GREVĂ PE PLATFORMELE PETROLIERE DIN NORVEGIA

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a trecut de 79 de dolari

11 iul. 2018 Materii Prime

Preţul petrolului Brent a crescut ieri, la Londra, după ce sute de angajaţi ai platformelor de ţiţei şi gaze din Norvegia au intrat în grevă, solicitând o majorare a salariilor, transmite Reuters.

Greva a obligat grupul petrolier "Shell" să oprească producţia la un zăcământ, ceea ce a determinat creşterea cotaţiei barilului de ţiţei Brent la peste de 79 de dolari.

Aceasta este cea mai mare grevă care afectează sectorul petrolier din Norvegia după cele 16 zile de proteste din 2012 care au redus producţia de ţiţei a Norvegiei cu aproximativ 13% şi producţia de gaze naturale cu 4%, conform Agerpres.

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, iar greva din ţară a făcut ca preţul barilului de ţiţei Brent cu livrare în septembrie să crească cu 1,5% la ICE Futures Exchange din Londra, atingând 79,55 dolari, după un avans de 1,2% în cursul zilei de luni, pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările globale.

La scurt timp după ce a expirat termenul limită fixat pentru miezul nopţii, un meditator desemnat de stat a anunţat că discuţiile dintre două sindicate (Safe şi YS) şi Asociaţia armatorilor norvegieni, care îi reprezintă pe angajatorii platformelor petroliere, s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. "Poziţiile părţilor sunt atât de îndepărtate, încât nu are rost să prezinţi o propunere care să fie recomandată ambelor părţi", a declarat mediatorul Carl Petter Martinsen.

Sindicatul Safe vrea ca drepturile de pensie să fie aceleaşi pentru toţi, indiferent dacă un angajat este nou într-o companie sau are mai mulţi ani de experienţă. În plus, sindicatul vrea ca salariile pentru muncitorii care lucrează în domeniul forajelor să fie similare cu cele ale angajaţilor companiilor petroliere, care sunt mai mari.

Asociaţia armatorilor norvegieni sus­ţine că sindicatul Safe ar solicita o majorare salarială de 50.000 de coroane (6.224 dolari) pentru un muncitor necalificat, echivalentul unei majorări de 8% faţă de nivelul actual al salariilor. Însă, liderul Safe a dezminţit aceste cifre.

Aproximativ 670 de muncitori au încetat lucrul începând de ieri şi alţi 901 muncitori li se vor alătura duminică, dacă dis­puta nu se va soluţiona, a avertizat Safe. În total, un număr de până la 2.250 de muncitori ar putea să se alăture acţiunii de protest, susţine Safe. Aceasta în condiţiile în care, potrivit datelor statistice oficiale, în 2017 sectorul petrolier din Norvegia avea 50.700 de muncitori angajaţi în mod direct, dintre care 26.700 lucrau în producţie şi 23.500 în servicii conexe.

Potrivit unui raport al grupului petrolier BP, Norvegia a produs anul trecut o cantitate de 1,97 milioane barili de petrol şi gaze naturale lichide pe zi, în timp ce producţia de gaze naturale a fost de 123 miliarde metri cubi, ceea ce face din Norvegia al şaptelea producător mondial de gaze naturale şi al doilea mare furnizor al Europei, după Rusia.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 393 lei/MWh
20 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 4,45%
20 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 281,43 lei/MWh
19 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a crescut cu 3,2%
19 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 2%
18 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 352,13 lei/MWh
18 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 314,18 lei/MWh
15 feb. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 0,01%
15 feb. R.R.


VIDEO, MASA ROTUNDĂ, ÎN ORGANIZAREA ZIARULUI BURSA :"Energie pentru viitor sau taxe pentru azi?"1
14 feb.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a crescut cu 2,04%
14 feb. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.