Guvernul alocă 1 miliard de euro pentru proiecte prioritare de transport

20 dec. 2017 Bănci-Asigurări
Andrei Stan
Guvernul alocă 1 miliard de euro pentru proiecte prioritare de transport

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un proiect de lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de un miliard de euro, sumă ce va fi utilizată pentru a acoperi contribuţia bugetului de stat pentru cofinanţarea unor proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, informează un comunicat oficial.

Contractul a fost semnat în data de 18 iulie 2017, la Luxemburg, de către ministrul Finanţelor Publice şi va fi implementat de către Ministerul Transporturilor, în acest sens cele două ministere urmând să încheie un acord subsidiar, precizează Executivul.

"Concret, suma va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, în vederea realizării unor obiective de investiţii cuprinse în Axele prioritare 1 şi 2 din POIM 2014-2020, respectiv proiecte pentru creşterea mobilităţii şi dezvoltarea transportului rutier, feroviar şi naval şi a mijloacelor de transport subteran, eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport, creşterea zonelor de acces cu conectivitate redusă, reducerea impactului transportului asupra mediului", se arată în comunicat.

Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 25 de ani, cu o perioadă de graţie de până la 7 ani, în condiţii foarte avantajoase în comparaţie cu alte instrumente financiare, şi va fi disponibilizat în cel mult 20 de tranşe până la 31 decembrie 2024, menţionează Executivul.

Potrivit legislaţiei în domeniul datoriei publice, subproiectele alocate de BEI sunt prefinanţate parţial de la bugetul de stat, iar ulterior, parte a acestei prefinanţări se recuperează din sumele împrumutului.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ROBOR la 3 luni a crescut la 2,22%
23 apr. Mihaela Dan


PIAŢA VALUTARĂEuro a crescut la 4,6606 lei
23 apr. MIHAELA DAN


PIAŢA MONETARĂDobânzile overnight, în stagnare
23 apr. MIHAELA DAN


OPINIIÎn sfârşit, BNR a învăţat să negocieze1
23 apr. CRISTIAN DOGARU


ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE:"Studiul BNR referitor la plafonarea dobânzilor nu pare robust"7
23 apr. Emilia Olescu


Banca Transilvania va lansa oferta de achiziţie a participaţiilor minoritare la Bancpost
23 apr. EMILIA OLESCU


Deutsche Bank a transferat, din greşeală, 28 de miliarde de euro1
21 apr. V.D.


Banca Transilvania vrea să cumpere restul de 0,85% din Bancpost1
21 apr. D.I.


Euro a fost cotat la 4,6606 lei
20 apr. M.D.


ROBOR la 3 luni a crescut la 2,13%
20 apr. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.