INS:

"Managerii estimează creşterea activităţii în unele sectoare economice"

29 iun. 2018 Macroeconomie
R.R.
"Managerii estimează creşterea activităţii în unele sectoare economice"

Dochia, analist: "Lucrurile se vor mai schimba până la finalul acestui an, iar acest optimism al managerilor se va mai tempera"  

Georgescu, APMCR: "Este un optimism cam prea optimist"

Managerii din ţara noastră preconizează o majorare a activităţii în mai multe sectoare ale economiei, arată un comunicat transmis, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Aceştia preconizează o creştere a activităţii în domeniul construcţiilor şi al comerţului cu amănuntul, o majorare, moderată, a numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, precum şi o ascensiune a preţurilor în comerţul cu amănuntul, în perioada iunie-august a acestui an.

Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că lucrurile se vor mai schimba până la finalul acestui an, iar acest optimism al managerilor se va mai tempera.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Consider că managerii ştiu mai bine decât alţii ce se întâmplă în economie, fiind cel mai aproape de realitatea business-ului, iar dacă ei au această atitudine optimistă, ar trebui să avem şi noi. Este, însă, adevărat că, de multe ori, atitudinea managerilor nu are în vedere şi tabloul mai larg, ceea ce se întâmplă în lume, şi mă refer aici la pericolele care se ivesc din cauza războiului tarifar vamal, care pare să se înteţească peste tot".

Din acest punct de vedere, pentru economia noastră şi pentru o perioadă imediat următoare, de maxim şase luni de zile, analistul economic consideră această prognoză o indicaţie corectă.

Domnul Dochia ne-a mai spus că, în opinia sa, estimările economice le Guvernului şi ale Comisiei Naţionale de Prognoză sunt oarecum exagerate, anticipând rezultate economice bune, dar nu la nivelul aşteptărilor.

Analistul economic a adăugat: "Există nişte pericole în ceea ce priveşte comerţul internaţional, având în vedre ceea ce se întâmplă în Europa. Lucrurile acestea sunt, încă, în desfăşurare, iar la nivelul ţării noastre, impactul se va face simţit în decurs de câteva luni, în aproximativ şase luni, după ce s-ar aşeza lucrurile".

Potrivit domniei sale, dacă, într-adevăr, se va ajunge la o încetinire bruscă a comerţului internaţional, ca urmare a războiului tarifar care se conturează acum între SUA şi Europa, atunci fără îndoială că, în mod indirect şi companiile autohtone vor fi afectate, iar producţia va începe să scadă, a conchis domnia sa.

Claudiu Georgescu: "Între prognozele din luna ianuarie până în prezent şi raportările din sector există diferenţe"

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Construcţii din România (APMCR) nu consideră că optimismul managerilor este unul întemeiat, întrucât între prognozele din luna ianuarie, şi până în prezent, şi raportările din sector există diferenţe.

Domnia sa a subliniat: "Dacă fondurile de investiţii de la stat, acele proiecte majore anunţate, nu vor veni, mediul privat nu are de unde să realizeze atâtea investiţii, iar fără acestea domeniul construcţiilor este în gaură. Este sezon de vară şi poate că se va lucra puţin mai mult decât în primăvară sau iarnă, dar în niciun caz nu va fi o creştere din aceea abruptă, dacă îi putem spune astfel". Comunicatul INS notează şi o creştere a numărului de angajaţi în sectorul construcţiilor, în următoarele luni, pe care preşedintele APMCR o contrazice, însă, subliniind că antreprenorii din domeniu se plâng că nu au forţă de muncă, adăugând: "Ei preconizează o creşetere a numărului de salariaţi, dar de unde angajează? Asta este problema. Sunt ceva discuţii pentru a aduce forţă de muncă din stăinătate, dar nu acoperă nevoia pe care o acuză ei. Este un optimism cam prea optimist".

În opinia domnului Georgescu, firmele din domeniu vor încerca să supravieţuiască, iar sectorul se va confrunta cu o restrângere de companii, pentru că piaţa se coagulează, iar cele mari vor deveni tot mai puternice.

Potrivit estimărilor din luna iunie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%), managerii estimând şi o majorare, moderată, a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%), arată INS. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată a acestora (sold

conjunctural +14%), potrivit datelor statistice.

Conform datelor INS, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, aceştia estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2%, pe total

industrie prelucrătoare, mai arată informaţiile INS, potrivit cărora şi pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Şi în sectorul comerţului cu amănuntul, managerii prognozează o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +19%) pentru următoarele trei luni.

Angajatorii din sector preconizează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%), dar şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Comunicatul INS mai precizează că estimările de luna aceasta arată că cifra de afaceri în servicii (cererea de servicii) va avea parte de o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%), la fel şi numărul de salariaţi (sold conjunctural +7%), opiniile managerilor indicând o tendinţă de relativă stabilitate a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +4%).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 22 Februarie 2019
22 feb.


ILUZIILE STATISTICE NU POT ÎNLOCUI BUNĂSTAREA ECONOMICĂEste dispusă BCE să înveţe lecţia tiparniţei pornite în zadar?
22 feb. Călin Rechea


MINISTRUL MEDIULUI: "Este anul în care economia circulară va începe în România"
21 feb. T.M.


CONFERINŢA BURSA "CODUL INSOLVENŢEI", EDIŢIA A VI-A / SIMONA MILOŞ, PREŞEDINTE INPPI:"Este greu de imaginat cum se va desfăşura executarea silită individuală"5
21 feb.


MACRO NEWSLETTER-21 Februarie 2019
21 feb.


ESTIMĂRI COFACE ROMANIA 2019: "Creştere economică de 3,7% - într-un scenariu optimist"
21 feb. Ramona Radu


MAI ESTE UNIUNEA EUROPEANĂ A CETĂŢENILOR SAU DOAR A CORPORAŢIILOR?Statele capturate din UE nu mai reprezintă interesele cetăţenilor17
21 feb. Călin Rechea


Macro Newsletter-20 Februarie 2019
20 feb.


ÎN PERIOADA OCTOMBRIE 2017-OCTOMBRIE 2018, PIAROM"Numărul de contracte de muncă cu normă întreagă a crescut cu 4,09%"
19 feb. R.R.


MACRO NEWSLETTER-19 Februarie 2019
19 feb.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.