ÎN URMA INUNDAŢIILOR PUTERNICE:

Un dig din Timiş construit după ce s-a dat mită oficialilor, a fost rupt

29 iun. 13:11 Anticorupţie
A.P.
Un dig din Timiş construit după ce s-a dat mită oficialilor, a fost rupt

"Timiş: Digul din aval de Lugoj s-a rupt. Viitura a depăşit maximul istoric din 2005" şi "VIDEO Inundaţii puternice în ţară. La Lugoj s-a desprins un dig de pe râul Timiş, după ce nivelul apelor a atins cota maximă" scria G4Media.ro pe 19 şi 20 iunie 2020, atunci când viitura a lovit şi rupt un dig de pe râul Timiş, în aval de Lugoj.

Digul a fost construit de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiţii de la Apele Române, Vasile Ofimiaş, ca să primească finanţare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundaţiile din 2005, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

E vorba de firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henţ. Acesta a recunoscut faptele la DNA Oradea.

"Lucrările nu pot fi de calitate dacă sume mari de bani sunt deturnate pentru a plăti mita oficialilor de la toate nivelurile", au explicat sursele G4media.ro.

Potrivit rechizitoriului din decembrie 2017, fostul director de investiţii de la Apele Române, Vasile Ofimiaş, a fost deferit Justiţiei pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanţări pentru lucrări de îndiguire şi regularizare.

Ofimiaş ar fi primit mită 2,3 milioane de lei şi un teren de 8.800 de metri pătraţi, în valoare de 82.000 lei, pe platoul Padiş din localitatea Budureasa, judeţul Bihor, ca să îl ajute pe Sorin Virgil Henţ de la firma Tehnodomus Arad să obţină finanţare de la Guvern pentru lucrarea de pe râul Timiş.

Contractul a fost în valoare de aproape 147 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotărârea de Guvern 508/2010.

Iniţial, directorul a cerut mită un milion de euro şi, până la urmă, s-a mulţumit cu terenul şi cele 2,3 milioane de lei.

Ofimiaş ar fi primit terenul prin intermediul unui "nepot", Gheorghe Fedorca, angajat la o firmă-paravan prin care lua mită.

Foto: fragment din rechizitoriul DNA

Banii i-ar fi primit prin intermediul firmei "nepotului" său, care a subcontractat "lucrări de defrişare, terasamente pentru supraînălţări diguri, procurarea şi montarea de geocompozit" de la firma Tehnodomus din Arad. Procurorii au dovedit însă că lucrările subcontractate au fost fictive, însă banii primiţi, nu. Cu alte cuvinte, subcontractarea a avut menirea doar de a masca mita pentru Ofimiaş.

Dosarul fostului director de investiţii, Vasile Ofimiaş, este o felie din tortul mai mare de la Apele Române şi Ministerul Mediului.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Oradea au format alte două dosare care vizeaza lucrările de pe râul Timiş dintre Lugoj şi frontiera cu Serbia:

Dosarul 35/P/2017 în care era vizat Szepessy Szabolcs, consilier al fostului ministru al Mediului Lazslo Borbely.

Fostul ministru nu a putut fi urmărit penal întrucât, în 2015, Parlamentul a respins de două ori cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Porivit unor surse judiciare, Borbely şi consilierul lui ar fi cerut un comision de 7% din banii destinaţi lucrărilor de îndiguire şi consolidare ca să acorde finanţarea şi să promoveze în Guvern HG 508/2010.

Doar consilierul lui Borbely, Szepessy Szabolcs, a putut fi anchetat.

În 2016, el a primit doi ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, însă în alt dosar, 35/P/2011. Şi patronul Ioan Ciocan - cel care i-a renovat apartamentul lui Borbely de pe Calea Victoriei în schimbul ajutorului primit pentru acordarea de contracte sau finanţări pentru contracte - a primit doi ani şi jumătate de detenţie efectivă pentru cumpărare de influenţă (vezi aici).

Gheorghe Fedorca, "nepotul" lui Vasile Ofimiaş, s-ar fi ocupat de renovarea apartamentului lui Borbely. Fedorca este judecat în dosarul lui Ofimiaş de la Tribunalul Satu Mare.

2. Dosarul 108/P/2015 în care a fost vizat Titu Bojin, fost şef la Apele Române şi şef al CJ Timiş din partea PSD. Dosarul acestuia a fost clasat însă de DNA în 2017, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4media.ro.

Vezi răspunsul DNA aici

Context. Pe 17 iunie 2020, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Satu Mare a anulat interceptările făcute de SRI în baza unui mandat de siguranţă naţională (MSN) în 2011 şi folosite de DNA ca probe în dosarul de corupţie al fostului director de la Apele Române, Vasile Ofimiaş. Este vorba de primele interceptări în baza unui mandat de siguranţă naţională, anulate într-un dosar DNA, după publicarea deciziei CCR care a interzis folosirea de către procurori a probelor rezultate ca urmare a MSN-urilor SRI.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.