ÎN CAZUL PESTEI PORCINE,

UE ne-a dat bani doar pentru ANSVSA 1

14 sep. 2018 Companii
Gheorghe Iorgoveanu
UE ne-a dat bani doar pentru ANSVSA

Afirmaţiile recente ale reprezentanţilor opoziţiei politice şi ale reprezentanţilor fermierilor legate de faptul că Guvernul nu a solicitat încă nicio sumă de la Comisia de la Bruxelles pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de epidemia de pestă porcină au acoperite în realitate. Aflat în vizită oficială în ţara noastră, pentru a evalua situaţia, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat, ieri, după întrevederea avută cu prim-ministrul Viorica Dăncilă: "Până în prezent am alocat 2.000.000 de euro pentru partea de ajutor sanitar-veterinar. Analizăm pe programul de dezvoltare rurală care sunt măsurile prin care îi putem ajuta pe fermierii afectaţi de această epidemie. Ne gândim la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii afectaţi de pesta porcină africană. Pentru a implementa măsurile de bio-securitate şi financiare, când vom avea mai multe detalii vom discuta despre solicitarea României privind alocarea de noi fonduri".

Comisarul european a susţinut că faptul că autorităţile din ţara noastră au detectat peste 800 de focare de pestă porcină arată că sistemul de detecţie funcţionează bine. Phil Hogan a menţionat că măsurile privind stoparea şi ţinerea sub control a epidemiei sunt foarte greu de luat şi de implementat, din cauza faptului că ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană cu privire la numărul porcilor crescuţi în gospodării individuale (75% din numărul total al efectivelor de suine).

Referitor la acest aspect, Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat, la un post de televiziune, că oamenii vor continua să crească porci în gospodăriile individuale din ţara noastră, cu respectarea regulilor sanitar-veterinare.

Ministrul de resort a spus: "Fiecare om va primi bani. Dacă porcii nu au fost crotaliaţi, se crotaliază acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrând noaptea cu toţi specialiştii, pentru a face acest lucru ca să putem linişti populaţia, să înţeleagă oamenii că boala o suportă statul, nu ei. Îi despăgubim pe toţi, pentru că este firesc să facem acest lucru. Am făcut acte normative în acest sens. A doua veste bună pe care trebuie să o spun: nu dezarmăm. După o moarte mai vine şi o naştere. De asemenea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl spunem oamenilor este că nu va pieri creşterea porcului în gospodării. Sigur, trebuie reguli sanitar-veterinare şi trebuie respectate, ca să putem să prevenim. Prevenţia înseamnă ca tu, ca şi crescător, să iei aceste măsuri".

Conform celei mai recente situaţii prezentate de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană a afectat până acum 12 judeţe, 207 de localităţi, şi au fost înregistrate 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi. Totodată, au fost ucişi 232.722 de porci afectaţi de epidemie, iar numărul animalelor sacrificate este în continuă creştere.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 09:42

Daca n-ai fost in stare sa faci inventarierea efectivelor de suine din gospodariile populatiei se cheama ca nu ti-ai facut datoria!! Geronimo si Daeea meritati cu prisotinta sa vi se impute c/v porcilor omorati cu banii contribuabililor! Sa nu uit! Geronimo e in subordinea primului ministru!!1 Ce anomalie!!

Stie primul ministru cu ce se mananca zootehnia???

JALE!!!!! 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Acţionarii OMV Petrom au aprobat un buget de investiţii de 4,17 miliarde de lei în 2019
20 apr. I.M.


iCEE.fest anunţă zeci de speakeri pentru ediţia 2019, noi linii de conţinut şi un nou brand
19 apr. A.L.


ADVERTORIAL:Sfaturi pentru deschiderea cu succes a unui magazin
19 apr.


Reprezentanţi a 6 fabrici din grupul InterAgro cer audienţă la premierul Dăncilă
19 apr. M.I.


Nissan îşi reduce producţia pe plan mondial cu 15%
19 apr. T.I.


Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să îşi aleagă browserele
19 apr. T.E.


LA DEBUTUL DE LA BURSA DIN NEW YORK:Acţiunile Pinterest au crescut cu 25%
19 apr. T.M.


CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DIALOG PUBLIC-PRIVATSecuritatea cibernetică: prima linie de apărare în faţa impactului inteligenţei artificiale (III)1
19 apr. Marc-Andre Ryter


PROIECT BROWNFIELD AL PRIME KAPITALSilk District - ansamblu imobiliar de 200 milioane euro, în Iaşi
19 apr. EMILIA OLESCU


Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat - sprijin financiar pentru proiecte de mediu
18 apr. T.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.