FRANCESCO STARACE, ENEL:

"Energia regenerabilă - principala forţă din spatele rezultatelor grupului"

08 nov. 2018 Companii
R.R.
"Energia regenerabilă - principala forţă din spatele rezultatelor grupului"

Grupul Enel, cu activitate în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, şi-a majorat profitul net cu 11,8% în primele nouă luni ale anului curent, a anunţat compania italiană, ieri, printr-un comunicat.

Francesco Starace, CEO Enel, a declarat: "În primele nouă luni ale anului 2018, Enel a reuşit să obţină rezultate solide, înregistrând o creştere cu două cifre a profitului net faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Energia din surse regenerabile a reprezentat, din nou, principala forţă din spatele performanţei pozitive a grupului, în timp ce diversificarea amprentei geografice s-a dovedit eficientă pentru a compensa efectele nefavorabile ale evoluţiilor anumitor rate de schimb valutar. Pe lângă creşterea puternică în domeniul energiei din surse regenerabile, marjele mai bune înregistrate de activităţile noastre de distribuţie şi furnizare din Italia şi Spania, achiziţia companiei de distribuţie Sao Paulo Eletropaulo în Brazilia, precum şi extinderea Enel X în America de Nord, au contribuit, de asemenea, la creşterea performanţei noastre din primele nouă luni ale anului curent. În această perioadă am finalizat şi vânzarea unui pachet majoritar în valoare de 1,4 miliarde de dolari la unităţi de producţie din surse regenerabile cu o capacitate de 1,8 GW în Mexic, menţinând managementul operaţional al acestor centrale, în conformitate cu modelul nostru Build, Sell and Operate (BSO). În ianuarie 2019 vom plăti un dividend intermediar cu o treime mai ridicat decât cel plătit în acest an pentru rezultatele din 2017. Performanţa financiară a grupului din primele nouă luni ale acestui an ne permite să confirmăm obiectivele pentru EBITDA şi profit net pentru întreg anul 2018."

Potrivit comunicatului, în primele trei trimestre, veniturile companiei au ajuns la 55.246 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când acestea se cifrau la 54.188 milioane de euro.

Reprezentanţii Enel au mai precizat: "Creşterea veniturilor a fost determinată, în principal, de consolidarea achiziţiei Eletropaulo, în iunie 2018, şi a EnerNOC, actuala Enel X North America, în august 2017, precum şi de majorarea veniturilor din distribuţie în Italia şi Spania, care a compensat efectele reducerii activităţilor de tranzacţionare şi evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb, mai ales în America de Sud".

Compania a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, EBITDA de 12.134 milioane de euro, faţă de 11.450 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului trecut, marcând o creştere de 6%, au mai spus aceştia, adăugând că majorarea se datorează, în principal, avansului din domeniul energiei regenerabile, veniturilor generate de cedarea a 80% din capitalul a opt companii din Mexic, marjelor mai mari din Brazilia şi Statele Unite, rezultate în urma achiziţiei companiilor Eletropaulo, respectiv EnerNOC, creşterii marjelor în sectorul de distribuţie a energiei în Italia şi Spania, precum şi în domeniul furnizării către consumatori finali din Italia, Spania şi România.

Comunicatul mai notează: "EBITDA curent este de 12.006 milioane de euro, în ascensiune cu 6,2% faţă de valoarea de 11.306 milioane de euro, din primele nouă luni ale anului 2017, excluzând elementele excepţionale din cele două perioade, EBIT se cifrează la 7.438 milioane de euro, în creştere cu 3,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut, când era de 7.217 milioane de euro. Creşterea reflectă evoluţia EBITDA, care a compensat avansul deprecierilor şi amortizărilor, datorată în special adoptării normelor contabile IFRS 15. Profitul net al Enel s-a cifrat, în primele nouă luni din 2018, la 3.016 milioane de euro, fiind cu 15,1% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când era de 2.621 milioane de euro. Creşterea reflectă evoluţia EBIT şi reducerea cheltuielilor financiare, ceea ce demonstrează gestionarea eficientă a datoriilor, iar profitul curent net este de 2.888 milioane de euro, în ascensiune cu 11,8% faţă de primele nouă luni ale anului 2017, când acesta se cifra la 2.583 milioane de euro".

Datoria netă a Enel este de 43.122 milioane de euro, marcând o creştere de 15,3% faţă de datoria de 37.410 milioane de euro, raportată la finalul lui 2017, iar compania transmite că aceas-tă majorare a fost înregistrată pe fondul achiziţiilor din perioada analizată, respectiv a companiei braziliene Eletropaulo, oferta publică pentru acţiunile Enel Generacion Chile, desfăşurată ca urmare a procesului de reorganizare a participaţiilor Grupului în Chile, plata dividendelor intermediare pentru 2017, investiţiile din această perioadă şi evoluţiile nefavorabile ale cursului de schimb.

În comunicat se mai precizează că dividendele intermediare, pe anul 2018, urmează să fie plătite începând cu 23 ianuarie 2019, la nivelul aprobat de 0,14 euro pe acţiune, cu 33% mai mult decât dividendele plătite în ianuarie 2018, Comitetul Director al Enel confirmând politica dividendelor intermediare pentru 2018, deja avută în vedere în Planul Strategic 2018-2020.

Dividendele totale pentru anul aces-ta vor fi stabilite la cea mai mare valoa-re dintre: 0,28 euro pe acţiune sau 70% din profitul net curent al Grupului Enel, a mai anunţat compania.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

HUAWEI:Restricţiile americane vor reduce veniturile diviziei de smartphone-uri
24 aug. I.M.


Gheorghe Mihăilescu a fost numit director general al Romsilva până în 2021
23 aug. I.A.M.


Revolut continuă să îşi dezvolte echipa executivă
23 aug. I.V.


E.ON emite obligaţiuni verzi de 1,5 miliarde euro
23 aug. I.A.M.


BOGDAN BADEA:"Suntem la început de drum pentru retehnologizarea marilor centrale"1
23 aug. M.G.


Boeing va reduce producţia de avioane 737
23 aug. D.I.


ELVEŢIA AXA: Automobilele de lux electrice sunt mai predispuse la accidente decât echivalentele lor cu motoare standard
23 aug. V.D.


CBRE: Dezvoltarea accelerată a Clujului atrage interes şi pentru zonele învecinate
23 aug. M.A.


ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2019Piaţa noastră imobiliară - mai dinamică decât cea din Europa Centrală şi de Est
23 aug. M.A.


Frank Hadinjak pleacă de la E.ON
23 aug. M.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.