Indienii au o sondă pe orbita lunară

21 aug. Miscellanea

Sonda indiană Chandrayaan-2 a fost plasată marţi pe orbită lunară. La patru săptămâni de la lansarea acesteia, de la poligonul Sriharikota, în sud-estul Indiei, sonda a reuşit, aşa cum s-a prevăzut, să se plaseze pe o orbită lunară, a anunţat într-un comunicat Organizaţia de Cercetare Spaţială indiană (Isro).

Plasarea "a fost efectuată cu succes astăzi (marţi) la ora (locală) 9.02 (6.32, ora României), aşa cum s-a prevăzut, cu ajutorul sistemului de propulsie de la bord", a precizat agenţia spaţială. Expediţia neobişnuită a fost lansată la 22 iulie şi are ca scop să plaseze un aterizator şi un robot mobil în apropiere de polul sud al Lunei, situată la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, şi plasarea unei sonde pe orbita lunară, informează news.ro. În cazul în care misiunea se încheie cu succes, India ar urma să devină a patra ţară care reuşeşte să depună un aparat pe solul selenar, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat aterizarea pe Lună în aprilie şi s-a prăbuşit. Lansatorul nu era suficient de puternic pentru a atinge direct Luna, iar misiunea s-a propulsat cu ajutorul forţei de gravitaţie. Chandrayaan-2 ("Carul lunar" în hindi) s-a învârtit în jurul Terrei timp de mai multe săptămâni, ridicându-se treptat pe orbită, pentru a atinge orbita lunară. Operaţiunea de ieri a fost deosebit de periculoasă, pentru că sonda se apropia de orbita lunară cu viteză prea mare. Exista riscul ca ea să iasă de pe orbită şi să se piardă în spaţiu. Însă, dacă nu ar fi avut suficientă viteză, ea risca să fie atrasă de gravitaţia astrului şi să se prăbuşească pe el. Robotul intitulat "Pragyaan" ("Înţelepciune" în sanscrită) urmează să-şi îndeplinească misiunea în decursul unei zile lunare, care echivalează cu 14 ore pământene. El va studia rocile şi solul suprafeţei lunare. New Delhi a alocat 140 de milioane de dolari (124 de milioane de euro) - o sumă cu mult inferioară celor alocate de către alte mari agenţii spaţiale unor misiuni de acest tip.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Oferta investiţională a României - promovată în Italia
21 sep. M.I.


Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva şi ANAR participă la "Ziua de Curăţenie Naţională"
21 sep. A.I.


ANOFM:Peste 31.400 de locuri de muncă vacante la nivel naţional3
20 sep. I.M.


MAE: Tema despăgubirilor pentru condiţii de detenţie necorespunzătoare - discutată cu preşedintele CEDO
20 sep. M.I.


DHL livrează Cupa Mondială de Rugby 2019 în Japonia
20 sep. M.I.â


Apple lansează iOS 13
20 sep. D.V.


Huawei a prezentat noile smartphone-uri Mate 30 cu aplicaţii proprii
20 sep. D.V.


Greva copiilor, sănătatea planetei, interesele adulţilor2
20 sep. Dan Nicolaie


PROIECT MINISTERUL FINANŢELOR: Solicitările pentru facilităţi fiscale pot fi depuse până la 16 decembrie
19 sep. M.I.A.


Exporturile de cereale au crescut cu 17,5% în primul semestru din 2019
19 sep. I.M.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.