Hotărârea CEDO, în cazul Kovesi, definitivă

06 aug. Politică
G.M.

Guvernul nu a contestat decizia din 5 mai 2020 

Ministerul de Externe a anunţat, ieri, că a decis să nu conteste hotărârea CEDO din 5 mai, care i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul cu statul român. Guvernul putea contesta hotărârea prin retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere s-a împlinit, ieri, 5 august 2020.

Odată ce hotărârea CEDO a intrat în vigoare, autorităţile de la Bucureşti au la dispoziţie şase luni să prezinte Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei un plan de măsuri pentru implementarea deciziei referitoare la garantarea independenţei procurorilor. E vorba atât de modificarea legilor Justiţiei, cât şi de o posibilă propunere de modificare a Constituţiei, astfel încât independenţa procurorilor să fie menţionată expres, potrivit hotărârii CEDO.

Decizia de necontestare a deciziei Curţii europene a fost luată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO, şi a avut la bază argumente juridice şi politico-diplomatice. Opinia Ministerului Justiţiei a fost similară.

Amintim că, în 5 mai 2020, CEDO i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcţie în 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, în urma deciziei 358/2018 a Curţii Constituţionale.

CEDO a stabilit că fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanţă pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, instanţa europeană îi dă dreptate Laurei Codruţa Kovesi în privinţa dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzaţia fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta şefă a DNA şi-a încălcat atribuţiile făcând declaraţii presei internaţionale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta şefă DNA şi-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiţiei în limitele libertăţii de exprimare şi că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de şef al instituţiei Anticorupţie. CEDO susţine că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO a concluzionat că îndepărtarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a învins scopul menţinerii independenţei judiciare şi a avut consecinţe asupra celorlalţi procurori şi judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

VLAD VOICULESCU:''Facem plângere penală şi ne adresăm Curţii de Conturi pentru publicitatea mascată făcută de Firea''2
25 sep. G.U.


Iohannis a semnat decretul de eliberare a Giorgianei Hosu din funcţia de procuror-şef al DIICOT
25 sep. G.U.


NICUŞOR DAN:''Eu sunt foarte optimist că o să luăm şapte primării din şapte''6
25 sep. G.U.


IONEL DANCĂ:''Vrancea a fost izolată şi se află pe ultimele locuri din ţară la investiţiile străine''
25 sep. G.U.


MARCEL CIOLACU:''Ar fi cazul ca prim-ministrul să aibă decenţa să dubleze alocaţiile''1
25 sep. G.U.


CRISTIAN BUŞOI, VICEPREŞEDINTELE PNL:''E foarte important să se meargă la vot, respectând toate normele de siguranţă necesară''4
25 sep. G.U.


BEM:Gabriela Firea şi-a făcut publicitate mascată, în plină campanie electorală
25 sep. J.P.


EUGEN TOMAC CĂTRE DAN BARNA:Este inadmisibil să preluaţi tehnicile de manipulare ale PSD 1
25 sep. J.P.


VASILE DÎNCU:"Cei care să zicem sunt mai în vârstă nu se vor duce la vot şi asta va dezavantaja PSD"9
25 sep. J.P.


Klaus Iohannis a semnat decretul pentru încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului Cătălin Ioniţă
25 sep. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.