ÎN ACEASTĂ VARĂ,

România şi Suedia intenţionează să organizeze un seminar comun pe probleme de minerit

07 mai. 2015 Macroeconomie
Elena Deacu

Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, coordonator al domeniului politică industrială, resurse minerale neenergetice şi transport de gaze naturale, a discutat ieri cu Ambasadorul Suediei la Bucureşti, E.S. Anneli Lindahl Kenny, despre organizarea unui seminar comun între cele două ţări pe probleme de minerit.

Seminarul, la care vor participa companii suedeze şi române din domeniu, va avea loc în marja Forumului minier, ce se intenţionează a fi organizat în luna iunie, la Bucuresti, detaliile urmând a fi stabilite, de actorii implicaţi, în perioada următoare.

Diplomatul a manifestat dorinţa părţii suedeze de realizare a unui schimb de idei între experţi din cele două ţări pe probleme de minerit sustenabil, protecţia mediului şi aplicarea legislaţiei comunitare în domeniu.

În Uniunea Europeană, Suedia este cel mai mare producător de minereu de fier, al doilea producător de argint, aur, plumb şi zinc şi al treilea producător de cupru.

Colaborarea româno-suedeză, în acest moment, se referă, în principal la domenii în care au şi fost efectuate investiţii suedeze: industrie, energie, comerţul cu ridicata, transport şi servicii profesionale, principalele companii suedeze, care au investit în facilităţi de producţie şi cercetare în România fiind: Autoliv, Ericsson, Electrolux, Alfa Laval, H & M, etc.

Cooperarea în domeniile energiei si mediului se află sub incidenţa Acordului bilateral de cooperare, unde sunt în curs de negociere sau derulare proiecte care vizează modernizarea sectorului energetic, în vederea respectării obligaţiilor asumate prin Acordul de Aderare la UE, retehnologizarea unităţilor de producţie a energiei din România, precum şi co-finanţarea de proiecte în domeniul energiei.

La 31 decembrie 2014, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat un record istoric în relaţia bilaterală, de 843,17 milioane euro, cu 9,08% mai mult decât în anul 2013.

Exportul românesc a fost de 465,73 milioane euro, cu o creştere de 3,09% faţă de anul 2013, iar importul de produse suedeze a ajuns la nivelul de 377,45 milioane euro, crestere cu 17,51% fata de anul 2013.

Evoluţiile pozitive înregistrate de exportul românesc pe piaţa suedeză, în anul 2014, confirmă faptul că s-a reuşit consolidarea unei baze solide, care nu mai depinde în proporţie mare de factori conjuncturali, existând premize certe pentru atingerea în următorii doi ani a unui record absolut al schimburilor comerciale bilaterale de un miliard de euro, cu exporturi româneşti de peste 550 milioane euro.

La data de 31 martie 2015, erau înregistrate în România 1.357 societăţi comerciale cu participare suedeză la capital, cu un volum total al capitalului social subscris de 267,34 milioane euro.

Suedia ocupă locul 19 în topul investitorilor străini în România.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ANUL TRECUT:Schimburi comerciale franco-române, în valoare de 7,8 miliarde euro
16 iul.


Aplicaţie informatică pentru depunerea online a Declaraţiei Unice1
13 iul. V.D.


INS:A crescut consumul de energie electrică
13 iul. M.G.


România, în cifrele statisticienilor4
13 iul. George Marinescu


OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA:"Estimăm o creştere de 4% a PIB-ului, pentru 2018"
13 iul. A.I.


Eugen Teodorovici: "ANAF va renunţa la popriri"
13 iul. G.M.


Datoriile globale - vedere în balon34
12 iul. MAKE


INS: Preţurile alimentelor, în scădere cu 0,24% în iunie
12 iul. Vlad Dobrea


DRAGOŞ CABAT, ANALIST ECONOMIC: "Economia României este astfel construită încât deficitul comercial creşte odată cu ea"3
11 iul. Ramona Radu


RAPORT UNICREDIT:"Anticipăm o încetinire semnificativă a creşterii economice începând de anul acesta"
11 iul.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.