Inflaţia a urcat la 5,41%, în mai 2018 1

13 iun. Macroeconomie
Ramona Radu
Inflaţia a urcat la 5,41%, în mai 2018

Dragoş Cabat: "Probabil că inflaţia se va plafona la nivelul acesta"  

Ionuţ Dumitru: "Ne aşteptăm ca pe finalul anului inflaţia să coboare la circa 3,5%-3,6%"

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în mai 2018, la 5,41%, de la 4,95% în luna aprilie, depăşind cu mult ţinta de 2,50% a Băncii Naţionale a României (BNR).

Economistul Dragoş Cabat ne-a declarat, ieri, că este posibil ca inflaţia să se oprească la acest nivel, sau să mai consemneze o uşoară creştere.

Domnia sa a afirmat: "Probabil că inflaţia se va plafona la nivelul acesta. Este posibil să mai crească puţin, dar nu cred ca va depăşi 6%, iar pe finalul anului va ajunge, probabil, la o valoare situată undeva între 3,75% şi 4,5%. Inflaţia a crescut pe fondul valului majorării de salarii şi pensii, apoi au fost şi scumpirile pe partea cealaltă, pe fondul creşterii preţului carburanţilor şi energiei. Inflaţia a crescut, atât pe fondul unor elemente negative interne, cât şi internaţionale".

În opinia sa, inflaţia nu va depăşi pragul de 6% în 2018, preconizând o scădere a nivelului acesteia în perioada următoare, deoarece nu mai sunt anunţate alte majorări de pensii şi salarii, motiv pentru care nici preţurile nu ar avea de ce să mai crească şi nu vor mai fi un stimulent suplimentar pentru consum, faţă de ceea ce a fost până acum.

În ceea ce priveşte situaţia la nivel european, domnia sa ne-a precizat că, în zona euro, inflaţia a început, din nou, să scadă pentru că şi economia creşte mai încet decât ar trebui, deşi aşteptările statelor din regiune erau ca aceasta să ajungă spre pragul de 2%.

"În celelalte ţări din UE, în afară de noi, inflaţia stagnează, în principal, nu urcă în niciuna dintre ţările din jur. Din câte citesc în presă, nu au fost semne. Toate estimările mediului de afaceri din Germania, Italia, Spania, Franţa arată că inflaţia se va menţine la nivelul actual, sau chiar va scădea, iar temerile sunt mari pentru că s-a ajuns, deja, la un maxim de producţie, şi de productivitate, iar PIB-ul este, de asemenea, la un nivel maxim, iar acum creşterea este mult mai lentă, s-a aplatizat, ceea ce înseamnă, implicit, că nici inflaţia nu o să mai crească", a adăugat Dragoş Cabat.

Ionuţ Dumitru: "Prognoza pentru lunile următoare nu se schimbă foarte mult"

Inflaţia din luna mai a întrecut aşteptările analiştilor, care estimau că aceasta se va situa în jurul valorii de 5,2%-5,3%, cel mult, ne-a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

Domnia sa ne-a spus: "Prognoza pentru lunile următoare nu se schimbă foarte mult. Ne aşteptăm la o temperare în zona aceasta de 5,2%, până prin luna septembrie, iar pe finalul anului va fi de circa 3,5%-3,6%. Ar putea să scadă puţin din efectul de bază". Domnul Dumitru ne-a mai precizat că, anul trecut, au fost inflaţii foarte mari pe final de an şi, cel mai probabil, anul aces­ta vor fi inflaţii lunare pe final de an mai mici decât cea de anul trecut, ceea ce va trage inflaţia anuală în jos".


Opinia cititorului: 1
1.   calendareee :)
mesaj trimis de un guru în data de 13.06.2018, 10:46

Prin iarna zicea Manole ca prin vara scade sigur :) Acum vad ca altii zic ca va scadea la sfarsitul anului :))) prin efect de baza :)))) Dragi superspecialisti lasati-l drak de efect de baza ! Unde ati auzit voi ca salariile si pensiile nu vor mai creste ca va mananca tov Dragnea ? :)) Cand cresti masa monetara , pensii , salarii an de an efectul de baza e vax .L-au injurat unii pe Citu cand zicea de inflatie 7% si acum vad ca 6% e deja luat in calcul .

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MFP a împrumutat, ieri, 648,5 milioane lei de la bănci
16 oct.


MACRO NEWSLETTER 16 Octombrie 2018
16 oct.


Profitul "JPMorgan", alimentat de veniturile din dobânzi şi creditare
15 oct. A.V.


MACRO NEWSLETTER-15 Octombrie 2018
15 oct.


INS DESPRE COMERŢUL ROMÂNIEI: Segmentul fructe şi legume, importuri uriaşe, exporturi nesemnificative
14 oct. M.B.


ANOFM: 31.805 locuri de muncă vacante la nivel naţional
12 oct. F.B.


STUDIU PWC EUROPEAN PRIVATE BUSINESS SURVEY:Pierderi de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente
12 oct. O.D.


MACRO NEWSLETTER-12 Octombrie 2018
12 oct.


IMOBILIARIUM:10-15% dintre locuinţe - cumpărate în scop investiţional
11 oct. A.P.


Ministerul Finanţelor a atras 953 milioane lei de la bănci1
11 oct. I.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.