ÎN 2020

Erste Group obţine un profit net de 783 milioane de euro 1

26 feb. 09:16 Piaţa de Capital
G.U.
Erste Group obţine un profit net de 783 milioane de euro

Erste Group, principalul furnizor de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est, a încheiat anul 2020, marcat de pandemia de coronavirus, cu un profit operaţional solid de 2,9 miliarde de euro (-1,3% faţă de anul precedent), conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Grupul bancar, cotat la bursă, a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 miliarde de euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei. În aceste condiţii, profitul net a scăzut cu 46,7%, la 783 milioane de euro.

Pe de altă parte, creditele acordate clienţilor au crescut cu 3,6%, la 166,1 miliarde de euro, iar depozitele au crescut cu 9,9%, la 191,1 miliarde de euro. Indicele capitalului comun de rang 1 (CET1, final) a crescut de la 13,7% la 14,2%, notează sursa citată.

Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, a declarat: "Am avut performanţe bune pe toate pieţele noastre, într-un an marcat de provocări excepţionale. Profitul operaţional a rămas stabil, iar capitalizarea este excelentă. Vrem ca acţionarii noştri să beneficieze de aceste rezultate, motiv pentru care - în conformitate cu recomandarea BCE - vom propune în Adunarea Generală Anuală un dividend de 50 de eurocenţi pe acţiune pentru 2020 şi, de asemenea, vom rezerva până la un euro pe acţiune pentru un potenţial dividend acordat la o dată ulterioară."

Căştigurile au scăzut uşor

Conform comunicatului, venitul net din dobânzi a crescut - în principal în Austria, dar şi în România şi Ungaria - cu 0,6% faţă de 2019, la 4,8 miliarde de euro. Venitul net din dobânzi în Republica Cehă a scăzut semnificativ pe fondul reducerii ratelor de dobândă. Venitul net din taxe şi comisioane a scăzut cu 1,2%, la 1,98 miliarde de euro. Veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital şi administrarea de active nu au compensat în totalitate declinul înregistrat de alte categorii de venituri din taxe şi comisioane - în special veniturile din serviciile de plăţi. Venitul net din tranzacţionare şi indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şipierdere au înregistrat o scădere cumulată semnificativă de 32,1%, la aproape 200 de milioane de euro. Prin urmare, venitul operaţional a scăzut cu 1,4%, la 7,2 miliarde de euro, notează sursa citată.

Costurile în scădere uşoară

În acelaşi timp, banca a reuşit să reducă cheltuielile administrative generale cu 1,5%, la 4,2 miliarde de euro. Cheltuielile cu personalul au scăzut cu 0,6%, la 2,5 miliarde de euro, reflectând impactul pozitiv al cursului valutar şi o scădere a numărului de angajaţi (FTE - echivalent normă întreagă) de la 47.284 la 45.690 la sfârşitul perioadei de raportare. Această scădere de 3,4% a fost cauzată în principal de externalizarea serviciilor de transfer de numerar şi a serviciilor administrative din România.

Indicatorul "alte cheltuieli administrative" a înregistrat o scădere de 3,8%, la 1,2 miliarde de euro.

Contribuţiile la schemele de garantare a depozitelor, incluse în indicatorul "alte cheltuieli administrative", au crescut la 132 de milioane de euro. Deprecierea şi amortizarea s-au menţinut neschimbate, la 541 milioane de euro.

Profit afectat de creşterea provizioanelor de risc

Per ansamblu, profitul operaţional s-a diminuat cu 1,3%, la 2,9 miliarde de euro, în timp ce raportul cost/venit a rămas neschimbat la 59,0%. Pe fondul alocării nete de provizioane, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -1,3 miliarde de euro sau 78 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (2019: -39,2 milioane de euro sau 7 puncte de bază).

Potrivit comunicatului, creşterea înregistrată în ceea ce priveşte alocarea de provizioane pentru credite a fost cauzată în primul rând de deteriorarea perspectivelor macroeconomice pe fondul pandemiei de coronavirus. O contribuţie pozitivă a avut-o venitul mai mare obţinut din recuperarea de credite scoase deja din bilanţ, în principal în România şi Ungaria. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a deteriorat la 2,7% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 88,6% (77,1%).

Poziţia "alte rezultate operaţionale" s-a îmbunătăţit, la -278 milioane de euro (-628 milioane de euro). Cheltuielile cu contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie incluse în acest indicator au crescut - în special în Austria - la aproape 94 milioane de euro. Scăderea taxelor pe activele şi tranzacţiile bancare la 118 milioane de euro se datorează în principal eliminării taxei bancare din România. În anul precedent, poziţia "alte rezultate operaţionale" a inclus alocări pentru un provizion în valoare de 153 milioane de euro, constituit pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri a instanţei supreme în legătură cu activitatea unei subsidiare din România, precum şi o depreciere de 165 milioane de euro a fondului comercial în Slovacia.

Impozitul pe profit a scăzut la 343 milioane de euro. Taxa pe participaţiile minoritare a scăzut cu 45%, la 242,3 milioane de euro, pe fondul unor rezultate mai slabe ale băncilor de economii. Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă (profitul net) a scăzut cu 46,7%, la 783,1 milioane de euro.

Creşterea creditelor şi depozitelor

Conform comunicatului, activele totale au crescut cu 12,9%, la 277,4 miliarde de euro. Numerarul şi echivalentele de numerar au crescut, în principal în Austria, la 35,8 miliarde de euro, în creştere cu 235,2%. Creditele şi avansurile acordate băncilor au scăzut cu 6,9%, la 21,5 miliarde de euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut cu 3,6%, la 166,1 miliarde de euro, ceea ce reflectă avansul semnificativ al creditelor în Croaţia, Slovacia, Austria şi Serbia.

În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut semnificativ (+88,5%), la 24,8 miliarde de euro, pe fondul creşterii refinanţărilor de la BCE (TLTROs). Depozitele de la clienţi au crescut din nou - pe toate pieţele de bază, în principal în Austria şi Republica Cehă - la 191,1 miliarde de euro, un avans anual de 9,9%. Raportul credite/depozite s-a situat la 86,9% (92,2%).


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 10:00

Mult mai important este sa se spuna ce valoare au taxele platite si mai ales in ce tara s-au platit aceste taxe.

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

IN PRIMA ETAPĂ A MAJORĂRII CAPITALULUI Norofert a atras aproape şapte milioane de lei 6
13 apr. A.I.


Indicii BVB au închis în scădere1
13 apr. G.U.


ÎNCEPÂND DE MÂINE Obligaţiunile Alive Capital intră la tranzacţionare la BVB
13 apr. A.I.


Directorul general OMV a discutat despre posibila vânzare a Petrom cu al doilea mare acţionar al grupului austriac, fondul Mubadala din Abu Dhabi7
13 apr. J.P.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEILichiditate de 5,42 milioane de euro pe BVB
13 apr. S.B.


Indicii BVB au deschis în scădere
13 apr. J.P.


LA FINALUL ANULUI 2020Romcab raportează venituri de 173 milioane de euro
13 apr. J.P.


BVBDebut negativ de săptămână pentru indici
13 apr. A.I.


BVB a închis în teritoriu negativ
12 apr. S.B.


LA MIJLOCUL SEDINŢEI:Lichiditate de 3,54 milioane de euro pe BVB
12 apr. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.