Google a fost reclamată de 19 companii la Comisia Europeană

26 apr. 2015 Companii-Afaceri
Elena Deacu
Google a fost reclamată de 19 companii la Comisia Europeană

Dosarul antimonopol întocmit de Comisia Europeană împotriva gigantului american Google are la bază reclamaţii de la 19 companii din Europa şi Statele Unite, printre care Microsoft, Yelp, Axel Springer, platforme de comparare a preţurilor, motoare de căutare specializate, publisheri de presă, site-uri de ştiri din sport, furnizori de hărţi şi servicii de localizare sau site-uri de turism şi călătorie, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Reuters.

În timp ce principalele acuzaţii formulate de executivul UE împotriva Google se referă la favorizarea, de către companie, a propriilor servicii de cumpărături online, diversitatea reclamaţiilor admise la dosar sugerează că autoritatea europeană pentru Concurenţă poate extinde acţiunea împotriva companiei americane dincolo de speţa preliminară. Până în prezent, aproximativ 30 de firme şi companii au anunţat că au depus reclamaţii împotriva Google la Comisia Europeană, potrivit Reuters, citată de Economica.net.

Companiile care reuşesc să ajungă pe lista reclamanţilor câştigă accesul la informaţii privilegiate în desfăşurarea anchetei şi a procesului, vor primi documente detaliate privind acuzaţiile formulate de UE împotriva Google şi vor avea ocazia să-şi expună punctul de vedere în timpul audierilor, influenţând inclusiv eventualele consultări cu experţi independenţi care vor avea loc.

Potrivit surselor citate de Reuters, printre firmele ale căror reclamaţii au fost admise de CE se numără eJustice.fr, motor de căutare francez specializat pe lege şi justiţie, site-ul britanic de comparare a preţurilor Foundem, asociaţia germană VfT şi publisherii germani de ziare şi reviste VDZ şi BDZV.

Pe lisă se găsesc de asemenea furnizorii de servicii online de hărţi şi locaţie Euro-Cities, Hot-map şi Streetmap, agregatorul italian de ştiri nnpt.it, site-ul olandez de ştiri din fotbal Elfvoetbal, portalul francez de comparare a preţurilor Twenga, site-urile de turism şi călătorii Expedia, Odigeo, TripAdvisor, şi site-ul american de comparare a preţurilor Nextag, care are şi o subsidiară în Germania.

La toate acestea se adaugă Microsoft, platforma americană de review-uri din partea consumatorilor Yelp, o divizie a gigantului german Axel Springer, grupul de lobbz ICOMP şi un reclamant care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Ricardo Cardoso a refuzat să comenteze informaţiile, reiterând că executivul european nu obişnuieşte să facă publice numele reclamanţilor din dosarele antimonopol. Reprezentanţii Google nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii venite din partea Reuters.

Autoritatea pentru Concurenţă a UE acuză cel mai popular motor de căutare online din lume că a înşelat consumatorii şi companiile concurente prin manipularea rezultatelor căutărilor pe web pentru a favoriza propriul serviciu de shopping.

Sancţiunile aplicate de UE în dosare antitrust pot ajunge până la un maxim de 10% din cifra de afaceri anuală. Google a avut în 2014 venituri totale de 66 miliarde de dolari, cu 18,8% mai mari faţă de încasările din anul anterior.

Cea mai mare amendă decisă vreodată de autoritatea antitrust a UE a vizat tot o companie americană. Intel, cel mai mare producător de microprocesoare pentru computere la nivel global, a fost amendat în 2009 cu 1,06 miliarde de euro pentru concurenţă neloială faţă de principalul rival, compania americană AMD.

Şi Microsoft, dezvoltatorul sistemului de operare Windows, a fost amendată cu aproape jumătate de miliard de euro, în anul 2004, pentru obstrucţionarea competitorilor.

Cea mai mare amendă antimonopol dispusă împotriva unei companii europene vizează grupul francez de materiale de construcţii Saint-Gobain, care s-a ales cu o sancţiune de 896 de milioane de euro pentru manipularea preţurilor pe piaţa componentelor din sticlă pentru industria auto.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Orange preia acţiunile companiei Basefarm Holding
16 iul. A.M.


PRIMUL SEMESTRU:Vânzări record pentru Renault şi Dacia
16 iul. A.M.


Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.