Guvernul alocă 1 miliard de euro pentru proiecte prioritare de transport

20 dec. 2017 Bănci-Asigurări
Andrei Stan
Guvernul alocă 1 miliard de euro pentru proiecte prioritare de transport

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un proiect de lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de un miliard de euro, sumă ce va fi utilizată pentru a acoperi contribuţia bugetului de stat pentru cofinanţarea unor proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, informează un comunicat oficial.

Contractul a fost semnat în data de 18 iulie 2017, la Luxemburg, de către ministrul Finanţelor Publice şi va fi implementat de către Ministerul Transporturilor, în acest sens cele două ministere urmând să încheie un acord subsidiar, precizează Executivul.

"Concret, suma va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, în vederea realizării unor obiective de investiţii cuprinse în Axele prioritare 1 şi 2 din POIM 2014-2020, respectiv proiecte pentru creşterea mobilităţii şi dezvoltarea transportului rutier, feroviar şi naval şi a mijloacelor de transport subteran, eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport, creşterea zonelor de acces cu conectivitate redusă, reducerea impactului transportului asupra mediului", se arată în comunicat.

Împrumutul se acordă pe o perioadă de până la 25 de ani, cu o perioadă de graţie de până la 7 ani, în condiţii foarte avantajoase în comparaţie cu alte instrumente financiare, şi va fi disponibilizat în cel mult 20 de tranşe până la 31 decembrie 2024, menţionează Executivul.

Potrivit legislaţiei în domeniul datoriei publice, subproiectele alocate de BEI sunt prefinanţate parţial de la bugetul de stat, iar ulterior, parte a acestei prefinanţări se recuperează din sumele împrumutului.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ALERTEuro a fost cotat la 4,6679, atingând un nou maxim istoric2
23 ian. Vlad Dobrea


ROBOR la trei luni a scăzut la 1,97%
23 ian. Vlad Dobrea


Nordea Bank interzice bitcoin
23 ian. F.C.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,6656 lei
23 ian. DRAGOŞ IONIŢĂ


PIAŢA MONETARĂDobânzile overnight au crescut
23 ian. DRAGOŞ IONIŢĂ


Bank Leumi obţine 141 milioane dolari din vânzarea unei participaţii la subsidiara sa din SUA
23 ian.


Finanţele au respins, ieri, toate ofertele băncilor
23 ian.


VÂNZAREA BANCPOST A REDESCHIS SUBIECTUL CREDITELOR CU PLATA LA ZI, CESIONATE ÎN OLANDAClient: "Bancpost mi-a vândut creditul unui SRL din Olanda, iar banii mei au ajuns în Cipru"30
23 ian. EMILIA OLESCU


EximBank emite garanţii bancare de 23 de milioane de dolari pentru contractul Hidroconstrucţia
22 ian. A.C


ROBOR la trei luni a scăzut la 1,98%
22 ian. V.D

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.