Hackerii au pus stăpânire pe oraşul Atlanta

Hackerii au pus stăpânire pe oraşul Atlanta

Un important atac cibernetic a avut loc, pe 22 martie, în Atlanta, ţinând oraşul în spatele unui zid încriptat, hackerii cerând autorităţilor o răscumpărare de 51.000 de dolari, plătită în bitcoin, pentru rezolvarea situaţiei, potrivit site-ului futurism.com.

Chiar şi acum două zile, autorităţile se străduiau să găsească o soluţie pentru a trece peste acest atac fără să plătească răscumpărarea cerută, aducând "cei mai buni parteneri externi", potrivit postului de ştiri WSB-TV din Atlanta.

Cercetătorii de la Dell SecureWorks, firma de securitate din Atlanta care a ajutat oraşul să răspundă atacului de răscumpărare, au identificat atacatorii ca fiind echipajul de hacking SamSam.

Efectele acestui atac asupra oraşului au fost profunde, paralizând mai multe funcţii ale metropolei.

Unele sisteme majore nu au fost afectate, inclusiv cele pentru apelurile 911 şi controlul tratării apelor reziduale.

Dar, începând cu data de 27 martie, angajaţii oraşelor au rămas fără e-mail sau acces la internet; locuitorii nu şi-au putut plăti facturile; wi-fi-ul a fost oprit la Aeroportul Internaţional din Atlanta; şi multe instituţii - inclusiv închisoarea oraşului - au scris rapoartele de mână, în timp ce nu exista acces la înregistrările electronice ale instanţei municipale, conform unui raport emis de Georgia Public Broadcasting, transmite NPR.

"Este mai mult decât un atac de răscumpărare, vorbim despre un atac asupra guvernului nostru", a declarat Keisha Lance Bottoms, prim-ministrul Atlantei, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters, adăugând: "Avem de-a face cu o situaţie de luare de ostatici (cibernetică)".

Primarul a avertizat locuitorii oraşului să fie cu ochii pe conturile lor bancare şi să-şi protejeze informaţiile lor.

Experţii avertizează că atacurile cibernetice sunt probabil cea mai mare ameninţare la adresa securităţii guvernelor şi companiilor din întreaga lume şi că majoritatea sistemelor nu sunt pregătite.

Atlanta nu este primul oraş din SUA care este lovit de ransomware, Departamentul de Transport din Colorado a fost deja atacat de două ori în 2018.

Deşi unele companii şi-au sporit securitatea în urma atacurilor, se pare că majoritatea oraşelor nu îşi adaptează securitatea, înainte de a se întâmpla un atac, ceea ce este o veste proastă, deoarece oraşele vor fi probabil în viitor în mare pericol. Multe dintre acestea încearcă să automatizeze procesele, iar mai multe sisteme de oraş sunt conectate prin "Internetul Lucrurilor".

Specialiştii susţin că, pe măsură ce mai multe oraşe se vor baza pe digitalizare, pericolele pentru viaţa privată şi securitatea cetăţenilor se vor multiplica.

Grupul SamSam este unul dintre cele mai renumite echipe de hackeri, despre care se crede că a extorcat mai mult de 1 milion de dolari de la aproximativ 30 de organizaţii ţintă doar în 2018.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Wall Street a închis mixt
20 sep. V.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Bursele asiatice erau în scădere
20 sep. V.D.


BURSELE DIN LUMETon optimist pe bursele internaţionale
20 sep. A.V.


Directorul Danske Bank demisionează în plin scandal de spălare de bani
20 sep.


Băncile braziliene, anchetate pentru tranzacţiile cu criptomonede
20 sep. Alina Vasiescu


COMISIA EUROPEANĂ A STABILIT:"McDonald's" nu a încălcat legislaţia UE în cazul avantajelor fiscale obţinute în Luxemburg
20 sep.


Ankara înlesneşte dobândirea cetăţeniei turce pentru investitorii străini
20 sep.


Surse: Nestle, Unilever şi Coca-Cola au făcut oferte pentru o divizie Glaxo
20 sep.


Războiul comercial SUA-China nu se opreşte
20 sep. V.R.


Bulgaria se va opune eventualelor sancţiuni împotriva Ungariei
19 sep. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.