ÎN ULTIMUL TRIMESTRU AL ANULUI TRECUT

Preţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

12 apr. Companii-Afaceri
EMILIA OLESCU
Preţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

Anca Barbăroşie, Romtor Technics: "Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps" 

Radu Zilişteanu: "Nu văd evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici"

Ţara noastră a înregistrat o creştere mai mare a preţurilor locuinţelor faţă de mediile din Uniunea Europeană şi din Zona Euro, în ultimul trimestru al anului trecut, atât în comparaţie cu cele din trimestrul anterior, cât şi faţă de preţurile din precedentele trei luni ale lui 2017, după cum arată datele Eurostat. Acestea evidenţiază că, în perioada octombrie-decembrie 2017, ţara noastră a cunoscut o creştere de 5,6% a preţurilor din rezidenţial, faţă de media Zonei Euro de 4,2% şi, respectiv, de media UE de 4,5%.

În ultimul trimestru din 2017 faţă de intervalul iulie-septembrie, evoluţia preţurilor locuinţelor a fost de plus 1,2% la noi, în comparaţie cu 0,9% în Zona Euro şi de 0,7% în Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Islanda (17,3%), Irlanda (11,8%) şi Slovenia (10%).

Segmentul nostru rezidenţial va continua să suscite interesul, programul Prima Casă fiind un motor al creşterii înregistrate, iar acest lucru face ca băncile să fie stimulate să creeze produse similare, ne-a spus Eduard Ludvig, Senior Broker, departamentul Rezidenţial - Romtor Real Estate, care a menţionat: "Estimez o creştere a preţurilor atât pentru construcţiile vechi, cât şi pentru cele noi, de 7-8%".

Anca Mihaela Barbăroşie, Managing Partner Romtor Technics, ne-a precizat: "În cazul în care companiile multinaţionale decid să se extindă pe piaţa din România, atunci cererea va creşte, este posibil ca şi gradul de ocupare să aibă un trend pozitiv şi să se majoreze şi preţurile, ceea ce înseamnă o creştere organică, sănătoasă. Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps".

Semnale de bule imobiliare vin deja din Europa şi creşterea de preţuri din România nu a mai fost la fel ca în 2005-2008, subliniază Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (AMCR). Domnia sa ne-a explicat: "Preţurile vor creşte spre limita suportabilităţii celor interesaţi, fiind şi rezultatul unei conjuncturi economice - dobânzi, salarii, impozite, dar şi al unei cereri clare dinspre piaţă".

În opinia economistului Radu Zilişteanu, anul 2017 a fost unul destul de liniştit în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, cu mici fluctuaţii de preţuri, însă nu au fost consemnate evenimente senzaţionale: "În 2018, însă, ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi s-ar putea să asistăm la o degradare a cursului valutar leu-euro".

În ceea ce priveşte preţurile, Radu Zilişteanu consideră că este dificil de estimat cum vor evolua acestea, menţionând, însă, că este posibil ca ele să scadă, pe fondul micşorării cererii solvabile.

Domnia sa a adăugat: "Nu văd nişte evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici. Nu cred că se va întâmpla ceva spectaculos, nu există fundamente macro-economice care să prezică acest lucru. Sunt tot felul de necunoscute politice şi sociale, astfel încât este greu de spus ce se va întâmpla".

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut, numărul locuinţelor care au fost construite în ţara noastră a crescut cu 1.095 de unităţi, faţă de anul anterior, până la 53.301. În trimestrul al patrulea din 2017, au fost date în folosinţă 13.929 locuinţe, în scădere cu 1.320 de unităţi locative din 2016.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

COMUNICAT DE PRESĂ:MOL România continuă extinderea şi ajunge la 218 staţii
25 sep. F.B.


BRICO DEPÔT ROMÂNIA:Începe procesul de rebranding al portofoliului de magazine Praktiker
25 sep. I.I.


CONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" EDIŢIA A IV-ALÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT: "Ar trebui să ne ocupăm mai serios de conceptul de dezvoltare durabilă"
25 sep.


Siemens va concedia 2.900 de angajaţi în Germania
25 sep. O.T.


Co-fondatorii Instagram părăsesc Facebook
25 sep. I.T.


Compania Facebook este acuzată de o fostă angajată
25 sep. M.T.


JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON:"Fără guvernanţă corporativă la companiile de stat se va intra într­-un întuneric total"4
25 sep. A.I.


Preluarea Pambac de către Popasul Trebeş, autorizată de Consiliul Concurenţei
25 sep. C.P.


KNAUF INSULATION ESTIMEAZĂ:"Cifra noastră de afaceri va creşte cu 5% până la finele anului"
25 sep. R.R.


ANDREEA PAUL, INACO: "Liber profesioniştii - mai numeroşi decât angajaţii până în 2035"
25 sep. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.