Institutul Cantacuzino îşi va desfăşura activitatea în subordinea MApN

21 sep. 2017 Politică
A.C.
Institutul Cantacuzino îşi va desfăşura activitatea în subordinea MApN

Guvernul a aprobat, astăzi, prin ordonanţă de urgenţă trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu patrimoniul şi personalul aferent, potrivit notei de fundamentare a actului normativ, urgenţa fiind dată de "ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţională a vaccinurilor", potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale.

"În 30 de zile vom face noua organigramă, personalul va fi format din personal civil şi militar, şi după aceea vom întocmi documentaţiile pentru accesarea de fonduri europene", a afirmat la începutul şedinţei Executivului secretarul de stat din MApN Mircea Duşa.

În nota fundamentară a ordonanţei de urgenţă se precizează: "Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale şi de necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României".

Potrivit actului normativ, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale.

Finanţarea Institutului Cantacuzino se realizează integral din venituri proprii, şi în completare din subvenţii acordate de la bugetul de stat, informează sursa.

"Patrimoniul Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe", se mai arată în ordonanţa de urgenţă.

Potrivit sursei citate, Executivul îşi propune astfel să revitalizeze şi să dezvolte activitatea institutului, ca producător naţional de vaccinuri şi alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenţei României în domeniul producţiei de vaccinuri.

Reprezentanţii Executivului au transmis: "Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile şi sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranţă naţională. Previziunile privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaţionalizarea capacităţilor naţionale de producţie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranţa stării de sănătate a populaţiei".

Personalul Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" se preia cu menţinerea drepturilor salariale avute în plată la data preluării. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil şi militar, cel civil beneficiind şi de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit legislaţiei în vigoare, precizează sursa citată.

Numărul maxim de posturi care va fi stabilit în hotărârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus în numărul de posturi aprobat Ministerului Apărării Naţionale, se mai arată în comunicat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

KLAUS IOHANNIS:"Asistăm la politici publice care ignoră principiile bunei guvernări"
19 apr. M.D.


CCR dezbate astăzi sesizările aduse la legile justiţiei
19 apr. V.D.


Summitul NATO şi securitatea de la Marea Neagră, discutate de George Ciamba şi generalul-locotenent Hodges
18 apr. D.I.


Guvernul a aprobat plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal
18 apr. D.I.


LIVIU DRAGNEA, DESPRE SESIZAREA CCR:"Nu-mi dau cu părerea despre un conflict constituţional. Politic, îl susţinem pe ministrul Justiţiei"
18 apr. D.I.


CLAUDIU MANDA, PSD: "Vom solicita avizul CSAT pentru a obţine o serie de hotărâri privind SRI"
18 apr. D.I.


RALUCA TURCAN, PNL: "PNL va contesta la CCR înfiinţarea Comisiei speciale privind legile siguranţei naţionale"
18 apr. D.I.


Ion Vîlcu este rechemat în ţară1
18 apr. M.D.


DORU-CLAUDIAN FRUNZULICĂ:"Unitatea şi solidaritatea trebuie să fie conceptele cheie ale proiectului european"
18 apr. M.D.


TĂRICEANU:"Cred că se impune sesizarea CCR cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi"1
18 apr. M.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.