INS: Producţia industrială a crescut cu 10% în august

12 oct. 10:02 Macroeconomie
Andrei Stan
INS: Producţia industrială a crescut cu 10% în august

Producţia industrială a ţării noastre a crescut, în august, cu 10,3% ca serie brută şi cu 9,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sursa citată precizează: "Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,3%, susţinută de creşterile industriei extractive (+18,7%) şi industriei prelucrătoare (+11,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,6%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria extractivă (+18,4%) şi în industria prelucrătoare (+11,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,5%".

Potrivit INS, producţia industrială (serie brută) a scăzut, în august 2017, faţă de luna precedentă, cu 8,9%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-10,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,3%, respectiv cu 0,6%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2,0%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 6,0%, respectiv cu 2,0%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,6%.

În primele opt luni ale acestui an, comparativ cu primele opt luni din 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,2%, ca efect al creşterilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,9%), industria extractivă (+5,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2017, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 8,9%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+9,1%), industriei extractive (+4,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ALERTInflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii patru ani
12 dec. Andreea Cuzub


Cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, a crescut faţă de luna octombrie 2016 cu 17,2%
12 dec. Andreea Cuzub


Resursele de energie primară au crescut în luna octombrie cu 4,7%
12 dec. Andreea Cuzub


Comisiile parlamentare au început dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2018
12 dec. Andreea Cuzub


MIHAI IONESCU, ANEIR:"2017 se va încheia, probabil, cu cel mai mare deficit comercial din istoria ţării"1
12 dec. EMILIA OLESCU


ANUL VIITOR,Finanţele vor lansa titluri de stat pentru populaţie, lunar
12 dec. A.A.


Cîţu, PNL: "Proiectul de buget va atrage procedura de infringement"1
12 dec.


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE: Programul Tezaur va demara în anul 2018
11 dec. Andreea Cuzub


INS: ÎN PRIMELE ZECE LUNI ALE ANULUI,Deficitul balanţei comerciale a crescut cu aproape 2,3 miliarde de euro
11 dec. Andrei Stan


INS: Salariul mediu net a crescut în octombrie cu 16 lei, până la 2.392 de lei
11 dec. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.