Guvernul a aprobat un memorandum privind parteneriatele între solicitanţii de finanţare prin POR şi instituţii publice

15 mar. 2018 Politică
D.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un Memorandum prin care se adoptă un model de acord-cadru de parteneriat între unităţile administrativ-teritoriale (UAT) care doresc să efectueze investiţii pe terenurile aflate în albiile râurilor, solicitante de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR), şi instituţii publice (entităţile cu personalitate juridică ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi ale Administraţiei Naţionale de Imbunătăţiri Funciare), pe perioada de valabilitate a contractelor de finanţare, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publică (MDRAP).

Potrivit documentului, este vorba despre acele terenuri aflate în albiile râurilor, care sunt incluse în domeniul public al statului şi date în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române". În aceste condiţii, UAT (judeţe/municipii/oraşe/comune) care pot beneficia de fonduri europene prin POR nu pot demonstra că pot asigura caracterul durabil al investiţiei în ceea ce priveşte intervenţiile pentru consolidarea structurilor care intră în alcătuirea drumurilor reabilitate.

În cazul unei investiţii în infrastructură sau producţie, trebuie respectat caracterul durabil al investiţiei timp de 5 ani de la data plăţii finale, inclusiv prin menţinerea proprietăţii asupra elementelor de infrastructură.

Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, la emiterea actelor ce permit efectuarea lucrărilor în albiile apelor, administraţiile bazinale din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române" impun UAT-urilor anumite condiţii, care conduc la prelungirea duratei de întocmire a documentaţiilor necesare pentru depunerea cererilor de finanţare prin POR sau chiar la respingerea lor.

Aceste condiţii sunt legate fie de dovada deţinerii terenurilor aflate în albiile minore, fie de dovada procedurii de concesionare a suprafeţelor de teren, fie de transferarea dreptului de administrare a suprafeţelor proprietate publică a statului, din albia minoră a cursurilor de apă din administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" în administrarea titularului avizului de gospodărire a apelor.

Potrivitz sursei citate, prin crearea unor parteneriate între UAT-uri şi administratorii terenurilor aferente unor investiţii propuse spre finanţare din POR, fiecare parte îşi va putea exercita toate prerogativele care decurg din dreptul de administrare asupra imobilului deţinut. Practic, pentru Administraţia Naţională "Apele Române", singura obligaţie pe perioada derulării proiectului, precum şi în perioada de durabilitate, va fi reprezentată de menţinerea dreptului de administrare asupra terenului, parte a proiectului propus spre finanţare din POR.

Memorandumul a fost aprobat în contextul implementării POR 2014-2020 şi al realizării gradului de absorbţie stabilit prin Programul de Guvernare, pentru a evita dezangajarea de fonduri puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană.

În acest context, având în vedere alocarea financiară, la nivelul POR, de 8,13 miliarde de euro (6,6 miliarde de euro FEDR + 1,53 miliarde euro de la bugetul de stat) şi pentru evitarea aprecierii ca fiind neeligibile a unor proiecte în care devin incidente prevederi referitoare la dovedirea calităţii de proprietar/administrator al unor suprafeţe de teren ce aparţin domeniului public al statului (respectiv domeniului public al UAT-urilor), este necesară soluţionarea condiţionalităţilor aferente emiterii avizului de gospodărire a apelor, ca urmare a intervenţiei la edificiile existente în albiile râurilor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

DĂNCILĂ, MESAJ DE ZIUA NAŢIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUŞI: "O zi în care onorăm omul de geniu"
19 feb. P.E.


DARIUS VÂLCOV DESPRE EVOLUŢIA INDICELUI ROBOR ÎN IANUARIE:"Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor"1
19 feb. I.M.


CSM a avizat favorabil proiectul de OUG privind selectarea procurorului european
19 feb. E.M.


Dragnea, reaudiat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman1
19 feb. E.M.


PENTRU A STABILI NOILE PROPUNERI LA TRANSPORTURI ŞI DEZVOLTARE:CExN al PSD se reuneşte astăzi
19 feb. E.M.


NICUŞOR DAN: Activitatea de taximetrie trebuie să se desfăşoare reglementat1
19 feb. E.A.


LUDOVIC ORBAN:Am amânat "un pic" votul la lista candidaţilor pentru europarlamentare2
19 feb. P.E.


Petre Daea lămureşte problema cormoranilor
19 feb. E.A.


Tomac îi cere lui Dragnea să ia act de încetarea mandatului lui Octavian Goga
19 feb. E.A.


Guvernul pregăteşte modificarea OUG 114/2018
19 feb. George Marinescu





<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.