ÎN PRIMELE TREI LUNI,

Alro a trecut pe profit net ajustat de 23 de milioane de lei

15 mai. 2015 Companii-Afaceri
Elena Deacu

Producătorul de aluminiu Alro SA (ALR) a înregistrat din nou rezultate financiare pozitive în primele trei luni ale acestui an, raportând un profit net ajustat de 23 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 de milioane de lei, în perioada similară din 2014.

De asemenea, Compania a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei, comparativ cu un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014.

În primul trimestru din 2015, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 598 milioane de lei, în creştere de la 496 milioane de lei, în perioada similară din 2014.

"Încă o dată rezultatele noastre dovedesc că avem operaţiuni puternice şi solide, că am luat măsurile corecte pentru reducerea costurilor şi pentru adaptarea la contextul internaţional, dar şi că ne-am axat pe mixul corect de produse. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale Companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiţi să apelăm la finanţare bancară", a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. "Totuşi, având în vedere finalizarea legislaţiei privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi suntem optimişti că plata efectuata în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale Companiei în perioada următoare. În plus, măsurile de reducere a costurilor de producţie la unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate pentru tehnologia noastră şi în actualul context economic, îmbunătăţirea mixului de produse, dar şi calitatea acestora, au contribuit, de asemenea, la atingerea acestor rezultate".

În primul trimestru din 2015, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu o valoare adăugată mare, crescând producţia de aluminiu procesat la aproximativ 20.900 tone, de la 20.100 tone în T1 2014. Producţia totală de aluminiu primar a crescut la 66.300 tone, de la 62.600 tone, în T1 2014.

Vânzările de aluminiu au crescut şi ca valoare datorită creşterii cotaţiei pe Bursa Metalelor de la Londra, de la un preţ mediu de 1.708 USD/tonă, în T1 2014, la 1.800 de USD/tonă, în primul trimestru din acest an.

În ciuda îmbunătăţirii rezultatelor operaţionale, aprecierea puternică a dolarului în raport cu leul a avut impact asupra rezultatului net al Companiei, în principal din cauza reevaluării datoriilor denominate în dolari, care au generat o pierdere de 61 de milioane de lei, în T1 2015, ducând la un profit net de 6 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă de 138 de milioane de lei, în T1 2014.

Alro a bugetat cheltuieli cu investiţiile, pentru 2015, de aproximativ 59 de milioane de dolari şi vizează extinderea portofoliul de clienţi prin mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange - LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"
19 oct. A.T.


CORESPONDENŢĂ DIN TUNISIATunisia reintră în ofertele de pe piaţa românească
19 oct. Adelina Toader


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT:"Ne confruntăm cu patru domenii tehnologice care deja schimbă lumea"
19 oct. EMILIA OLESCU


Petrolexportimport intră în faliment
19 oct. A.I.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREŞEDINTE BVB:"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.