ÎN INDUSTRIA DE APĂRARE

Lucrezi, nu lucrezi, primeşti, lunar, 3100 de lei salariu 1

17 apr. 2018 Companii
Ancuţa Stanciu

Măsurile de sprijin din partea statului se pot acorda fără să fie incidente ajutorului de stat, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern 

Statul vrea să aloce, în acest an, 35.373 mii lei pentru 923 salariaţi din industria de apărare, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, care vrea să asigure protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte ale operatorilor economici din industria de apărare. Această sumă este necesară pentru plata drepturilor salariale şi include fondurile pentru achitarea contribuţiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii. La un calcul simplu, rezultă că un salariat din domeniu ar putea încasa, în acest an, circa 3100 de lei, lunar.

Proiectul de HG menţionează: "Conform art. 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici din indus­tria de apărare, pe perioada în care nu desfăşoară activitate de bază din lipsă de comenzi sau contracte, efectuează activităţi specifice, beneficiind de drepturile salariale prevăzute de lege pentru salarizarea personalului".

Activităţile prevăzute să fie desfăşurate de personalul încadrat la operatorii economici cu capital de stat din industria de apărare, cu capacităţi pentru apărare prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 0534/2015, care nu desfăşoară activitatea de bază, din lipsă de comenzi sau de contracte, poate presta alte activităţi specifice indisolubil legate pentru producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război, respectiv: activităţi de întreţinere, revizii, reparaţii curente şi capitale aferente clădirilor, construcţiilor speciale şi mijloacelor fixe indisolubil legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război; activităţi de conservare a capacităţilor de producţie pentru apărare; activităţi de pază efectuate în baza planurilor de pază ale operatorilor economici aprobate conform legii pentru activele care sunt indisolubil legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război; activităţi de evidenţă, inventariere, gestionare documentaţii tehnice; activităţi de evidenţă şi gestionare a forţei de muncă aferentă capacităţilor de producţie, activităţi de gestionare active corporale şi active circulante aferente capacităţilor producţiei de apărare, activităţi de întreţinere curentă a spaţiilor aferente capacităţilor producţiei de apărare.

În ultimii ani, industria de apărare s-a confruntat cu diminuarea comenzilor la nivelul operatorilor economici. Proiectul de hotărâre de guvern precizează: "Acest fapt se datorează scăderii an de an a portofoliului de comenzi specifice primite din partea beneficiarilor interni: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celorlalte componente ale forţelor sistemului naţional de apărare (FSNA), precum şi din partea beneficiarilor externi. Menţinerea la nivel mondial şi european a crizei economice a agravat situaţia economică a operatorilor economici din industria de apărare, conducând la reducerea accentuată a comenzilor militare, cu influenţe directe asupra ocupării forţei de muncă specializate. Din cauza lipsei de comenzi, situaţia a devenit critică şi în ceea ce priveşte asigurarea potenţialului logistic de apărare a ţării, cu implicaţii negative asupra siguranţei şi securităţii naţionale.

Ţinând cont de importanţa strategică a industriei de apărare şi de asigurarea necesarului FSNA la mobilizare, indiferent de nivelul comenzilor militare, pentru menţinerea în funcţiune a unor operatori economici este necesară susţinerea bugetară pe perioada în care aceştia nu des­făşoară activitate de bază, din lipsă de comenzi sau contracte".

Conform prevederilor europene, orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război. Aceste măsuri nu trebuie să modifice condiţiile de concurenţă pe piaţa internă în ceea ce priveşte produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare, iar măsurile de sprijin din partea statului se pot acorda fără a fi incidente ajutorului de stat, conform proiectului postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Sumele necesare asigurării plăţilor salariale sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2018, prin bugetul Ministerului Economiei, în cuantum de 35.373 mii lei pentru un număr mediu maxim de personal de 923 salariaţi propus prin actualul proiect de hotărâre de Guvern. La stabilirea numărului mediu maxim de personal de 923 salariaţi s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de întreţinere, revizii mijloace fixe, reparaţii, conservare, securizare şi administrare a capacităţilor de producţie pentru apărare, indisolubil legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război.

Astfel, prin actualul proiect de Hotărâre de Guvern se asigură protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici din industria de apărare.

Proiectul de act normativ limitează la minim măsurile de sprijin financiar, oferind operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menţinerii în stare de func­ţiune a capacităţilor de producţie specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi satisfacerii necesarului de produse şi servicii la mobilizare sau război. Totodată, prin menţinerea personalului specializat se evită apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului.

Din punct de vedere macroeconomic, prin acest proiect, se realizează păstrarea în circuitul economic a unor operatori economici din industria de apărare, la care se vor menţine în funcţiune, întreţinere şi/sau conservare utilajele şi mijloacele fixe aparţinând capacităţilor de producţie specială pe care se realizează produsele militare necesare la mobilizare sau război.

În acelaşi timp, personalul aflat în protecţie va desfăşura activităţi specifice, necesare repunerii în funcţiune a fluxurilor de producţie în timp optim.

Ministerul Economiei (ME) are în vedere conectarea industriei de apărare din România la Programul de achiziţii stategice pe următorii 10 ani al Minis­terului Apărării Naţionale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere satisfacerea sarcinilor la mobilizare, a nevoilor de înzes­trare ale FSNA precum şi cerinţelor operaţionale actuale şi de perspectivă ale acestora.

Opinia cititorului: 1
1.   Asa a facut
mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, 07:17

din 1990,timp de vreo 10 ani,si "bunicul" PSD-ului de azi;I-a platit pt.ca au stat acasa pe angajatii din industria de aparare cu salarii triple fata de noi cei din industria civila,care de bine de rau mai si produceam ceva...Asa a inceput domnia lenei in Romania!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Infosys deschide un centru de inovaţie digitală în Bucureşti
22 mar. L.A.


Finlanda va investiga telefoanele Nokia 3
22 mar. D.I.


Levi Strauss, evaluat la 6,6 miliarde de dolari în oferta publică iniţială
22 mar. A.V.


Ford extinde producţia de automobile electrice1
22 mar. E.O.


INVESTIŢIE DE 35.000 DE EUROPrimul Coffee Studio din Centrul Vechi, al 5-lea din întreaga ţară
21 mar. A.V.


UBER ŞI TAXIFY:Solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă
21 mar. I.M.


Spaţiile de co-living redefinesc conceptul de locuinţă pentru Generaţiile Millennials
21 mar. V.T.


CNAIR - măsuri pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii ale DN 73C
21 mar. T.V.


ÎN 2018:TAROM - taxe de 99,18 milioane lei la bugetul de stat
21 mar. T.I.


CU PRIVIRE LA ASPECTELE SEMNALATE DE MEMBRII USLM:Corpul de Control al ministrului Transporturilor - control la Metrorex
21 mar. T.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.