Importăm din ce în ce mai multă forţă de muncă 6

• Service-urile auto din România vor să angajeze chinezi, pe care să-i plătească cu 250-800 de euro net
Ţara noastră se confruntă cu o criză profundă de forţă de muncă, din ce în ce mai multe companii exprimându-şi intenţia să aducă muncitori din străinătate.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat intervenţia Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetăţeni chinezi, pe care ar urma să îi plătească cu sume între 250 şi 800 de euro net lunar, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.
Reprezentanţii ASSAI susţin că industria de reparaţii auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creştere de forţă de muncă pregătită în acest domeniu.
Cristian Muntean, preşedinte ASSAI, a declarat: "Angajaţii cu experienţă au ajuns să şantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forţă de muncă pregătită în acest domeniu şi nu acceptă salarii sub 1.000 - 1.400 de euro net. Este dificil să asiguri unui angajat un astfel de salariu lună de lună, în condiţii de instabilitate şi lipsă de predictibilitate legislativă şi fiscală, aşa cum se prezintă mediul de afaceri românesc. În astfel de situaţii, în relaţia dintre angajat şi angajator, mecanismele de cerere şi oferta eşuează, pentru că apar dezechilibre între pretenţiile angajaţilor şi posibilităţile angajatorului".
Angajaţii calificaţi aleg să plece şi să muncească pe bani mai mulţi în ţări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, iar lipsa de implicare a instituţiilor cu rol de control în acest domeniu şi în special fiscal stimulează dezvoltarea activităţilor fără autorizaţie în acest domeniu, susţine ASSAI.
În aceste condiţii, ASSAI intenţionează să deruleze un program pilot de recrutare şi relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză, iar, dacă se dovedeşte că aceste persoane se pot integra şi face performanţă în service-urile auto care au acceptat să intre în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal.
Recent, Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor în Construcţii, a declarat, recent, mai multe firme de construcţii vor aduce angajaţi din Vietnam, din cauza lipsei acute a forţei de muncă autohtone. De asemenea, Şantierul naval Vard Tulcea, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa construcţiilor navale, foloseşte circa 150 de sudori şi lăcătuşi vietnamezi, dintr-un total de aproape 300 de muncitori cât intenţionează să aducă în România.
Aradul este unul dintre judeţele care se confruntă constant cu o lipsă acută a forţei de muncă şi în mod special a muncitorilor calificaţi. Potrivit unor date publicate de Inspectoratul General pentru Imigrări - şi citat de realitatea.net şi aradon.ro, în perioada ianuarie-august a acestui an au fost aduşi la muncă în România mai mult de 2.700 de muncitori străini. Dintre aceştia cei mai mulţi au ajuns în Bucureşti-Ilfov - aproximativ 1.200, restul fiind împărţiţi între Tulcea, Sibiu, Timiş, Arad, Mureş şi Braşov.