Infractorii cibernetici şi-au schimbat metodele de atac

04 iul. Companii
Infractorii cibernetici şi-au schimbat metodele de atac

Criminalitatea cibernetică rămâ-ne la un nivel foarte ridicat, infractorii nu îşi iau vacanţă niciodată. Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a avertizat, miercuri, că atacatorii din spatele ameninţării informatice Scranos, apărută la finele anului trecut, au găsit un nou mod de a infecta victime, iar România a rămas ţinta lor favorită.

Specialiştii Bitdefender au descoperit că atacatorii din spatele ameninţării informatice Scranos au găsit un nou mod de a infecta victime, după ce producătorul autohton de soluţii de securitate cibernetică a desfiinţat mecanismul exploatat iniţial prin care se răspândea: "Infractorii manipulează acum programe legitime ale Microsoft cu ajutorul cărora îşi asigură persistenţa pe dispozitiv. Bitdefender a sesizat autoritatea emitentă a certificatului digital care masca ameninţarea Scranos în legătură cu compromiterea şi folosirea ilicită a acestuia, iar semnătura digitală a driverului a fost apoi revocată pentru suspiciuni temeinice de activităţi frauduloase. Astfel, atacatorii s-au văzut nevoiţi să găsească un alt vector de atac".

Dacă, iniţial, Scranos infecta victime prin programe aparent legitime disponibile pe site-uri de piraterie, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, acum ameninţarea este diseminată printr-o aplicaţie nouă, denumită CClear, care, în teorie, optimizează funcţionarea calculatorului. Astfel, atacatorii mizează pe denumirea similară cu CCleaner, un instrument legitim binecunoscut, ca să determine utilizatorii să instaleze programul infectat: "Scranos are acum noi funcţionalităţi, suplimentare celor iniţiale când sustrăgea toate parolele şi informaţiile bancare ale victimelor şi le compromitea activitatea pe reţelele de socializare. Astfel, noul Scranos permite atacatorilor să redirecţioneze traficul de pe orice site accesat de utilizator către cele proprii şi, în plus, să injecteze cod în paginile vizitate ca să afişeze reclame. După ce instalează programul infectat, Scranos opreşte serviciile de securitate ale Windows, foloseşte calculatorul victimei ca să mineze monedă virtuală şi întreprinde atacuri de tip DDoS ca să paralizeze pagini de internet". Specialiştii avertizează că func-ţionalităţile legate de furtul datelor din contul de Facebook rămân în continuare des întâlnite. Originar din China, Scranos a fost descoperit de specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender în luna aprilie, când se răspândea agresiv în Europa şi Statele Unite şi contamina dispozitive cu Windows şi Android, având acces la toate datele personale ale victimelor. Pentru a evita infectarea cu Scranos, utilizatorii trebuie să descarce şi să instaleze numai aplicaţii licenţiate, să verifice suplimentar numele programelor pe care le instalează, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să actualizeze mereu sis-temul de operare şi programele folosite la cea mai recentă versiune.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ETURIA:Cererile pentru vacanţele de iarnă au crescut cu 15% faţă de anul trecut
21 aug.


CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:2019 - posibil an record pentru piaţa de birouri din Capitală
21 aug. M.A.


Google, noi probleme cu confidenţialitatea datelor
21 aug.


DE LA 35,12 MILIOANE LEI LA 188,98 MILIOANE LEICE Oltenia şi-a crescut profitul brut de 5 ori, în primul semestru
21 aug. E.O.


ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI DIN 2019Piaţa auto de la noi a crescut cu 9,5%
21 aug. E.O.


STUDIUL REPATRIOT:Jumătate dintre românii din diaspora vor să se întoarcă acasă
21 aug. Melania Agiu


PRIMUL TRIMESTRU 2019Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia a crescut de peste cinci ori
20 aug. I.I.


Google a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global
20 aug. T.T.


SUA extinde permisiunea ca Huawei să cumpere componente de la companii americane
20 aug. T.T.


Amenzi consistente pe litoral pentru vânzarea şi depozitarea produselor alimentare
20 aug.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.