Indienii au o sondă pe orbita lunară

21 aug. 2019 Miscellanea

Sonda indiană Chandrayaan-2 a fost plasată marţi pe orbită lunară. La patru săptămâni de la lansarea acesteia, de la poligonul Sriharikota, în sud-estul Indiei, sonda a reuşit, aşa cum s-a prevăzut, să se plaseze pe o orbită lunară, a anunţat într-un comunicat Organizaţia de Cercetare Spaţială indiană (Isro).

Plasarea "a fost efectuată cu succes astăzi (marţi) la ora (locală) 9.02 (6.32, ora României), aşa cum s-a prevăzut, cu ajutorul sistemului de propulsie de la bord", a precizat agenţia spaţială. Expediţia neobişnuită a fost lansată la 22 iulie şi are ca scop să plaseze un aterizator şi un robot mobil în apropiere de polul sud al Lunei, situată la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, şi plasarea unei sonde pe orbita lunară, informează news.ro. În cazul în care misiunea se încheie cu succes, India ar urma să devină a patra ţară care reuşeşte să depună un aparat pe solul selenar, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat aterizarea pe Lună în aprilie şi s-a prăbuşit. Lansatorul nu era suficient de puternic pentru a atinge direct Luna, iar misiunea s-a propulsat cu ajutorul forţei de gravitaţie. Chandrayaan-2 ("Carul lunar" în hindi) s-a învârtit în jurul Terrei timp de mai multe săptămâni, ridicându-se treptat pe orbită, pentru a atinge orbita lunară. Operaţiunea de ieri a fost deosebit de periculoasă, pentru că sonda se apropia de orbita lunară cu viteză prea mare. Exista riscul ca ea să iasă de pe orbită şi să se piardă în spaţiu. Însă, dacă nu ar fi avut suficientă viteză, ea risca să fie atrasă de gravitaţia astrului şi să se prăbuşească pe el. Robotul intitulat "Pragyaan" ("Înţelepciune" în sanscrită) urmează să-şi îndeplinească misiunea în decursul unei zile lunare, care echivalează cu 14 ore pământene. El va studia rocile şi solul suprafeţei lunare. New Delhi a alocat 140 de milioane de dolari (124 de milioane de euro) - o sumă cu mult inferioară celor alocate de către alte mari agenţii spaţiale unor misiuni de acest tip.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Tinerii români au posibilitatea să primească diplome în IT recunoscute în întreaga Uniune Europeană
20 feb. D.B.


MINISTRUL TRANSPORTURILOR: "Trebuie să luăm urgent măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru salariaţii Poştei"
20 feb. D.B.


LUCIAN BODE:"Guvernul a aprobat cadrul legal pentru acordarea compensaţiilor către operatorii de transport feroviar de călători"
20 feb. D.F.


MINISTRUL MEDIULUI:Vor fi plantate "de la zero" 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate şi vor fi completate 7.000 de păduri tinere
20 feb. D.B.


Registrul Comerţului a operaţionalizat registrul beneficiarilor reali ai companiilor din România
20 feb. D.B.


Real Estate & Construction Forum a ajuns la cea de-a X-a ediţie
20 feb. F.B.


Ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti
20 feb. F.D.


FLORIN CÎŢU:Procedura de achiziţie a materialelor de prevenire a coronavirusului va fi finalizată în prima săptămână din martie
20 feb. D.F.


MINISTERUL CULTURII:Un milion de euro, pentru iniţiative bilaterale legate de Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2021
20 feb. D.B.


ÎN 2019:Insolvenţele au scăzut cu 22% faţă de anul precedent1
20 feb. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.