GAMBLING/BURSA

Piaţa autohtonă a jocurilor de noroc - printre cele mai bine reglementate din Europa

07 mar. 2017 Companii-Afaceri
Emilia Olescu
Piaţa autohtonă a jocurilor de noroc - printre cele mai bine reglementate din Europa

Sectorul jocurilor de noroc din ţara noastră se află printre cele mai bine reglementate pieţe de profil din întreaga Europă, fapt recunoscut la întâlnirile pe care Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) le-a avut la nivelul Comisiei Europene şi la evenimentele la care a participat, după cum ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului. De altfel, toţi reprezentanţii domeniului susţin, la unison, că, prin forma ei actuală, legislaţia în domeniu este recunoscută ca fiind una din cele mai avansate la nivel internaţional.

Cu toate acestea, mai sunt mici îmbunătăţiri care ar putea fi aduse la noua legislaţie, mai ales pe segmentul jocurilor online. Referitor la acest aspect, Odeta Nestor ne-a precizat: "Consider că o modificare a Codului Fiscal în sensul impozitării jucătorilor din online prin reţinerea la sursă ar fi mai bună. De altfel, Oficiul a făcut astfel de propuneri de modificare a legislaţiei, pentru că am observat, din funcţionalitatea ultimilor ani, că toată lumea ar avea mai mult de câştigat printr-un astfel de sistem de impozitare: jucătorul ar fi impozitat corect, iar statul ar colecta mai mult la buget. În acest moment, pe lângă faptul că există jucători care poate că nu îşi declară singuri toate veniturile obţinute din jocuri de noroc, acest proces este şi unul birocratic şi greoi".

La rândul său, domnul Cristian Pascu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), ne-a declarat: "Am învăţat din lipsurile reglementărilor din trecut şi am beneficiat şi de studiul comparativ al legilor din alte jurisdicţii, adaptate la specificul nostru. Propuneri de îmbunătăţire legislativă desigur că mai avem şi vor apărea în permanenţă la acest domeniu de activitate atât de dinamic".

Potrivit preşedintelui ONJN, legislaţia din ţara noastră a fost construită pe criterii internaţionale, dar a fost adaptată, ca în fiecare stat, la specificul pieţei de aici.

O noutate, la noi, este licenţierea unui număr de cinci companii de certificare - unele dintre --cele mai importante la nivel global.

Aceste companii, care au obţinut licenţă clasa a II-a, sunt: NMI Metrology&Gaming Limited, eGaming Compliance Services Limited şi Gaming Associates Europe din Regatul Unit al Marii Britanii, GLI LLC din Olanda şi BMM Spain Testlabs din Spania.

Odeta Nestor ne-a precizat: "Sunt printre cele mai cunoscute firme de profil din Europa şi din lume - laboratoare profesioniste care au venit la noi în ţară ca urmare a trendului şi cerinţelor Comisiei Europene de liberalizare a pieţei, dar şi a cerinţelor pieţei proprii. Mai exact, numărul angajaţilor de la Biroul Român de Metrologie Legală a rămas acelaşi, dar domeniul a evoluat, piaţa a crescut, astfel că era o necesitate să existe mai mulţi certificatori. În plus, certificatorii fac acele verificări de ordin tehnic ale aparatelor de joc, astfel că este important ca în acest segment, al controlului sloturilor, să avem societăţi de prestigiu care lucrează în România.

În ceea ce priveşte estimările pentru anul în curs, reprezentanţii Rombet apreciază că cel mai dinamic segment, în 2017, va fi reprezentat de apariţia de noi firme cu licenţă clasa a II-a specializate în activităţile de certificare şi auditare a mijloacelor de joc tradiţionale, precum şi a sistemelor de joc online, a celor care monitorizează jocurile de noroc, conform legislaţiei în vigoare.

Organizatorii din gambling, dar şi conducerea ONJN solicită ca impozitarea jucătorilor din mediul online să se realizeze prin stopaj la sursă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.