ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2016 FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2015

MADR: "Încasările din exportul de vin - mai mari cu 35%"

11 ian. 2017 Frăţia Vinului
EMILIA OLESCU

Exportul de vin a crescut cu 22% 

Importul din domeniul vinicol - de 3,5 ori mai mare decât exportul

Ţara noastră a exportat 9.926,7 tone de vin din struguri proaspeţi, în primele nouă luni ale anului trecut, în creştere cu aproape 22% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când exporturile au totalizat 8.145,6 tone, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare întocmită de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi citată de Agerpres.

Încasările au totalizat circa 15 milioane de euro, fiind cu 35% mai mari faţă de sumele obţinute în perioada similară din anul precedent, respectiv 11,126 milioane euro.

În acelaşi timp, importurile noastre de vin au depăşit, în intervalul menţionat, de 3,5 ori exporturile, totalizând peste 35.258 de tone, în creştere şi faţă de cantităţile provenite de pe pieţele externe în aceeaşi perioadă din 2015.

Valoarea importurilor de vinuri din struguri proaspeţi din ţările intra şi extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, în creştere cu 4,3% faţă de cele 29,842 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2015 pentru achiziţionarea unei cantităţi de circa 31.505 tone de vin.

Producţia de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mult decât în 2015, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Cătălin Păduraru, Wine Ambassador în cadrul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, ne-a declarat, la finalul anului trecut, că producţia noastră de vinuri este foarte bună, iar calitatea - foarte sus, fiind semne de sindicalizare între companii şi de reorientare a acestora. Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, "avem argumente pentru o declaraţie de forţă a vinului românesc - una care ţine de istorie", că toate cramele au tehnologie modernă, mai bună decât cea din ţările care erau în eşalonul fruntaş, în anii din urmă - Franţa, Italia, Spania, Portugalia. În schimb, ne lipseşte pluri-disciplinaritatea, potrivit specialistului, care opin ează că, la noi, nu există studii care să ne conducă spre un drum pe care să fie laolaltă oenologi, antropologi, lingvişti, cunoscători în ale ştiinţelor sociale şi toţi aceştia să se subsumeze unei activităţi ale unor comunicatori. "Comunicarea nefăcându-se pe plan mondial, suntem în afara informaţiei cu circulaţie internaţională", conform domnului Păduraru, care ne-a spus: "Nu suntem cunoscuţi absolut deloc, toată literatura de specialitate este viciată de informaţii prelucrate greşit. Companiile au interese diferite, sunt de calibre diferite, nu pot forma ele însele branduri de ţară şi nu pot transmite un mesaj coerent, pentru că nu au resurse ca să ajungă la mesajul ce trebuie transmis. România, în general, parcurge nişte poveşti date de miraje ce ar trebui demontate. Vecinii noştri din nord - polonezii, ucrainienii, ruşii etc. pot constitui pieţe foarte bune de desfacere. Pe noi ne intersează, însă, fantasmagoricele pieţe ale SUA, unde nu vom putea intra niciodată semnificativ, ne interesează Canada, China - care va deveni un exportator în viitor etc. În Ministerul Economiei nu există un departament care să centralizeze aceste date, să le pună cap la cap, să emită prognoze, strategii şi, astfel, toate eforturile pe care ziariştii şi cei din cercetare le fac rămân exerciţii fără finalitate. Producătorii sunt obligaţi de exerciţiul financiar să se gândească doar la ziua de mâine".

Cătălin Păduraru consideră că, în cinci ani de zile, capitalul românesc din viticultură va fi minoritar dacă vom rămâne pe drumul pe care suntem acum.

În ultimii 15 ani, sectorul autohton viti-vinicol s-a consolidat prin investiţii realizate în special din fonduri europene.

Consumul anual de vin, în România, este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Frăţia Vinului

Compania Jidvei - investiţii de 1,5 milioane euro
19 dec. 2018 E.O.


Vinurile româneşti depăşesc 60% din oferta magazinelor de specialitate din Capitală
22 aug. 2018 A.T.


GABRIEL LĂCUREANU, ENOLOG LICORNA WINEHOUSE:"Ţara noastră nu are o facultate de enologie"
23 iul. 2018 A consemnat EMILIA OLESCU


Compania Cotnari - 5 medalii de aur la "Vino Ljubljana"
22 mai. 2018 C.P.


"CAII DE LA LETEA"Cel mai bun vin rose din 2018
15 mai. 2018 A.M.


"Wine tourism", proiect comun între România şi Republica Moldova
14 mai. 2018 ADELINA TOADER


Casa de vinuri Cotnari produce 1 milion de sticle de vin, anual
09 mar. 2018 Emilia Olescu


Compania Cotnari aduce pe piaţă vinuri noi
08 mar. 2018 Emilia Olescu


LA CONCURSUL "CAMPIONUL PODGORIEI COTNARI"15 vinuri din podgoria Cotnari - premiate cu aur şi argint1
19 feb. 2018 C.P


Villa Vinea urmează să lanseze prima ediţie a noului vin spumant
11 dec. 2017

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.