INS:

Numărul locurilor de muncă a ajuns la 47.400 în trimestrul doi

19 aug. 2015 Macroeconomie
Simona Grigorescu

Numărul locurilor de muncă vacante în România a ajuns, în al doilea trimestru din 2015, la 47.400, în creştere cu 11.100 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), remis azi redacţiei.

Conform sursei, în trimestrul II 2015, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,06%, în creştere cu 0,03 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, iar numărul locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 2.300 faţă de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2014, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante este mai mare cu 11.100.

În perioada aprilie-iunie 2015, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,17%) şi în alte activităţi de servicii (2,5%) în industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.100 locuri vacante), iar rata a fost de 1,27%.

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6.000 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,1%, respectiv 100 locuri vacante), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15%, respectiv 100 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (+0,17 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au regăsit în activităţile din industria prelucrătoare (2.100 locuri vacante), respectiv din comerţ (500 locuri vacante).

Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractivă (-0,16 puncte procentuale), iar în cea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în construcţii, respectiv în transport şi depozitare (400 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri importante în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (+0,93 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+0,74 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevantă a fost în hoteluri şi restaurante (-0,09 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în industria prelucrătoare (3.600 locuri vacante), respectiv în administraţia publică (2.100 locuri vacante), iar în învăţământ (-300 locuri vacante) s-a observat cea mai relevantă scădere.

În ceea ce priveşte ocupaţiile, în trimestrul II 2015, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate -grupa majoră 2 (1,42%, respectiv 13.700 locuri vacante), respectiv în cele de muncitori necalificaţi -g rupa majoră 9 (1,22%, 7.600 locuri vacante) iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere s-a înregistrat atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi -grupa majoră 9 (+0,11 puncte procentuale, respectiv 1000 locuri vacante), iar la polul opus cu cele mai semnificative scăderi s-au regăsit ocupaţiile de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (-0,16 puncte procentuale, respectiv - 400 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (+0,34 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (2.700 locuri vacante).

Singura diminuare atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,16 puncte procentuale, respectiv-10 locuri vacante).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ANAF a colectat aproape 215 miliarde lei anul trecut
19 ian. F.C


Finanţele au împrumutat 500 milioane de lei de la bănci
19 ian.


CCIB:"Dezvoltarea relaţiilor economice cu Kazahstanul constituie o prioritate"
18 ian. Andreea Cuzub


PROPUNERE A COMISIEI EUROPENEStatele membre UE vor putea să perceapă TVA zero la o gamă largă de produse
18 ian.


MOODY'S: "Deficitele structurale în România şi Ungaria ar urma să se adâncească, din cauza reducerii spaţiului fiscal"
18 ian.


DEŞI INFLAŢIA ŞI DOBÂNZILE AU UN TREND ASCENDENTBancherii nu cred într-o nouă creştere a gradului de neperformante
17 ian. EMILIA OLESCU


OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR:"Guvernul a implementat doar o treime din măsurile propuse pentru mediul de afaceri"
17 ian. RAMONA RADU


LIVIU ROGOJINARU, CNIPMMR:"2018 va fi anul exceselor ANAF"
17 ian. RAMONA RADU


Agenţia Fitch a confirmat ratingurile Municipiului Bucureşti la nivelul "BBB"
16 ian. D.I


În noiembrie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut cu 0,5%
16 ian. Andreea Cuzub

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.