ÎN 2019

Tranzacţiile globale de petrol şi gaze, în scădere cu 10,8%

Valoarea tranzacţiilor de petrol şi gaze a scăzut cu 10,8%, la 387,5 miliarde dolari în 2019, iar volumul tranzacţiilor s-a redus cu 18% faţă de anul precedent, potrivit raportului EY "Global oil and gas transactions review 2019".

Volumul global şi valoarea tranzacţiilor din industria de petrol şi gaze au scăzut cu 18,4% şi, respectiv, 10,8% în 2019, în condiţiile în care stagnarea preţurilor mărfurilor, rezultatele dezamăgitoare şi randamentele scăzute au făcut ca acest sector să înregistreze un deficit de capital, conform sursei citate.

Documentul arată că volumul şi valorile tranzacţiilor din industria de petrol şi gaze au reflectat în mare măsură fenomenul de reechilibrare a portofoliilor prin dis­tanţarea de activele upstream petroliere şi orientarea spre activele downstream şi din sectorul gazelor. În ceea ce priveşte viitorul, raportul preconizează că peisajul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) va continua să fie modelat de strategiile privind tranziţia energetică, de reglementările asociate cu schimbările climatice şi de rolul gazelor naturale în viitorul mix energetic.

"În 2019, s-a acordat o mai mare atenţie dezbaterilor pe teme sociale, de mediu, guvernanţă şi energie, iar acestea vor continua să fie subiecte cheie pentru modul în care se vor plasa capitalurile în 2020", a declarat Andy Brogan, coordonator EY Global Oil & Gas.

Valorile tranzacţiilor din upstream şi downstream au crescut în 2019, iar cele din midstream şi offshore au scăzut

Valoarea tranzacţiilor din segmentul upstream a crescut cu 17,6% în 2019. Totuşi, dacă se exclud cele mai mari două tranzacţii, valoarea a scăzut cu 32% faţă de 2018, iar volumul tranzacţiilor s-a diminuat cu 37% în acelaşi interval.

Numărul total al tranzacţiilor s-a redus cu peste 20%, în timp ce valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 122 milioa­ne dolari, un nivel similar cu cel din anul anterior. S-a menţinut astfel tendinţa de scădere a valorii şi a volumului tranzacţiilor, care a început în 2017, când interesul faţă de ceea ce se credea a fi active subevaluate atinsese apogeul, arată datele analizate.

În 2019, interesul faţă de activele din SUA s-a prăbuşit, valoarea tranzacţiilor scăzând de la 74 miliarde dolari la 39 miliarde dolari.

Începând cu 2015, marile tranzacţii corporative din segmentul midstream american au înregistrat o evoluţie remarcabil de stabilă (variind între 105 şi 135 de tranzacţii în fiecare an), iar variaţia de la an la an a valorii tranzacţiilor a fost generată de cele mai mari tranzacţii corporative. Tendinţa a continuat, dar nu au mai avut loc mari tranzacţii. Prin urmare, per total, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu circa 55%, iar cea mai mare tranzacţie din 2019 s-a clasat abia pe locul al nouălea în clasamentul ultimilor cinci ani.

Valoarea tranzacţiilor din segmentul downstream a crescut cu 43% la aproape 124 miliarde dolari în 2019. Cu toate aces­tea, dacă se exclude cea mai mare tranzacţie, valoarea a scăzut cu 31%, iar volumul s-a redus cu 10%. Activitatea de tranzacţionare din America de Nord şi Europa s-a diminuat cu 70%, de la aproape 80 miliarde dolari în 2018, la 24 miliarde dolari în 2019. Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 15% de la 137 în 2018, la 117 în 2019.

În sectorul serviciilor petroliere, preţurile au rămas extrem de mici încă din 2014, iar profiturile s-au prăbuşit. Un val iniţial de interes pentru tranzacţiile de dimensiuni medii (între 1 şi 10 miliarde USD), menite să consolideze activele ale căror valori erau considerate favorabile, a atins apogeul în 2017, apoi a continuat să scadă până în 2019. Valoarea tranzacţiilor a scăzut cu aproape 27% în 2019, faţă de 2018. Volumul tranzacţiilor a înregis­trat o contracţie similară, diminuându-se cu aproape 20%, conform sursei citate.

Andy Brogan, a mai spus: "În segmentul upstream, continuarea raţionalizării portofoliilor de către marii jucători va genera oportunităţi de tranzacţii pentru companiile locale mai mici, independente, şi pentru entităţile finanţate cu capital privat. În midstream, capitalul privat şi Facilităţile Internaţionale de Finanţare (IFF) vor continua să alimenteze fuziunile şi achiziţiile, pe măsură ce companiile se vor concentra pe mai departe pe o alocarea disciplinată a capitalului, iar orice abatere de la această cale va depinde de accesul la capital.

Este posibil ca segmentul downstream, în special activităţile de depozitare şi transport, să înregistreze o intensificare a activităţii, deoarece companiile sunt forţate să îşi reechilibreze portofoliile şi să îşi articuleze mai clar strategiile".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

SUSŢINUTE DE REDRESAREA CERERII ŞI REDUCEREA LIVRĂRILOR PRODUCĂTORILORPreţurile petrolului au încheiat luna mai cu aprecieri istorice2
30 mai. A.I.A.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 199 lei/MWh
29 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 186,49 lei/MWh
27 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 248 lei/MWh
25 mai. E.O.


PREVIZIUNI IHS MARKIT:Cotaţiile materiilor prime vor atinge pragul de jos
22 mai. Alina Vasiescu


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 218,83 lei/MWh
22 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 209 lei/MWh
21 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 167,86 lei/MWh
14 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 273,45 lei/MWh
13 mai. E.O.


Arabia Saudită se angajează să reducă producţia de petrol cu un milion barili pe zi
12 mai. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.