ÎN CADRUL INVESTIGAŢIEI PRIVIND LICITAŢIILE PENTRU ECHIPAMENTE DE MĂSURARE A ENERGIEI ELECTRICE

EnergoBit anunţă că va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei

EnergoBit anunţă că va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei

EnergoBit susţine că argumentele sale nu au fost luate în calcul de Consiliul Concurenţei 

Reprezentanţii EnergoBit acuză AEM SA că încearcă să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalţi competitori pe piaţa echipamentelor de măsurare a energiei electrice din România, urmărind eliminarea concurenţei

Compania EnergoBit a transmis, ieri, că va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, în cadrul investigaţiei privind licitaţiile pentru echipamente de măsurare a energiei electrice.

Autoritatea de concurenţă a sancţionat şase companii, cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane euro), pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Printre cele şase societăţi se numără şi Electrica şi Electromagnetica, amendate cu 10,8 milioane lei şi, respectiv 10,02 milioane lei, ambele anunţând că vor contesta sancţiunile în justiţie.

De asemenea, EnergoBit, care a primit o amendă de 13,11 milioane lei, celelalte trei societăţi sancţionate fiind: ECRO (526.201,11 lei), Elster Rometrics (11,21 lei), Landis+GYR (27,42 milioane lei).

Reprezentanţii EnergoBit au transmis: "Precizăm că pe parcursul celor doi ani de investigaţie, EnergoBit SA a furnizat autorităţii toate informaţiile şi explicaţiile solicitate, arătând în mod clar şi argumentat faptul că societatea nu a participat la înţelegeri anticoncurenţiale, ci a avut un comportament corect în piaţă, încercând prin acţiunile sale să contribuie la creşterea competitivităţii pe această piaţă.

În primul rând, dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăţi investigate, EnergoBit SA nu este un producător de contoare şi echipamente de măsurare, ci doar un furnizor şi integrator de soluţii, participarea la licitaţiile pentru echipamente de măsurare a energiei electrice depinzând în mod esenţial de tipurile de contoare şi capacităţile de producţie ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că EnergoBit SA nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înţelegeri neconcurenţiale, riscându-şi reputaţia, în condiţiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aproximativ 5%) din cifra de afaceri a societăţii.

În al doilea rând, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de specificitatea pieţei de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. Gradul de tehnicitate şi complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reţinut inclusiv de Consiliul Concurenţei în raportul său, a condus în mod firesc la situaţii în care doar anumite produse îndeplineau cerinţele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piaţă. Justificate în mod obiectiv pe baza cerinţelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurenţiale.

Deşi pe parcursul Investigaţiei EnergoBit SA a prezentat numeroase argumente în sprijinul asocierilor în care a fost implicată, Consiliul Concurenţei nu le-a luat în considerare, apreciind în mod eronat că Societatea a fost implicată în înţelegeri anticoncurenţiale de împărţire a pieţei".

Totodată, EnergoBit consideră că întreaga investigaţie a fost construită fără a exista probe clare ale unui comportament anticoncurenţial, ci doar simple declaraţii ale AEM SA, liderul pieţei de contoare şi echipamente conexe din România, cu o cotă de aproximativ 70% din piaţă, care a obţinut astfel din partea Consiliului Concurenţei imunitate totală la amendă: "Suntem surprinşi de faptul că autoritatea de concurenţă, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemenţă şi jurisprudenţei europene, care cer probe clare şi precise, a renunţat la sancţionarea celui mai important jucător din piaţă, acceptând simplele declaraţii/relatări din memorie ale reprezentanţilor acestei societăţi drept probe ale unui pretins comportament anticoncurenţial al celorlalţi jucători. Astfel putem concluziona că AEM SA prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalţi competitori pe piaţa echipamentelor de măsurare a energiei electrice din România, urmărind eliminarea concurenţei".

Recent, Consiliul Concurenţei a mai anunţat declanşarea unei anchete privind o posibilă trucare a două licitaţii organizate de Transelectrica şi anume "Retehnologizarea Staţiei 400/110/20kV Domneşti", respectiv "Modernizarea Staţiei Electrice 220/110 kV Râureni".

Potrivit instituţiei, Transelectrica SA a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor EnergoBit S.A., ELM Electromontaj Cluj S.A, Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. şi Energotech S.A., în cadrul celor două licitaţii.

EnergoBit S.A, precum şi ELM Electromontaj Cluj S.A., în calitate de membră a Grupului EnergoBit, şi-au exprimat, vineri, surprinderea legată de faptul că societăţile sunt suspectate de un eventual comportament anticoncurenţial.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Blue Air a depăşit pragul de 5 milioane de pasageri, în 2017
22 ian. A.C


Telekom România încheie colaborarea cu Poşta Română
22 ian. D.I


Amenzi de peste un milion de euro pentru trei companii care comercializează echipamente de măsurarea curentului
22 ian. V.D


MEDIUConfirmare: temperatura la suprafaţa Pământului este în creştere
22 ian. O.D.


Preluarea Covi Construct 2000 SRL de către Ligatne Limited, în atenţia Consiliului Concurenţei
22 ian. A.S.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem un ritm de creştere bun în agricultură, deşi suntem departe de nivelul european"
22 ian. T.I.


Petre Daea: "Guvernul caută soluţii pentru ca fabrica Zahărul din Oradea să nu se închidă"
22 ian.


PASCAL CASSECUELLE, DIRECTORUL BAYER ROMÂNIA:"Întotdeauna avem în plan investiţii, pentru că inovaţia este activitatea noastră principală"1
22 ian. Alina Vasiescu


China National Petroleum Corporation şi-a deschis sucursală la Bucureşti
22 ian. A.S.


P3 COMMUNICATIONS:"Reţeaua Vodafone România a primit certificarea «Best in Test»"
22 ian.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.