ÎNALTA CURTE CERE OPINIA CURŢII DE JUSTIŢIE A UE

Soluţionarea dosarului Vâlcov depinde de magistraţii europeni

18 oct. Politică
GHEORGHE IORGOVEANU

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) a decis, ieri, suspendarea judecării apelului în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat, de prima instanţă, la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

ÎCCJ va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene(CJUE) pentru a vedea, în contextul deciziei CCR pe completurile de trei judecători, dacă are prioritate legislaţia naţională sau cea europeană. Decizia Instanţei Supreme poate fi contestată doar cu privire la suspendarea procesului.

Aşa cum arătam în urmă cu două zile, în articolul "Decizia CCR privind completurile specializate, pe masa magistraţilor europeni", în cazul în care ÎCCJ va fi obligată de instanţa europeană să respecte decizia CCR din 3 iulie 2019, întregul dosar al lui Darius Vâlcov se va întoarce la instanţa de fond unde va fi rejudecat în întregime. În acest fel, există toate şansele ca, până la finalizarea cauzei, să intervină prescripţia răspunderii penale şi Darius Vâlcov să nu mai fie condamnat pentru faptele de corupţie de care este acuzat. Dacă magistraţii CJUE vor decide că normele europene prevalează celor interne, inclusiv deciziilor CCR, atunci apelul va fi judecat în continuare de completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curţi şi se va finaliza cu o decizie definitivă.

Fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, Dariu Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, adminis-tratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, procurorii DNA susţin că membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate pentru lucrări în valoare totală de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie - martie 2011, Darius Vâlcov ar fi primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. De asemenea, în perioada aprilie - decembrie 2011, Darius Vâlcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 - 2013, Darius Vâlcov ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

În dosar, s-a dispus instituirea seches-trului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TÕKÉS LÁSZLÓ (CNMT): Suntem într-o situaţie proastă când trebuie să alegem între Iohannis şi Dăncilă
13 nov. D.F.


HUNOR KELEMEN: Niciunul dintre cei care intră în turul doi nu a cerut sprijinul comunităţii maghiare
13 nov. D.B.


MINISTRUL ECONOMIEI DESPRE RADET: "S-a găsit o soluţie, numai că trebuie responsabilitate din partea PMB"1
13 nov. I.A.


LUDOVIC ORBAN:"Am mai demis un rând de reprezentanţi ai PSD, printre care şi Olguţa Vasilescu"4
13 nov. M.I.


KORODI ATTILA (UDMR), DESPRE PROIECTUL LEGII VÂNĂTORII:"Este responsabilitatea ministerului să reglementeze cotele de prevenţie până în luna februarie a fiecărui an"
13 nov. I.M.A.


IONEL DANCĂ:"Depesedizarea statului înseamnă schimbarea radicală a felului de a face numiri la conducerea instituţiilor"2
13 nov. M.A.I.


Tăriceanu vrea ca şi votul în ţară să se poate derula pe durata a trei zile2
13 nov. M.A.


Observaţiile CEDO în cazul Dragnea au fost retrase2
13 nov. L.I.


EUGEN TOMAC:"O dezbatere între candidaţi în turul al doilea e un lucru firesc în democraţie"1
13 nov. I.M.A.


COSMIN NECULA:"Am crezut că după plecarea lui Dragnea CEx-ul PSD nu va mai face execuţii staliniste"2
13 nov. M.I.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.