INSPECŢIA JUDICIARĂ:

"O avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor"

"O avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor"

Inspectorii judiciari s-au confruntat anul trecut cu "o avalanşă de sesizări" la adresa procurorilor, crescând numărul sesizărilor vizându-i pe procurorii din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi incidenţa "reflectării negative în mass-media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, se arată în raportul de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, în anul 2017, inspectorii de la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus cercetarea disciplinară în 17 lucrări, 3 înregistrate în 2016 şi 14 în 2017, în timp ce sesizările au vizat 19 procurori, unul dintre aceştia fiind cercetat în cinci dosare. Totodată, în 9 cazuri, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar în celelalte sesizările au fost formulate de diverse persoane.

Reprezentanţii Direcţiei menţionează că cercetările disciplinare au vizat 43 de fapte pentru care existau indicii de abateri disciplinare. În 5 cazuri, sesizările privind procurorii cercetaţi disciplinar, mai puţin unul faţă de care au existat sesizări multiple ce au format obiectul mai multor lucrări, au fost respinse, restul de 13 sesizări fiind admise.

Între timp, anul acesta, în cadrul procedurii de confirmare a rezoluţiilor de admitere a sesizării, una dintre acestea, privind doi procurori, a fost infirmată şi, ca atare, sesizarea a fost respinsă. În privinţa procurorului faţă de care au fost efectuate cercetări disciplinare multiple, inspectorii de caz au respins sesizarea dintr-o lucrare şi au admis sesizările din alte patru dosare, arată IJ. Raport de activitate 2017 16 c) soluţii ale Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit sursei citate, până în prezent, au fost soluţionate opt acţiuni disciplinare. Dintre acestea, patru au fost admise aplicându-se trei sancţiuni de avertisment şi una de excludere din magistratură, două acţiuni disciplinare au fost respinse, iar cu privire la una s-a constatat nulitatea absolută. Soluţiile nu sunt definitive. Toate celelalte acţiuni disciplinare sunt în curs de soluţionare.

În raportul Inspecţiei Judiciare se mai arată că "Inspectorii direcţiei s-au confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. S-a evidenţiat (...) existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Fostul director general al CN APM Constanţa, urmărit penal de DNA
22 mar. M.D


Sentinţa ÎCCJ în dosarul Vlad şi Mircea Cosma a fost amânată pentru 26 martie1
22 mar. D.I.


DRAGNEA, ÎN INSTANŢĂ:"Încerc să înţeleg de ce am fost trimis în judecată fără nicio probă"1
22 mar.


Instanţa a anulat raportul ANI privind incompatibilitatea viceprimarului municipiului Timişoara
21 mar. D.I.


UPDATEAudierea preşedintelui PSD s-a terminat
21 mar. M.D


Audierile la CSM în cazul procurorului-şef al DNA şi adjunctului său s-au încheiat
21 mar. D.I.


Laura Codruţa Kovesi, va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale1
20 mar. V.D.


Procurorii Lucian Onea şi Alfred Savu de la DNA Ploieşti şi fostul procuror Mircea Negulescu, cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judicară
20 mar. V.D.


Gelu Diaconu a fost audiat la DNA în dosarul Tel Drum
19 mar. D.I.


Percheziţii pentru probarea săvârşirii unor fapte de corupţie de către un medic din Târgu Mureş
19 mar. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.