Guvernul acordă sprijin financiar pentru producătorii din sectorul fructelor şi legumelor

05 oct. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
Guvernul acordă sprijin financiar pentru producătorii din sectorul fructelor şi legumelor

Executivul a aprobat, în şedinţa de astăzi, o hotărâre privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor, informează un comunicat oficial.

Potrivit sursei citate, actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), urmare a modificării legislaţiei UE în sectorul fructelor şi legumelor. De asemenea, se reglementează şi atribuţiile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi atribuţiile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Guvernul precizează: "Prin acordarea acestui ajutor financiar se continuă procesul de consolidare a formelor asociative în sectorul fructelor şi legumelor, având în vedere stimularea funcţionării organizaţiilor de producători. Continuarea acordării sprijinului financiar comunitar aferent programelor operaţionale implementate de organizaţiile de producători asigură obţinerea de producţii continue şi constante, în directă legătură cu exigenţele marilor lanţuri de magazine, precum şi obţinerea unui disponibil de fructe şi legume pentru export".

Pentru a beneficia de ajutor financiar, cei interesaţi trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operaţional. Programele operaţionale au o durată minimă de trei ani şi maximă de cinci ani.

În comunicat se mai arată: "Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat. Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate (VPC) a fiecărei organizaţii de producători, pragul putând fi majorat în funcţie de anumite criterii. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizaţiilor de producători şi la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire şi gestionare a crizelor".

Organizaţiile de producători recunoscute până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri îşi păstrează recunoaşterea şi pot beneficia de prevederile acesteia, cu condiţia respectării obligaţiilor asumate la data recunoaşterii.

Executivul adaugă: "Organizaţiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri solicită în scris la centrele judeţene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz continuarea/ modificarea/ înlocuirea programului operaţional pentru a beneficia de prevederile hotărârii. Prevederile se aplică inclusiv programelor operaţionale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Prin acordarea sprijinului financiar se urmăreşte creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume şi creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă; asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare; echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă".

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, HG 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă, menţionează sursa citată.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Ford lansează un nou SUV în China
16 oct. M.T.


Raiffeisen Bank lansează creditul imobiliar "Casa Ta Verde"
16 oct. I.V.


Unitatea 2 - Cernavodă a revenit la puterea nominală
16 oct. T.A.


Apple Watch, folosit de chirurgi pentru monitorizarea pacienţilor
16 oct. T.I.


COMUNICAT DE PRESĂ:Directorul general al Electrica pleacă din funcţie1
16 oct. F.B.


CLAUDIU GEORGESCU, APMCR:"Reducerea drastică a investiţiilor guvernamentale trage în jos piaţa construcţiilor"
16 oct. R.R.


Aliat surpriză pentru ţările care comit atacuri cibernetice
16 oct.


CBRE: "59% din stocul modern de spaţii de retail, reprezentat de centrele comerciale"
16 oct. R.R.


Căşti care asigură traducerea în timp real
16 oct. O.D.


Subvenţii în avans pentru fermieri
16 oct. D.N.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.