"Gabriel Resources" susţine că România solicită în mod abuziv RMGC plata unor rambursări de TVA

09 iul. 2017 Companii
S.B.
Proteste Roşia Montană
Proteste Roşia Montană

Solicitarea formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) către compania "Roşia Montana Gold Corporation" (RMGC) prin care se cere plata unei sume de 27 de milioane de lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziţia unor bunuri şi servicii în perioada iulie 2011 - ianuarie 2016, este una abuzivă, consideră grupul canadian "Gabriel Resources", într-un comunicat de presă.

"Compania consideră această somare ca fiind fundamental incorectă şi abuzivă precum şi cu caracter retaliatoriu, în condiţiile în care vine la doar câteva zile după ce compania a depus o plângere împotriva României, solicitând o despăgubire în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni", subliniază "Gabriel Resources", potrivit Agerpres.

RMGC trebuie să plătească suma până pe 5 august 2017, deşi poate contesta decizia până pe 21 august, ceea ce "Gabriel Resources" şi RMGC şi intenţionează să facă. "Compania este de părere ca procedura urmată de ANAF pentru a stabili suma datorată a fost incorectă şi ilegală şi de asemenea intră în contradicţie cu legile fiscale româneşti şi principiile aplicabile în legislaţia europeană", se mai arată în comunicatul "Gabriel Resources".

Directorul general de la "Gabriel Resources", Jonathan Henry, afirmă: "Compania este de părere că decizia privind TVA este incorectă şi adoptată de ANAF cu scopul de a intimida Gabriel, RMGC şi angajaţii săi . Faptul că a fost trimisă imediat după ce compania a solicitat 5,7 miliarde de dolari canadieni la Curtea de Arbitraj de la Washington nu este o coincidenţă: consideram acest lucru abuziv şi retaliatoriu. Gabriel va ajuta RMGC să conteste această evaluare ilegală".

Săptămâna trecută, compania canadiană "Gabriel Resources" a anunţat că va da în judecată statul român la un Tribunal al Băncii Mondiale, motivând că a înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană în urma protestelor de stradă.

Compania canadiană a obţinut în 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care "Gabriel Resources" deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat "Minvest" Deva deţine 19,31%.

"Gabriel Resources" susţine că a injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia ţării noastre prin intermediul proiectului de la Roşia Montană.

Perspectiva deschiderii minei a provocat, însă, ample proteste de stradă din cauza folosirii cianurii în procesul de extracţie, astfel încât Guvernul şi-a retras sprijinul pentru proiect în 2014.

Statul român trebuie să răspundă plângerii la începutul anului viitor. Tribunalul va audia părţile în septembrie 2019.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PENTRU TRUCAREA UNEI LICITAŢII:Consiliul Concurenţei a sancţionat trei companii de pe piaţa lemnului
23 ian. T.T.


CFR, CONTRACT DE 600 MILIOANE DE EURO Licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa - Caţa s-a finalizat
23 ian. I.D.


CONFORM MINISTERULUI AGRICULTURII:Pentru proiecte de irigaţii - disponibile 200 milioane euro
23 ian. I.T.


Bitdefender a identificat vulnerabilităţi în camera de supraveghere Guardzilla
23 ian. T.I.


Hotelul Lido by Phoenicia - investiţie de 5 milioane euro
23 ian. T.I.


ÎN 2018:TransferGo: Tranzacţii internaţionale de 1,25 de miliarde euro
23 ian. T.V.


ROPEPCA:Companiile petroliere ar putea reduce cu 75 % numărul angajaţilor3
23 ian. P.E.


CONFORM MERGERMARKET:Deloitte - lider în rândul consultanţilor în M&A
23 ian. T.I.


Google va dona bani pentru Wikimedia
23 ian. T.M.


Două fonduri de investiţii au preluat participaţii la eBay
23 ian. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.