FREEDOM HOUSE 2018

Criza democraţiei 2

16 apr. Politică
D.N.
Criza democraţiei
 • document ataşat
  "Ţări în tranziţie" - Punctajul democratic
  apasă aici pentru a descărca

  Rapoartele Freedom House "Ţări în Tranziţie - 2018" şi "Libertatea în lume - 2018" scot în evidenţă un lucru îngrijorător: democraţia este în criză. Conform organizaţiei non-guvernamentale Freedom House, tendinţa globală este de consolidare a regimurilor autoritare şi de şubrezire a democraţiilor: 45% din ţările lumii sunt considerate ţări libere, 30% parţial libere şi 25% ţări nelibere ( regim autoritar - dictatură). Din punctul de vedere al populaţiei globului: 39% din populaţia lumii trăieşte în ţări democratice, 24% în ţări parţial libere şi 37% în ţări care nu sunt libere.

  Ţările din Europa de Est se confruntă cu o amplă reacţie antidemocratică. Anul trecut s-au înregistrat scăderi ale "punctajului democratic" în 19 dintre cele 29 de ţări din Europa Centrală şi de Est, cel mai mare declin consemnându-se în Ungaria (scorul a scăzut timp de 10 ani consecutiv - 3,71 acum) şi Polonia (ţara care a înregistrat cel mai mare declin într-un singur an - a ajuns la 2,89). Răspândirea politicilor neliberale în ţări ca Ungaria şi Polonia erodează bazele şi perspectivele democraţiei din întreaga regiune, se spune în noul raport. Ţara noastră are un scor de 3,46 (democraţie semi consolidată), cu 4,25 la independenţa presei, la egalitate din acest punct de vedere cu Albania, Ucraina, Croaţia, Georgia, Muntenegru .Cel mai bine din zonă stă Estonia (1,82 - democraţie consolidată), iar cel mai rău Turkmenistan (6,96) Azerbaidjan (6,93), Uzbekistan (6,89), Tajikistan (6,76), Rusia (6,61), Belarus (6,61) - autoritarism consolidat . O tendinţă generală de scădere a fost observată în ultimii 13 ani. Studiul măsoară democraţiile în funcţie de mai multe criterii (procesul electoral, guvernarea locală şi naţională, corupţia, societatea civilă, libertatea presei şi independenţa sistemului judiciar). Acesta atribuie scoruri între 1 şi 7, cu 1 indicând cel mai bun punctaj. Raportul împarte ţările în cinci categorii care denotă statutul: democraţie consolidată, democraţie semi consolidată, guvern de tranziţie, regim autoritar semi consolidat şi autoritarism consolidat. Cu excepţia Kosovo, care a trecut de la regim "autoritar semi consolidat" la "guvern de tranziţie", niciuna dintre ţări nu şi-a schimbat statutul faţă de 2016, deşi valorile au scăzut. Este cea mai pronunţată scădere în cei 23 de ani de când se face această monitorizare în fostul lagăr comunist.

  Numărul regimurilor autoritare consolidate l-a depăşit, pentru al doilea an la rând, pe cel al democraţiilor consolidate. Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Kârgâzstan-ul sunt considerate ţările cu cel mai mare risc de alunecare în autoritarism. Raportul mai menţionează regresele din ţara noastră, noul guvern a inversat tendinţa pozitivă a ultimilor ani prin asaltul său asupra justiţiei în general şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în special.

  Potrivit raportului "Libertatea în lume - 2018", drepturile politice şi libertăţile civile s-au deteriorat în întrea­ga lume, ajungând în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Ţările care au suferit un regres în ceea ce priveşte democraţia sunt mai numeroase decât cele care au înregistrat un progres din acest punct de vedere. Situaţia drepturilor omului s-a înrăutăţit în 71 de state dintre cele 195 analizate, în timp ce îmbunătăţirea a fost constatată în numai 35. Raportul insistă asupra faptului că ţări care în urmă cu un deceniu păreau să fie un exemplu de succes, cum ar fi Turcia şi Ungaria, se îndreaptă spre un regim autoritar.

  Statele Unite au pierdut, faţă de anul precedent, trei puncte pe scala de 100 de puncte folosită în acest raport pentru evaluare (100 este scorul celui mai liber stat). Astfel, datele arată că 100 puncte au fost acordate Finlandei, Norvegiei şi Suediei, Canada a obţinut 99 de punc­te, Franţa (90), Marea Britanie (94), Germania (94), SUA (86). Pentru ţara noastră situaţia este aceeaşi ca în anul precedent, 84 de puncte, mai bine decât vecinii, Bulgaria (80), Serbia (74), Ungaria (72), Moldova (61), Ucraina (62). Ca termen de comparaţie zonal, Rusia are doar 20 de puncte.


  Opinia cititorului: 2
  1.   fără titlu
  mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2018, 01:13

  Daca Romania se compara cu tarile scandinave inseamna ca eu o sa fiu PAPA .La noi exista DNA ,Lazarica sii procurori de o incompetenta CRASSA platiti din banii poporului ,protocoale,si alte mizerii tipic domniilor fanariote.

  2.   fără titlu
  mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2018, 16:15

  vindecați ființele care suferă!

  Articole din aceeaşi secţiune

  Politică

  SIEGFRIED MUREŞAN: "Guvernul Dăncilă a cumpărat publicitate în Politico"
  16 dec. P.E.


  Amnistia şi graţierea, în atenţia social-democraţilor
  16 dec. P.E.


  Dacian Cioloş anunţă lansarea PLUS7
  15 dec. T.T.


  LUDOVIC ORBAN:Înlocuim un premier PSD cu alt premier PSD?
  15 dec. T.M.


  BIRO ROZALIA, UDMR:Să existe măcar o femeie în lista pentru PE
  15 dec. T.T.


  ÎN CAZUL ÎN CARE PROCURORUL NU ARE MOTIVE SĂ LIMITEZE ACEST DREPT:Avocaţii vor putea utiliza telefoanele în sediile parchetelor
  15 dec. O.T.


  DACĂ GUVERNUL DECIDE ÎNGHEŢAREA SALARIILOR:Sindicatele din sănătate ameninţă cu proteste
  15 dec. M.T.


  PARCHETUL GENERAL:Avocaţii vor intra cu telefoanele în unităţile de parchet
  14 dec. T.A.


  Băsescu: Moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă1
  14 dec. T.A.


  Barna, entuziasmat de decizia în cazul jurnalistului Kamil Demirkaya
  14 dec. T.A.

  <<
  Back
  Accesează
  versiunea desktop

  Copyright MetaRing © 2003-2018.
  Toate drepturile rezervate.

  Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.