ÎN URMA EŞECULUI DIALOGULUI CU MINISTRUL LUCIAN ŞOVA,

Transportatorii interjudeţeni opresc lucrul

11 oct. Companii-Afaceri
G.M.
Transportatorii interjudeţeni opresc lucrul

Actualizare 12:30 Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, susţine o declaraţie de presă astăzi, la ora 13:30, la sediul Ministerului Transporturilor.

Accesul presei va fi permis începând cu ora 13:00, notează Agerpres.

(F.B.)

------

Actualizare 8:40 COTAR opreşte protestul programat astăzi, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei noastre, motivaţia invocată fiind aceea că "cetăţenii României care beneficiază de transportul rutier de persoane nu trebuie să sufere din cauza încercărilor ministrului Transporturilor de a distruge firmele din acest domeniu care au capital românesc".

De asemenea, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat că "trebuie să avem respectul cuvenit faţă de cetăţenii care au plătit abonamente şi bilete, care nu pot înţelege ce a făcut domnul ministru, astfel încât tot pe noi ne vor blama, dacă întrerupem transportul în toată ţara".

(F.B.)

------

Astăzi, între orele 12:00 şi 22:00, nu va circula niciun autobuz, autocar şi microbuz pe rutele interjudeţene

900.000 de persoane vor fi afectate

La protest se vor alătura şi operatorii judeţeni

Operatorii economici din transportul de persoane protestează, astăzi, împotriva ministrului de resort Lucian Şova. Transportatorilor vor opri lucrul între orele 12:00 şi 22:00, în semn de protest faţă de atitudinea ministrului Transportului, care a refuzat să ţină cont de opinia celor două federaţiii patronale - Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România (COTAR) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) - cu privire la ordinul pe care Lucian Şova doreşte să îl emită pentru transpunerea în legislaţia internă a directivei europene privind transportul de persoane.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat pentru ziarul BURSA: "Din cauza unui ministru nebun, vor suferi 900.000 de persoane. Am trimis adrese către toate prefecturile din ţară prin care anunţăm că joi, 11 octombrie, oprim activitatea între orele 12:00 şi 22.00. De asemenea am trimis o solicitare către prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru a avea o întrevedere cu şeful Guvernului. Nu suntem absurzi să protestăm pe termen nelimitat şi dorim detensionarea situaţiei. Dar, dacă nu vom găsi înţelegere nici la şeful Guvernului, atunci activitatea va fi oprită în continuare".

Conform ordinului pe care ministrul Transporturilor doreşte să îl aprobe vor fi modificate normele privind activitatea de transport interjudeţean de persoane. Printre cele mai contestate texte din ordinul respectiv se numără cel privind înlăturarea vechimii pe traseu ce reprezenta o condiţie la atribuirea traseului respectiv, liberalizarea transportului de persoane, precum şi înnoirea, până la 1 iulie 2019, a întregului parc auto de transport de persoane din ţara noastră.

În speţă este vorba despre achiziţionarea într-un termen scurt a aproape 2500 de autocare, autobuze şi microbuze, lucru imposibil de realizat într-un timp atât de scurt, conform reprezentanţilor COTAR şi FORT.

Operatorii mai acuză şi faptul că, în conformitate cu viitorul ordin, pe un traseu ar putea circula autorizat mai multe firme, având cursele la aceeaşi oră, şi nu la ore diferite aşa cum este în prezent.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a menţionat că operatorii doresc retragerea proiectului de ordin al ministrului Transporturilor, precum şi demisia acestuia, deoarece Lucian Şova este o persoană care mimează dialogul social şi nu ţine cont de părerile exprimate de partenerii sociali.

Augustin Hagiu, preşedintele FORT, a precizat că la protestul de astăzi se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac transport interjudeţean, ci şi cei care fac transport judeţean.

Din informaţiile oferite de cele două federaţii patronale, operatorii de transport de persoane interjudeţean asigură zilnic servicii pentru 800.000 -900.000 de călători. Dar aceste date sunt raportate la caietele de sarcini din 2013, în realitate cifrele putând fi mult mai mari.

Ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat că prin proiectul de ordin respectiv doreşte punerea în aplicare a directivei europene privind transportul de persoane şi că nu are de gând să cedeze în faţa presiunilor pe care operatorii din transportul interjudeţean le exercită cu privire la amânarea implementării în legislaţia internă a acestei directive.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Novartis, medicament inovator pentru cancerul de sân
21 oct. E.A.


APIA:Circa 3.000 de autoturisme ecologice noi, livrate în România
21 oct. P.E.


Daimler estimează un profit "semnificativ mai scăzut" pentru 2018
21 oct. E.A.


Renault-Nissan şi China, alianţă pe segmentul vehiculelor conectate
20 oct. E.P.


Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi - 40.000 de posturi
20 oct. M.F.


COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI: Ce oportunităţi oferă tehnologia viitorului
19 oct. M.F.


Tesla lansează noua versiune a sedanului Model 3
19 oct. I.T.


ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat2
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.