Infractorii cibernetici şi-au schimbat metodele de atac

04 iul. Companii
Infractorii cibernetici şi-au schimbat metodele de atac

Criminalitatea cibernetică rămâ-ne la un nivel foarte ridicat, infractorii nu îşi iau vacanţă niciodată. Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a avertizat, miercuri, că atacatorii din spatele ameninţării informatice Scranos, apărută la finele anului trecut, au găsit un nou mod de a infecta victime, iar România a rămas ţinta lor favorită.

Specialiştii Bitdefender au descoperit că atacatorii din spatele ameninţării informatice Scranos au găsit un nou mod de a infecta victime, după ce producătorul autohton de soluţii de securitate cibernetică a desfiinţat mecanismul exploatat iniţial prin care se răspândea: "Infractorii manipulează acum programe legitime ale Microsoft cu ajutorul cărora îşi asigură persistenţa pe dispozitiv. Bitdefender a sesizat autoritatea emitentă a certificatului digital care masca ameninţarea Scranos în legătură cu compromiterea şi folosirea ilicită a acestuia, iar semnătura digitală a driverului a fost apoi revocată pentru suspiciuni temeinice de activităţi frauduloase. Astfel, atacatorii s-au văzut nevoiţi să găsească un alt vector de atac".

Dacă, iniţial, Scranos infecta victime prin programe aparent legitime disponibile pe site-uri de piraterie, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, acum ameninţarea este diseminată printr-o aplicaţie nouă, denumită CClear, care, în teorie, optimizează funcţionarea calculatorului. Astfel, atacatorii mizează pe denumirea similară cu CCleaner, un instrument legitim binecunoscut, ca să determine utilizatorii să instaleze programul infectat: "Scranos are acum noi funcţionalităţi, suplimentare celor iniţiale când sustrăgea toate parolele şi informaţiile bancare ale victimelor şi le compromitea activitatea pe reţelele de socializare. Astfel, noul Scranos permite atacatorilor să redirecţioneze traficul de pe orice site accesat de utilizator către cele proprii şi, în plus, să injecteze cod în paginile vizitate ca să afişeze reclame. După ce instalează programul infectat, Scranos opreşte serviciile de securitate ale Windows, foloseşte calculatorul victimei ca să mineze monedă virtuală şi întreprinde atacuri de tip DDoS ca să paralizeze pagini de internet". Specialiştii avertizează că func-ţionalităţile legate de furtul datelor din contul de Facebook rămân în continuare des întâlnite. Originar din China, Scranos a fost descoperit de specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender în luna aprilie, când se răspândea agresiv în Europa şi Statele Unite şi contamina dispozitive cu Windows şi Android, având acces la toate datele personale ale victimelor. Pentru a evita infectarea cu Scranos, utilizatorii trebuie să descarce şi să instaleze numai aplicaţii licenţiate, să verifice suplimentar numele programelor pe care le instalează, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să actualizeze mereu sis-temul de operare şi programele folosite la cea mai recentă versiune.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

BOGDAN CHIRIŢOIU:Consiliul Concurenţei va monitoriza preţul carburanţilor după eliminarea supraaccizei
06 dec. B.F.


Samsung Galaxy Fold este disponibil în oferta Vodafone
06 dec. A.I.G.


DELOITTE:Trecerea la automobilele electrice presupune investiţii în cercetare şi dezvoltare
06 dec. L.I.


Rompetrol şi-a extins gama de servicii petroliere din Marea Neagră
06 dec. V.D.


LIPSA FORŢEI CALIFICATE DE MUNCĂ PUNE ÎN PERICOL INDUSTRIA DE APĂRAREPiranha 5, fazele doi şi trei - o problemă pentru autorităţile de la Bucureşti2
06 dec. GEORGE MARINESCU


REN ZHENGFEI, CEO ŞI FONDATOR HUAWEI - VIZIUNI DESPRE 2020:Cheia viitorului este colaborarea deschisă
06 dec. F.A.


SAPE a depus o ofertă pentru a prelua activele CEZ
05 dec. B.D.


Wetterbest lansează profilul Cardinal - soluţia pentru acoperişuri simple şi complexe
05 dec. B.D.


AmCham a organizat a 3-a ediţie a conferinţei Concurenţa în achiziţii publice
05 dec. A.I.G.


WIZZ AIR: Transportatorii tradiţionali să renunţe să opereze cu locuri libere la clasa business1
05 dec. B.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.