Industria de mobilă din ţară, afectată de criza din Marea Britanie

07 iul. 2016 Companii
ADELINA TOADER
Industria de mobilă din ţară, afectată de criza din Marea Britanie

Casa Rusu se va axa pe piaţa internă şi va pune accent pe partea de retail 

Tensiunile actuale din Marea Britanie au dus la o scădere a exportului de mobilier în primul trimestru al anului, potrivit doamnei Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). O altă problemă o reprezintă şi devalorizarea lirei care duce la pierderi pentru producătorii români de mobilă care au încheiat deja contracte cu Marea Britanie, potrivit doamnei Sereny.

De altfel, orice situaţie de criză sau tensiune produce o stopare a vânzărilor de mobilă, după cum afirmă preşedintele APMR.

"Piesele de mobilier se cumpără, în general, în perioadele de linişte şi relaxare financiară sau dacă este strict necesar, altfel, în situaţii de tensiune, oamenii preferă să-şi păstreze banii până se reglează situaţia", a precizat Aurica Sereny.

Domnia sa consideră că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta şi mai mult această industrie, mai ales că Marea Britenie ocupă locul şase în clasamentul ţărilor care importă mobilă din România.

Aurica Sereny este de părere că cea mai mare siguranţă pentru industria de mobilă se regăseşte pe piaţa internă sau pieţele din ţările din apropiere, unde riscurile sunt mai mici.

Potrivit datelor doamnei Sereny, piaţa locală de mobilă merge bine, consumul intern fiind în creştere cu 18,7% în primul trimestru al anului curent, faţă de anul trecut, iar pe export creşterea a fost doar de 9% în primul trimestru al anului.

Cristian Rusu, proprietar al grupului Rus Savitar - Casa Rusu, a afirmat că se va axa mai mult pe producţia pentru piaţa internă şi va pune un accent mai mare pe partea de retail. În prezent, ponderea exportului în cifra de afaceri a companiei reprezintă 15%.

Astfel, el a investit 1,5 milioane de euro în extinderea unităţii din Centrul Comercial Vitantis Shopping Center din Bucureşti la 6000 metri pătraţi sub conceptul Super Store.

Cristian Rusu are în plan reorientarea către magazine cu suprafeţe mult mai mari, propunându-şi să devină lider de piaţă pe zona de retail. Pentru acest plan, retailerul a achiziţionat terenuri în Braşov, Timişoara şi Cluj-Napoca, iar până la sfârşitul anului viitor va deschide aici alte trei magazine sub conceptul Super Store. Investiţia într-un astfel de magazin, ridicat de la zero, este estimată la 5 milioane de euro, conform domnului Rusu.

Pe lângă noul concept de magazine, Casa Rusu a venit şi cu o nouă inovaţie: printul pe mobilier. Proprietarul grupului Rus Savitar - Casa Rusu a investit 500.000 de euro într-un sistem de printare pe mobilă.

"Suntem primii din ţară care au investit într-un astfel de sistem de printare. Mai există în România, dar se face la comandă, nu serie cum facem noi", a mai precizat Cristian Rusu.

Potrivit reprezentantului Casa Rusu, preţul pentru un mobilier personalizat prin noua tehnologie este, în medie, cu 5% mai mare faţă de piesele de mobilier clasic.

De asemenea, clienţii magazinului din Vitantis vor avea posibilitatea să vadă, în format 3D, cum va arăta mobila pe care doresc să o cumpere chiar în casa lor. Consultanţii din magazin vor trimite clienţilor un link, care odată accesat le va oferi posibilitatea de a vedea 3D mobila pe care au ales-o, purtând ochelarii speciali primiţi în magazin.

Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a raportat o creştere cu aproximativ 27%, comparativ cu 2014. Avansul a fost determinat atât de deschiderile a două noi magazine, în Bucureşti (Colentina) şi Bacău, cât şi de investiţiile de circa 8 milioane de euro realizate pe parcursul anului. Astfel, în 2015, grupul Rus Savitar - Casa Rusu a investit 3 milioane de euro în două centre logistice noi, cu o suprafaţă totală de 14.000 metri pătraţi, şi alte 5 milioane de euro în noi linii de producţie de mobilier din pal melaminat în fabrica din Dudeştii Noi, Timiş.

"Pentru anul în curs, odată cu inagurările de noi locaţii, estimăm că business-ul companiei va avea un avans de 20%, ajungând la peste 51 de milioane de euro, după ce în 2015 s-a situat la 43,7 milioane de euro", a mai declarat Cristian Rusu.

Casa Rusu este compania de retail a producătorului Rus Savitar. Compania şi-a început activitatea în 1994, în prezent fiind unul din cei mai mari producători de mobilier din România, are fabrici unde se realizează mobilierul din pal melaminat şi mobilierul tapiţat. În prezent, Casa Rusu deţine o reţea de 30 magazine, din care 18 proprii şi alte 12 în franciză.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Infosys deschide un centru de inovaţie digitală în Bucureşti
22 mar. L.A.


Finlanda va investiga telefoanele Nokia 3
22 mar. D.I.


Levi Strauss, evaluat la 6,6 miliarde de dolari în oferta publică iniţială
22 mar. A.V.


Ford extinde producţia de automobile electrice1
22 mar. E.O.


INVESTIŢIE DE 35.000 DE EUROPrimul Coffee Studio din Centrul Vechi, al 5-lea din întreaga ţară
21 mar. A.V.


UBER ŞI TAXIFY:Solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă
21 mar. I.M.


Spaţiile de co-living redefinesc conceptul de locuinţă pentru Generaţiile Millennials
21 mar. V.T.


CNAIR - măsuri pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii ale DN 73C
21 mar. T.V.


ÎN 2018:TAROM - taxe de 99,18 milioane lei la bugetul de stat
21 mar. T.I.


CU PRIVIRE LA ASPECTELE SEMNALATE DE MEMBRII USLM:Corpul de Control al ministrului Transporturilor - control la Metrorex
21 mar. T.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.