GUVERN:

Sistemul "RO-ALERT" va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

05 oct. 2017 Politică
Andrei Stan
Sistemul "RO-ALERT" va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "RO-ALERT" va fi implementat pe teritoriul ţării noastre în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase, stabileşte o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern, potrivit unui comunicat oficial.

Prin sistemul "RO-ALERT" vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor, precizează Executivul.

Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

Potrivit sursei citate, "RO-ALERT" are o serie de avantaje: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming; acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat - şef al DSU din MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului "RO-ALERT", menţionează Guvernul.

Achiziţia echipamentelor hardware, a aplicaţiilor software şi a serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea sistemului, va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă, conform Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

În comunicat se mai arată: "Realizarea achiziţiei în regim de urgenţă are scopul să preîntâmpine pierderea de vieţi omeneşti şi producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase. Pentru realizarea achiziţiei, Guvernul a alocat prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. Diferenţa dintre această sumă şi valoarea contractului de achiziţie publică încheiat în urma procedurii de atribuire se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului".

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Secţia pentru anchetarea magistraţilor îşi începe activitatea
23 oct. T.T.


Cătălin Paraschiv, propus pentru acordarea gradului de general de brigadă
23 oct. V.D.


Moţiunea PNL împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor, dezbătută
23 oct. T.T.


ASOCIAŢIA OAMENILOR DE AFACERI DIN ROMÂNIA:"Majorarea salariilor în administraţie, sănătate, educaţie nu a îmbunătăţit aceste servicii"2
23 oct. R.R.


Tăriceanu se opune îngheţării salariilor
23 oct. O.D.


Ciucu: "Firea a pierdut majoritatea în Consiliul General"
23 oct. O.D.


ÎN TIMP CE TUDOREL TOADER A PLECAT ÎN CONCEDIU,Moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei
23 oct. E.O.


IOHANNIS: "Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare"
22 oct. T.T.


Marieta Safta, eliberată din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei
22 oct. I.A.


Dăncilă a decis înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Deşeuri1
22 oct. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.