Guvernul a adoptat măsuri pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi gestionare a pestei porcine africane

06 oct. 2017 Politică
Andrei Stan
Guvernul a adoptat măsuri pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi gestionare a pestei porcine africane

Posturile de inspecţie la frontieră se vor organiza şi vor funcţiona în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, a decis Guvernul, în şedinţa de ieri, potrivit unui comunicat oficial.

"Se urmăreşte astfel, asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcină africană, precum şi eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate", se arată în comunicat.

Guvernul menţionează că a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea eliminării riscurilor asupra sănătăţii animalelor şi siguranţei alimentelor, având în vedere contextul epidemiologic actual.

Executivul explică: "În imediata apropiere a României evoluează boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre, dermatoza nodulară bovină, care reprezintă un pericol pentru starea de sănătate a efectivelor de animale din ţara noastră şi pot produce pagube economice semnificative.

Modificările introduse prin OUG aprobată astăzi vizează gestionarea cu responsabilitatea a acţiunilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane pe teritoriul naţional, cu impact deosebit de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de inspecţie de frontieră în structura direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene contribuie la eficientizarea activităţii de preluare, transport şi distrugere a produselor de origine animală şi non-animală".

Potrivit actului normativ, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspecţie de frontieră, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspecţie de frontieră stabilit pe baza situaţiilor financiare şi se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale instituţiei cu terţi legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontieră în care ANSVSA este parte.

O altă măsură prevede înfiinţarea unei singure categorii de circumscripţii, respectiv circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale şi a circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din structura direcţiilor sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Noua structură preia atribuţiile, posturile şi personalul acestora. "Prin uniformizarea şi completarea atribuţiilor, se asigură eficientizarea activităţii realizate la nivel local de către serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea acţiunilor specifice şi a serviciilor oferite cetăţenilor, gestionarea şi analizarea corespunzătoare a informaţiilor privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor, reducerea costurilor generate de funcţionarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii şi de deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului oficial", se mai arată în comunicat.

De asemenea, controalele oficiale în fermele/exploataţiile de animale şi în unităţile care deţin alimente de origine animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă structură, respectiv din circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

"Prin constituirea circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea şi funcţionarea unui nou sistem de control în domeniul producţiei primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare şi specificitatea diversă a operatorilor din domeniu", adaugă Executivul.

Totodată, având în vedere importanţa cercetării în identificarea de soluţii în domeniu, ordonanţa de urgenţă stabileşte atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Guvernul precizează: "Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale şi va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată şi fundamentată ştiinţific a activităţii specifice.

De asemenea, se completează atribuţiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă ale Autorităţii, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităţilor şi accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale şi produse alimentare."

O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcţii de vicepreşedinte - subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. "Astfel, se consolidează capacitatea instituţiei de a preveni si neutraliza ameninţările globale asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică", conchide Guvernul.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

MINISTRUL AGRICULTURII:Ne propunem să continuăm discuţiile privind Politicii Agricole Comune
24 ian. I.M.


PROIECT DE ORDONANŢĂ ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI CONSUMATORILOR:ANPC propune amenzi in funcţie de cifra de afaceri
23 ian. M.I.


KLAUS IOHANNIS:"Guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă"
23 ian. I.M.


AEP: Modelul listei de susţinători folosit la europarlamentare, în dezbatere
23 ian. T.T.


FIIND NEMULŢUMIT DE ATITUDINEA POLITICIENILOR MAGHIARI:Preşedintele FDGR refuză să meargă la congresul UDMR
23 ian. T.T.


Primarul sectorului 4 al Capitalei, sancţionat de CNCD
23 ian. T.T.


PETRE DAEA: Trebuie să dezvoltăm comunităţile locale de pescuit
23 ian. M.I.


UNTRR:Comisia TRAN a ajuns la un compromis provind liberalizarea transportului
23 ian. D.D.


TUDOREL TOADER:Nu ne vom abate de la principiile statului de drept7
23 ian. P.E.


RALUCA TURCAN:Guvernul se pregăteşte să modifice Legea responsabilităţii fiscal-bugetare
23 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.