ÎN DOSARUL PRIVIND DESPĂGUBIRILE DE LA ANRP

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, condamnat la 4 ani închisoare cu executare 2

15 feb. 2018 Anticorupţie
(A.G.)
Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Horia Georgescu (foto) a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei.
Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Horia Georgescu (foto) a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei.

Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare 

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare, potrivit Agerpres.

Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani şi 6 luni cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) - 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) - 4 ani închisoare cu executare.

Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare.

În schimb, Gheorghe Vişoiu (angajat ANRP) a fost achitat, el primind o amendă administrativă de 1.000 lei.

Pe latură civilă, instanţa a anulat decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlului de despăgubire în favoarea lui Valentin Vişoiu (pentru cota de 71%), Gheorghe Adrian Manole (pentru cota de 12%) şi Florin Şerban Barbu (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, precum şi titlurile de conversie.

Judecătorii au decis repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale menţionate, de către Valentin Vişoiu, Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor.

Magistraţii au admis acţiunea civilă formulată de statul român şi i-a obligat în solidar pe Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor-Cătălin Nicolescu, Ingrid Mocanu, Remus Baciu, Horia Georgescu, Marko Attila Gabor, Gheorghe Vişoiu, Cătălin Canangiu (acesta în limita sumei de 82.857.750 euro), Alexandru Florin Hanu (acesta în limita sumei de 69.730.320 euro), Dorin Cornel Drulă (acesta în limita sumei de 1.730.554 euro) şi Nistor Neculai (acesta în limita sumei de 13.127.430 euro), la plata către statul român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 84.588.304 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 10.000 euro de la Alexandru Florin Hanu, precum şi 6.200.000 lei de la Theodor-Cătălin Nicolescu.

În plus, judecătorii au hotărât menţinerea sechestrului pus de DNA asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare ale inculpaţilor.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.

Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/metru pătrat), prin supraevaluarea aces­tuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3, Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susţin că cele trei ra­poarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.

"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care acestea urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii.

Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei - prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.

DNA mai menţionează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.


Opinia cititorului: 2
1.   Lupul paznic la oi !
mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, 01:54

85 mil de euro tun si primesc 4 ani?

Ceasca le dadea glont ca au trecut de bariera de un milion de lei +1 leu?

Asta e justitie sau albeala ? 

2.   Punctez again_
mesaj trimis de ~'C'~ în data de 15.02.2018, 14:16

...Si din ceea ce stiam Eu, din presa bineinteles, acest Horia Georgescu este printre altele si din multele sale meserii o are si pe aceea de ofiter SRI, acoperit desigur !...Si deci ! Acum ! Acesta decizie a instantei nefiind defintiva, va rezulta ca,..la pronuntarea urmatoarei decizii, adica cea definitiva si irevocabila cind se va hotarii soarta celor incriminati, ma intreb si va intreb stimati domni si doamae ziaristi dar si opinia publica..:"Cum vor reactiona cei din SRI daca acest Horia Georgescu chiar va fi condamnat cu executare ??"...Anticipeaza cineva miscarea LOR__???....._~_~_~'!'~....... .Aloo ?_Domnu' Ion Cristoiu ??

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

Dumitru Dragomir, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
15 ian. T.T.


Instituţii ale statului, părţi civilmente responsabile în dosarul Mineriadei
15 ian. T.A.


Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, trimis în judecată
15 ian. T.T.


CSM A DECIS:Fostul şef de la DNA Ploieşti a fost revocat
15 ian. P.E.


PARCHETUL GENERAL:Lucian Onea şi Mircea Negulescu, cercetaţi penal în continuare1
14 ian. T.A.


Contestaţia depusă de Horia Simu, judecată astăzi la ICCJ
14 ian. D.V.


Primul proces în cazul Tel Drum, demarat la Tribunalul Bucureşti
14 ian. I.Ghe.


Tribunalul Bucureşti dispune începerea procesului în dosarul Tel Drum
11 ian. T.T.


Dosarul lui Oprea privind moartea poliţistului Gigină, retrimis de instanţă la DNA1
10 ian. V.I.


Cererea de eliberare a lui Carlos Ghosn, respinsă
09 ian. E.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.