IGNORAŢI DE MINIŞTRII DE RESORT,

Sindicaliştii au dat startul grevelor de vacanţă

10 aug. 21:32 Companii
George Marinescu
Sindicaliştii au dat startul grevelor de vacanţă

Numărul protestelor s-a înmulţit, deşi miniştrii guvernului Dăncilă au anunţat creşteri salariale pentru angajaţii din sectorul public.

Cele mai recente acţiuni de protest sunt greva generală declanşată, miercuri, de membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, protestele de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi greva japoneză anunţată pentru astăzi de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În urmă cu zece zile au protestat şi sindicaliştii din metalurgie, de pe platformele industriale din Târgovişte, Zalău şi Călăraşi.

Practic, putem vorbi despre o vară fierbinte în domeniul revendicărilor pe care le au angajaţii.

În general, paleta de revendicări este aceeaşi: salariul minim net în plată este prea mic - situat între 1100 şi 1300 lei, neplata orelor suplimentare, condiţii de muncă neadecvate activităţii desfăşurate, lipsă acută de personal, abuzuri ale şefilor din unităţi sau ale unor miniştri de resort, lipsa de dialog social manifestată de ministere şi de conducerea unor societăţi comerciale, neacordarea voucherelor de vacanţă în unele sectoare de activitate, scăderi ale salariului în urma acordării voucherelor de vacanţă etc.

Întotdeauna sindicaliştii anunţă o prezenţă masivă la proteste a angajaţilor nemulţumiţi. Şi, invariabil, mai mereu în timpul protestelor din ultima lună, în loc să vedem mii de oameni care îşi strigă nemulţumirile, doar câteva sute sau câteva zeci de persoane pichetează ministerele sau sediile instituţiilor publice ori ale societăţilor din domeniul metalurgiei.

Să fie de vină faptul că liderii de sindicat au ales să protesteze vara, în lunile iulie şi august, când majoritatea angajaţilor sunt plecaţi în concediu la munte sau pe litoral?

În toată această perioadă se poartă negocieri. La Ministerul Justiţiei, liderii FSANP discută cu secretarul de stat despre plata orelor suplimentare, despre condiţiile de muncă, despre lipsa de personal.

La Ministerul Tineretului şi Sportului, angajaţii nemulţumiţi s-au aşezat la masa dialogului tot cu un secretar de stat cu care au discutat şi despre încheierea viitorului contract colectiv de muncă.

La Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, la Silcotub Zalău şi la Tenaris Silcotub - filiala Călăraşi, discuţiile au fost purtate cu reprezentanţii conducerii.

Toate aceste negocieri nu au dus la niciun rezultat imediat şi pozitiv pentru sindicaliştii aflaţi într-o formă de protest sau alta. Probabil că lipsa unui acord este cauzată de faptul că la mai toate negocierile au lipsit persoanele cu putere de decizie sau, mai bine spus persoana care semnează.

De exemplu, de la negocierile de la MTS a lipsit ministrul Ioana Bran, aflată în concediu, care a susţinut că sportivii din loturile naţionale pot trăi cu o alocaţie de hrană de 25 de lei pe zi. Mai mult, MTS a dat şi un comunicat de presă prin care a trimis în derizoriu greva generală organizată de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, susţinând că la protest au participat efectiv, în toată ţara, doar 200 de persoane, ceea ce reprezintă sub 10% din totalul angajaţilor din unităţile subordonate.

Ministrul justiţiei Tudorel Toader a arătat un dezinteres total faţă de solicitările angajaţilor din sistemul penitenciar, fie că a fost în sediul instituţiei pe care o conduce, fie că a fost în concediu. De exemplu, în această săptămână, ministrul justiţiei este în concediu de odihnă şi a refuzat să poarte un dialog cu liderii FSANP. În schimb, în aceeaşi zi, Tudorel Toader s-a întâlnit la minister cu procurorul general Augustin Lazăr, cu şeful DIICOT Felix Bănilă şi cu şefa DNA Anca Jurma, cu care a discutat despre situaţia delegărilor din parchete şi despre lipsa de personal din cadrul acestora. În aceeaşi seară, ministrul justiţiei l-a însoţit pe vicepremierul Paul Stănescu la Mausoleul de la Mărăşeşti pentru a participa la o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri.

Cu totul altfel gestionează lucrurile ministrul sănătăţii Sorina Pintea, în cazul protestului de la Spitalul Universitar de Urgenţă, unde există asistenţi care au intrat în greva foamei pe fondul nemulţumirilor salariale şi al celor cauzate de condiţiile de muncă. În cazul acesta, directorul financiar şi-a prezentat demisia pentru că a refuzat să fie de aceeaşi parte cu managerul general care nu îşi recunoaşte deciziile. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a trimis angajaţii Corpului de Control ca să verifice întreaga situaţie din punct de vedere financiar, economic, investiţional şi al resurselor umane.

Sezonul protestelor va continua, aşa cum reiese din comunicatele FSANP şi SNTS. Cele două sindicate nu se mai mulţumesc doar cu rezolvarea problemelor salariale, ci solicită, din cauza modului în care au fost trataţi de către miniştrii de resort, demisia lui Tudorel Toader şi demisia Ioanei Bran.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Constructorul auto american Ford acuzat de "trădare" în Franţa
13 dec. V.V.


Avocatul poporului, preocupat de drepturile deţinuţilor
13 dec. T.A.


HIDROELECTRICA:Modernizarea centralei Bereşti - investiţie de 18,2 milioane lei
13 dec. V.D.


ÎN ULTIMUL ANCresc vânzările de SUV-uri cu 21%1
13 dec. T.A.


Valentin Radu, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
13 dec. M.I.


Revolut obţine licenţa bancară în Europa
13 dec. I.A.


BERD opreşte investiţiile în cărbune, pentru protecţia mediului
13 dec. A.I.


CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania au fost deschişi traficului rutier
13 dec.


Milioane de oameni suferă din cauza nesiguranţei alimentare
13 dec. Octavian Dan


DAN NICULA, DIRECTOR GENERAL ADRBI:"Ne-am depăşit obiectivele la nivel regional, dar rămânem sub presiunea îndeplinirii ţintei naţionale"
13 dec. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.