Guvernele UE au căzut de acord asupra obiectivelor de energie regenerabilă în 2030

20 dec. 2017 Macroeconomie
A.G.
Guvernele UE au căzut de acord asupra obiectivelor de energie regenerabilă în 2030

Miniştrii Mediului şi Energiei din Uniunea Europeană au căzut, recent, de acord asupra unor obiective de energie regenerabilă pentru anul 2030, înaintea negocierilor de anul viitor cu Parlamentul European, care a cerut stabilirea unor ţinte mai ambiţioase în domeniul regenerabilelor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Miniştrii au anunţat că şi-au propus ca în anul 2030 cel puţin 27% din energia electrică a blocului comunitar să provină din surse regenerabile, în creştere faţă de o ţintă de 20% propusă pentru 2020.

În luna octombrie, Parlamentul European a făcut un apel ca ţinta în domeniul regenerabilelor să fie majorată până la 35%, un nivel susţinut săptămâna trecută şi de un grup de mari companii din domeniul tehnologiei, industriei şi energiei electrice.

De asemenea, în conformitate cu un pachet de măsuri, miniştrii Mediului şi Energiei din UE au căzut de acord şi asupra ponderii combustibililor regenerabili utilizaţi în transport, chiar dacă au stabilit o limită pentru biocombustibilii din prima generaţie, care potrivit criticilor concurează cu producţia de alimente pentru terenuri agricole.

Statele membre UE au stabilit pentru 2030 o ţintă de regenerabile de 14% pentru combustibilii utilizaţi în transportul rutier, cu bonusuri acordate pentru electricitatea din surse regenerabile utilizată în transportul rutier şi feroviar.

Însă utilizarea transportului feroviar în ţintele regenerabile de transport a fost criticată de Comisia Europeană, în condiţiile în care mari părţi din reţeaua feroviară din Europa este deja electrificată.

"Nivelul ambiţiilor este clar insuficient", a declarat comisarul european pentru Mediu, Arias Canete. Acesta a adăugat că în condiţiile scăderii preţurilor la regenerabile, UE ar putea ajunge la o ţintă de 30% cu costuri similare pentru un nivel de 27%. "Reducerea costurilor regenerabilelor a fost spectaculoasă, fie că este vorba de energia fotovoltaică sau de cea eoliană", a spus Canete.

Urmează acum ca Parlamentul European şi Consiliul Europeană să ajungă la un compromis în discuţiile cu privire la varianta finală a acordurilor în cursul anului următor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 26 Aprilie 2018
26 apr.


EUGEN TEODOROVICI:"Nivelul ROBOR nu e atributul Ministerului Finanţelor"
25 apr. M.D.


DUPĂ CE IOHANNIS A SPUS CĂ VA ÎNCERCA O MEDIERE ÎNTRE GUVERN ŞI BANCA NAŢIONALĂ,BNR: "Vom merge la Cotroceni, când vom fi chemaţi"10
25 apr. Emilia Olescu


BANCA MONDIALĂ: "Românii din străinătate au trimis anul trecut în ţară peste 4,9 miliarde de dolari"
25 apr.


MACRO NEWSLETTER 25 Aprilie 2018
25 apr.


Bogat - sănătos, longeviv; sărac - slabă speranţă24
25 apr. MAKE


Programul Startup Nation a avut 1,270 beneficiari
24 apr. M.D.


MACRO NEWSLETTER 24 Aprilie 2018
24 apr.


AURELIAN DOCHIA:"Va fi foarte greu să mai funcţioneze piaţa neperformantelor dacă apare o nouă criză"
24 apr. Emilia Olescu


MACRO NEWSLETTER 23 Aprilie 2018
23 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.