Gura păcătosului 30

12 ian. 2018 Editorial
Cornel Codiţă
Gura păcătosuluiCornel Codiţă

Adevărul, despre care este vorba, a fost descoperit şi pronunţat de către Prim ministrul al României, domnul Tudose. Evenimentul l-a umplut de jenă, neplăcere, dacă nu chiar de o adîncă scîrbă. Partea bună este că, în plus, i-a mobilizat vîna combativă, vocaţia de spirit răzvrătit: Aşa, nu se mai poate! Ce nu se mai poate? Simplu: ca dumnealui să fie pus să conducă un Trabant cînd, la nivelul său şi al pretenţiilor sale, ar fi trebuit să se afle la volanul unui Mercedes. Cel puţin! Pornit pe panta "cunoaşterii tragice", drumul către "Adevăr" rezervat marilor caractere din galeria Oedip, Faust, Hamlet, cel care, în schimbul înţelegerii "Sensurilor Lumii" cere, fără milă, sacrificiul total şi absolut de sine, domnul Tudose a devenit dintr-o dată asemeni unui căutător de aur care a dat peste vîna pentru care săpase în stînca muntelui, o viaţă. Pepită după pepită, adevărurile îi cad în palmă şi sub ochi, strălucind inconfundabil, chiar aşa, încătuşate încă de sterilul care le-a ţinut prizoniere atîtea ere geologice. Aur! Spre exemplu, domnul Tudose a descoperit că Ministrul de interne îl minte într-un mod inacceptabil. Sigur, nu o să intrăm acum pe uliţele strîmte şi întortocheate ale determinărilor logico-etice care ne-ar ajuta să înţelegem care sunt minciunile acceptabile şi care nu, într-un guvern, precum şi cum face cineva diferenţa între ele, dar lucrul este stabilit: pîine şi sare, dumnealui, Premierul Tudose, nu mai poate şi nici nu mai vrea să mănînce, de pe aceeaşi tipsie cu doamna Carmen. Ori, doamna Carmen, ştim cu toţii, nu este altceva decît simplul avatar al domnului Dragnea, care va să zică, mesajul îl vizează mai mult şi în primul rînd pe el. Aşa cum ne-a mai spus-o, poate nu atît de categoric, ca acum, Premierul Tudose are a se plînge de miniştrii săi, mai de fiecare în parte şi de toţi, la un loc, cei care nu fac nimic, cei care una zic şi alta fac, cei care nici nu zic şi nici nu fac, cei care habar nu au ce fac, dar sunt atît de harnici în a îndrepta mîine ceea ce au stricat astăzi, încît nu le mai ajung nopţile să explice la televizor meandrele concretului reformelor cu care se ostenesc atîta să ne procopsească.

În sfîrşit, domnul Tudose, Premierul, are toate motivele să se plîngă şi de faptul că în locul unui instrument suplu şi capabil pe care să-l conducă, numit Guvern, i s-a pus în spinare o liotă de vreo trei zeci de miniştri, plus vreo sută şi ceva de secretari de stat, despre care numai Bunul Dumnezeu ar mai putea şti ce fac şi ce desfac prin cabinetele lor, în fiecare zi, nicidecum un simplu muritor, cum fatalmente este şi domnul Tudose. Sunt toate semnele că Premierul nu este nici pe departe la capătul drumului cunoaşterii, pe care, după unii a apucat-o singur, iar după alţii a fost îmbrîncit voiniceşte... prietenii ştiu de ce! De exemplu este cît se poate de izbitor şi de şocant, să constaţi că înţelegerea domnului Tudose despre valenţele funcţiei de prim-ministru, pe care o deţine, încă, nu a ajuns la capitolul care explică faptul că el, Guvernul, nu se primeşte în dar de la "partid", ori de la mai marii care te-au numit în funcţie, ci se construieşte. Iar, aceasta este osteneala dintîi şi cea mai importantă a celui care urmează să îl conducă, Prim-ministrul. Din declaraţiile şi din postura actuală a domnului Tudose rezultă clar că nu l-a chemat nimeni niciodată să facă un asemenea efort şi nici domniei sale nu i-a trecut prin minte că ar fi dator cu el. Cînd va ajunge şi la acest adevăr, cu siguranţă, situaţia domnului Tudose se va clarifica radical, pentru că, una din două: ori acceptă faptul că este doar un "pion" şi atunci trebuie să lase pretenţiile de "conducere" a Guvernului şi alte ifose de prim-minis-tru la vestiar, ori îşi ia în serios atribuţiile şi face un Guvern cu care să gestioneze cît de cît, măcar treburile curente ale ţării, dacă altceva nu mai are timp, ori capacitate să facă. Doar că, pentru cea de-a doua ipostază are nevoie de sprijin... nu aşa oarecare şi nici din acela care vine doar prin canalele subterane ale puterii, ci de unul care se numără simplu, fără echivoc, în voturi "pentru" sau "contra" la o posibilă moţiune de cenzură. Deocamdată domnul Tudose nu a dat semne că ar fi capabil să joace în arena adevăraţilor gladiatori ai puterii, numită la noi "politică".

Ce urmează, aşadar?

Nu există decît două drumuri. Primul este determinat de menţinerea actualei constelaţii de putere, aşa, minată de tensiuni, contradicţii, lupte şi disensiuni cum este ea, atît în rîndurile PSD, cît şi între principalele centre instituţionale de putere. Consecinţa va fi o simplă prelungire a actualului tablou, în care Guvernul Tudose şi Tudose premierul guvernului său se vor înţelege, vorba lui Caragiu, ca Năstase cu Smith, Teaşcă cu federaţia, Caragiu cu Ţiriac, directorul cu adjunctul, controlul financiar cu gestionarii de materiale, meşterii cu ucenicii, paznicii cu sectoriştii, iar secretarele cu soţiile... cu soţiile!!! Petrecerea continuă!

Cealaltă cale s-ar putea ivi doar dacă ceva, undeva, se rupe, plezneşte, explodează, se scufundă... etc. astfel încît se poate purcede la o deplină reorganizare a menajeriei puterii din România. "Alţi bani, altă dis-tracţie", o să spună cu teamă cititorul nostru mai degrabă pesimist. Eu, dimpotrivă, sunt optimist! La cîţi bani am cheltuit, cheltuim şi vom mai cheltui degeaba, cu guvernările noastre ne putem permite orice spectacol, chiar şi o premieră, cu condiţia să găsim libretul, regizorul şi interpreţii potriviţi. Ar fi, cu adevărat, un eveniment!

Opinia cititorului: 30
1.   supertare
mesaj trimis de Cristi C. în data de 12.01.2018, 00:11

Secretarele cu sotiile!...si sotii cu sotiile!

1.1.   Furt de identitate 1 (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 10:18

Mesajul 1 nu aparține cititorului Cristi C.

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 22:12

apartine denisevovei ce distruge destine?

1.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2018, 15:32

NU

1.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2018, 15:39

Nu mai plange, te iubeste...

1.5.   paricide et inceste/ Oeudipe (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Penelope în data de 14.01.2018, 07:52

le motif du meurtre du père comme une victoire symbolique du jeune sur le vieux, tandis que l'union avec la mère lui paraît symboliser l'accession à la souveraineté sur une terre ou une cité.

1.6.   Ofelie tragica care aseaza lumea la loc (răspuns la opinia nr. 1.5)
mesaj trimis de Ana în data de 14.01.2018, 09:04

Aici se află tragedia lui Hamlet: în înţelegere. Pascal se consola prin existenţa unui Dumnezeu pe care-l aflase în însăşi căutarea sa, Hamlet se află în lupta cu Absolutul, pe care vrea să-l cucerească. A pătruns tainele lumii, ale frumuseţii pământului, văzduhului şi omului, şi a văzut adevărul. Dar nu se mulţumeşte cu atât. Condiţia lui de „umbră a unui vis” nu-i dă pace.

Există o scenă care nuanţează înfruntarea dintre Hamlet şi Absolut. E scena groparilor, încărcată de umor (absurd?!) ce premerge tragicul. Ei sunt (mai degrabă decât el) cei care au atins (dar pe altă cale) Absolutul. De ce nu-i nimiceşte însă Absolutul şi pe gropari? De ce-l vânează numai pe Hamlet? Pentru că groparii nu conştientizează faptul că sunt în posesia tainei… 

În căutarea lui, Hamlet renunţă la tot ce ţine de domeniul „ne-fiinţei”, din care face parte şi Ofelia. El vrea să se întâlnească cu Ofelia în lumea lui „a fi”. Dar ea nu este capabilă să-l urmeze pentru că nu poate iubi în Hamlet şi cerul, şi infernul deodată. Hamlet îi cere puritate absolută, pentru că vede în ea o potenţială păcătoasă, care ar duce din nou la zdruncinarea lumii. El vrea o Ofelie tragică, o Ofelie care să poată aşeza lumea la loc alături de el. Altminteri, Ofelia nu este pentru el decât o posibilă Gertrude, o Eva de înainte de întâlnirea cu şarpele. În ea nu s-a ivit încă întrebarea majoră a lui Hamlet „a fi sau a nu fi?”. 

2.   Parada mercaranelor
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 00:47

Ministru habarnam dar cu X5 sub sezuta!

3.   fosila
mesaj trimis de zoologist în data de 12.01.2018, 09:32

aceasta fosila de goriloi de ibrail, are marea capacitate a animalului politik rumunesc si anume de a MINTI mai repede decat se rasufla !

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 10:03

E o analiza politico-economica-literara a actualitatii noastre!Aveti talent, felicitari!

4.1.   ai lipsit la gramatica (răspuns la opinia nr. 4)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 18:58

Pe bune!..daca nu ziceai mantaluta nu se vedea!

Mai invata sa scrii corect fetita! 

4.2.   Nu sunt fetita! (răspuns la opinia nr. 4.1)
mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2018, 07:31

Am scris corect, gramatical!

4.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2018, 13:13

Aaa! esti baiat de baieti?. 

5.   Trabantul lui Tudor a ajuns în boscheti
mesaj trimis de Mhcrnl în data de 12.01.2018, 10:06

PSD a ajuns de toata jena, produsele puse să conducă guvernele de pană acum au eșuat lamentabil, și este puțin spus. Mă întreb dacă nu ar fi mai bine sa se retragă de la guvernare cât este încă pe val?

Tudose este un exponent jenant al incapacitați de decizie a acestui partid. Este o prostie sa pui să se ancheteze singur pe șeful politiei când este evident că acesta a fost tartorul acoperirii polițistului pedofil.

"Siguranta și incredere" ori era prost și nu știa ori era ticălos, în ambele cazuri era dat afară. Inteligentul Tudose a ales cea mai proasta varianta. 

5.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 14:24

Nu ne interseaza opiniile unora ca dumneata ; PSD CASTIGA EN-FANFARE ORICE tip de alegeri, trucate sau nu, iar opozitia nu exista, e de tot rasul ! Cei ce n-au participat la alegeri au tot dreptul SA TACA !

6.   fără titlu
mesaj trimis de zaza în data de 12.01.2018, 11:14

....Carmen Dan. ....a incercat si de data aceasta sa puna lumea in alerta... si sa zica ca iar a incercat cineva sa-i "bage"un aparat ascultator in priza.

 

7.   fără titlu
mesaj trimis de Cristi C în data de 12.01.2018, 11:58

Tudose este autorul a două abuzuri în serviciu deja. Pe unul dintre ele l-a semnalat deja Bursa în această săptămână. Cel referitor la oprirea publicării ordinului ANRM în Monitorul Oficial și demiterea șefului agenției.

 

Art. 297 

Abuzul în serviciu 

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. 

 

Pe lângă acest abuz în serviciu, prin care Tudose a oprit îndeplinirea unui act, Tudose este vinovat și de refuzul de a o reprimi pe Oana Schmidt Hăineală pe locul de unde a fost eliminată neconstituțional. 

 

"Potrivit acestora, Dragnea s-ar fi deplasat la sfârşitul săptămânii trecute la guvern pentru a-i cere premierului Tudose să nu publice în Monitorul Oficial decizia de schimbare din funcţie a şefului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi să o reinstaleze în funcţia de secretar de stat pe Oana Schmidt Haineală, care a câştigat procesul împotriva deciziei CSM de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei. Potrivit surselor, premierul Tudose i-ar fi respins ambele solicitări, scrie Hotnews.ro." 

 

 

Dosarul cu abuzurile lui Tudose se îngroașă. 

7.1.   Furt de identitate (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 19:47

Mesajul 7 nu apartine cititorului Cristi C ci unui obsedat

7.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 21:57

obsedat esti tu mey

ia-ti pastilele 

7.3.   abuz in serviciu (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de Salomeea în data de 13.01.2018, 08:32

Tot un abuz este sa scazi net=ul unor categorii de salariati...prin trecerea contributiilor in sarcina agajatului, total neconstitutional.

7.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2018, 13:16

Cum sa le iau/ce sa mai iau daca doctorita de familie nu-mi mai elibereaza reteta gratuita? 

8.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 12:11

" Credeam ca oamenii de la oras sunt mai destepti. Dar m-am inselat."

Ioana d'Arc 

8.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 19:03

Ionico de ce nu il inviti la tine la tara...sa se mai destepte!...cu noaptea in cap.

9.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 12:47

Cea mai grea lupta va lui tudose este cu femeile,cu femeile altora.De ce oare?Cat este interes,cat oftica si cat misoginism?Tudose,Tudose..dar cu femeile ce ai?Nebunule nu se poate guvern european fara femei/

9.1.   Treanca fleanca .... (răspuns la opinia nr. 9)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 16:55

.......de parca autorul ,care ,de altfel, cunoaste destula istorie -si nu scapa nici un prilej sa sublinieze acest lucru- nu ar sti cum se faceau guvernele in "vremurile de aur " ale Romaniei -finalul secolului 19 si prima jumatate asec.20 !

9.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 19:04

Femei destepte nu doar frumoase si toape!

9.3.   secretul reusitei (răspuns la opinia nr. 9.2)
mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2018, 08:36

pardon voluptoase!

9.4.   l'éternel féminin nous élève (răspuns la opinia nr. 9.3)
mesaj trimis de Silvia în data de 14.01.2018, 08:11

Faust n'est pas damné mais sauvé de l'enfer grâce aux prières de Marguerite. Le dernier vers de cette seconde partie de Faust conclut « l'éternel féminin nous élève »

9.5.   restul e tacere (răspuns la opinia nr. 9.4)
mesaj trimis de Salomeea în data de 14.01.2018, 09:09

Hamlet a pătruns taina, a aflat, şi acum trebuie să plătească. Nici unui om care a aflat atât nu-i mai este îngăduit să trăiască:

„…de- aş avea răgaz (…) v-aş povesti (…) dar să lăsăm”. Timpul sau o interdicţie de mai presus de fire îl opresc. Ce-ar povesti tânărul prinţ dacă ar avea răgaz nu ştie nimeni şi nici nu va putea afla, căci taina nu-i pentru urechile muritorilor. 

„Restul e tăcere”. Asta e tot ce ne spune Hamlet. Nu sunt nici vise rele, nu e nimic: e tăcere. Absenţă a sunetelor. Hamlet nu este absolvit pe pământ asemenea lui Oreste, dar finalul trimite cu gândul la acea plasă protectoare a lui Nietzsche care-l prinde pe erou „şi-l reaşază în matca originară a Vieţii”. 

9.6.   un nou inceput (răspuns la opinia nr. 9.5)
mesaj trimis de RS în data de 14.01.2018, 18:31

Il asteptam cu optimism!

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

Cornel CodiţăPrietenia franco-germană şi viitorul Europei30
23 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuChiar vor să distrugă economia?
22 ian. Cătălin Avramescu


Cristian PîrvulescuAbandonarea libertăţilor 5
21 ian. Cristian Pîrvulescu


Cornel CodiţăDăncilă despre Brexit şi Abramburica despre Eminescu28
18 ian. Cornel Codiţă


Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!24
16 ian. Cornel Codiţă


Cătălin Avramescu De ce mă uit la Al-Jazeera
15 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUEuropa văzută dinspre Ateneu3
14 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăCum şi-a ratat istoria propriul sfîrşit23
11 ian. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăTragicul caz de corupere a unei oarbe ce mînuia o sabie12
09 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuCerneala Caracatiţei
08 ian. Cătălin Avramescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.