Guvern: România intenţionează să participe la Iniţiativa pentru IMM-uri

08 iul. 2015 Companii-Afaceri
Elena Deacu

Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune participarea României la instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri.

Această Iniţiativă combină alocările naţionale ale statelor membre în cadrul fondurilor europene structurale şi de investiţii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central în cadrul programelor Orizont 2020 şi COSME şi cu resursele proprii ale Fondului European de Investiţii şi Băncii Europene de Investiţii.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de până la 7% din alocaţia Fondului European de Dezvoltare Rurală şi Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, la finanţarea Iniţiativei pentru IMM-uri. Contribuţia financiară trebuie să respecte următoarele condiţii: Să se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuată la nivelul UE de către BEI şi CE; Să fie furnizată de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel naţional; Să se supună condiţiilor stabilite într-un acord de finanţare încheiat între fiecare stat membru participant şi BEI.

Pentru România, participarea la Iniţiativa pentru IMM-uri prezintă o serie de avantaje: Nu este necesară cofinanţarea din partea statului; Comisia Europeană asigură plata în avans a sumelor reprezentând angajamente de plată către BEI; Iniţiativa generează transfer de competenţe şi cunoştinţe din celelalte State membre; Se asigură un efect de multiplicare a activităţii economice; Deciziile de investiţii sunt luate de profesionişti şi sunt orientate către piaţă; Selecţia intermediarilor financiari se realizează de către BEI şi costurile de funcţionare sunt suportate de către aceasta; Auditarea sistemului se realizează la nivelul Comisiei Europene şi nu la nivelul statului membru.

Evaluarea ex-ante realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garanţie finanţat din Programul Operaţional Regional, sumă care poate fi constituită ca o contribuţie FEDR din partea României la instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată din cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.


România şi Franţa, parteneri în domeniul aeronautic
15 iul. A.M.


Fuziunea între Alstom şi Siemens anchetată de UE
14 iul. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.