot zburda mai bine spre Cupa mondiala.

Panimaesi? 

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

Simona Halep a pierdut locul I WTA
23 ian. V.D.


ATLETISMRusia rămâne suspendată, sportivii pot concura sub drapel neutru
23 ian.


CELEBRU ŞI CU MULTE PROBLEMERonaldo, condamnat la 23 de luni de închisoare pentru evaziune fiscală
23 ian. O.D.


Etape ale Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile vor avea loc la Râşnov
22 ian.


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEAustralian Open - puţine surprize, multe controverse
18 ian. Eugen Ionescu


Tenisul stă tot mai bine în ceea ce priveşte ...arestările
17 ian. Octavian Dan


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEPremii de 63 milioane dolari australieni la Australian Open 2019
15 ian. Eugen Ionescu


Sport mânjit: arestări pentru "blaturi" în tenis
11 ian.


Mică avere, investită în bilete la Cupa Mondială
10 ian.


EURO 2020Nu pierdem organizarea, cel mult...onoarea
10 ian. Dan Nicolaie

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.