INS: Producţia industrială a crescut cu 10% în august

12 oct. 2017 Macroeconomie
Andrei Stan
INS: Producţia industrială a crescut cu 10% în august

Producţia industrială a ţării noastre a crescut, în august, cu 10,3% ca serie brută şi cu 9,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sursa citată precizează: "Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,3%, susţinută de creşterile industriei extractive (+18,7%) şi industriei prelucrătoare (+11,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,6%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria extractivă (+18,4%) şi în industria prelucrătoare (+11,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,5%".

Potrivit INS, producţia industrială (serie brută) a scăzut, în august 2017, faţă de luna precedentă, cu 8,9%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-10,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,3%, respectiv cu 0,6%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2,0%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 6,0%, respectiv cu 2,0%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,6%.

În primele opt luni ale acestui an, comparativ cu primele opt luni din 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,2%, ca efect al creşterilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,9%), industria extractivă (+5,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2017, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 8,9%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+9,1%), industriei extractive (+4,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

INS: Rata anuală a inflaţiei - 4,3%, în ianuarie
15 feb. E.O.


Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 7,0%, comparativ cu 2016
14 feb. A.C


În anul 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 12,8%
14 feb. A.C


Guvernul a cedat în faţa presiunii dobânzilor
14 feb. CĂLIN RECHEA


ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2016,Deficitul de cont curent - aproape dublu
14 feb. E.O.


ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA:"Aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA nu a adus multe complicaţii, deocamdată"
14 feb. RAMONA RADU


Teodorovici: "Vom încerca să comasăm cinci formulare de declaraţii fiscale"1
14 feb.


AOAR susţine sprijinirea fiscală a specialiştilor din domeniul IT
13 feb. D.I.


FEDERAŢIA PATRONALĂ PETROL ŞI GAZE:"În România preţul de referinţă al gazelor naturale este calculat pe baza tranzacţiilor realizate în altă ţară "
13 feb. V.D


Comisia Europeană vrea sancţiuni împotriva paradisurilor fiscale
13 feb.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.