FT: Christine Lagarde nu vrea să conducă nici BCE, nici Comisia Europeană

13 sep. 2018 Internaţional
F.A.
FT: Christine Lagarde nu vrea să conducă nici BCE, nici Comisia Europeană

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a exclus implicarea sa în cursa pentru obţinerea unei funcţii importante în Europa, anul viitor, spunând că vrea, mai degrabă, să se concentreze pe actualul său loc de muncă în loc să conducă Banca Centrală Europeană (BCE) sau Comisia Europeană (CE), transmite Financial Times (FT), conform Agerpres.

Christine Lagarde a declarat că este "puţin supărată şi nemulţumită" din cauza speculaţiilor privind persoanele care îi vor succeda preşedintelui CE Jean-Claude Juncker şi şefului BCE Mario Draghi, având în vedere că este unul dintre candidaţi şi este "susţinut aşa şi aşa".

"Nu, nu, nu... nu sunt interesată de nicio funcţie în cadrul BCE sau CE. Am o slujbă foarte importantă aici pe care vreau să o fac şi nu voi părăsi această corabie minunată când s-ar putea confrunta cu turbulenţe", a explicat şeful FMI.

Europa se pregăteşte pentru a schimbări semnificative în conducerile principalelor sale instituţii anul viitor.

Pe fondul sporirii speculaţiilor la Bruxelles, Christine Lagarde este văzută ca un posibil contracandidat pentru a-i înlocui pe Jean-Claude Juncker sau pe Mario Draghi, chiar dacă nu are experienţă în conducerea unei bănci centrale.

În perioadele în care a fost ministru de finanţe în Franţa şi director general al Fondului Monetar Internaţional, Lagarde a construit o relaţie strânsă cu cancelarul german Angela Merkel, care ar fi întrebat-o în 2014 dacă nu ar fi interesată de o poziţie la vârf în cadrul CE, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Alte surse spun că Lagarde, care a fost în Guvernul de centru-dreapta al lui Nicolas Sarkozy, ar putea să nu obţină sprijinul politic al actualului preşedinte francez Emmanuel Macron.

Alţi candidaţi la şefia CE sunt: Manfred Weber (liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European), Alex Stubb (fost premier finlandez) şi Michel Barnier (negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit).

Doi francezi concurează pentru funcţia de preşedinte la Banca Centrală Europeană: Benoît Coeure (membru al Consiliului guvernatorilor BCE) şi François Villeroy de Galhau (şeful Băncii Centrale a Franţei). Alţi candidaţi sunt Klaas Knot (guvernatorul Băncii Centrale a Olandei) şi Philip Lane (preşedintele Băncii Centrale a Irlandei).

Christine Lagarde conduce FMI din 2011 şi din 2016 beneficiază de al doilea mandat în fruntea instituţiei financiare internaţionale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Donald Trump a condamnat "atacurile teroriste oribile" din Sri Lanka
21 apr. I.M.


Germania vrea să stimuleze vânzările de maşini electrice prin extinderea subvenţiilor
21 apr. I.M.


IOHANNIS, DUPĂ ATACURILE DIN SRI LANKA:Trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei
21 apr. I.M.


ATENTATELE DIN SRI LANKA:Guvernul a blocat reţelele de socializare pentru a împiedica difuzarea de informaţii false
21 apr. M.I.


UCRAINA:Actorul Volodimir Zelenski, marele favorit în turul doi al alegerilor prezidenţiale
21 apr. M.I.


CIA acuză Huawei că este finanţată de securitatea statului chinez2
21 apr. M.I.


Juncker avertizează cu privire la "tentative" de manipulare înaintea alegerilor europene
20 apr. T.T.


MAREA BRITANIE: Doi tineri arestaţi în legătură cu uciderea ziaristei Lyra McKee
20 apr. T.V.


PENTRU PRELUNGIREA MANDATULUI LUI AL-SISSI:Votul la referendumul din Egipt a început
20 apr. T.I.


Mitsuhiro Iwamoto, primul navigator nevăzător care a traversat Oceanul Pacific
20 apr. T.S.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.