Institutul Naţional de Statistică va funcţiona în subordinea Guvernului 1

16 apr. 09:28 Miscellanea
M.D.
Institutul Naţional de Statistică va funcţiona în subordinea Guvernului

Institutul Naţional de Statistică este una dintre structurile cele mai vechi ale administraţiei publice centrale din România. A fost creat prin Ordonanţa Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, la 12 iulie, astfel încât în 2019 la aceeaşi dată, INS va împlini 160 de ani de funcţionare neîntreruptă, se arată în comunicatul de presă postat pe siteul INS.

Reprezentanţii INS au declarat că: "potrivit art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005, INS a funcţionat ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea Secretarului general al Guvernului. Urmare modificărilor intervenite în structura Guvernului prin înfiinţarea Cancelariei Prim-ministrului, prin H.G. nr. 649/2016, INS a trecut în coordonarea directă a Prim-ministrului, coordonare exercitată prin Cancelarie. Odată cu desfiinţarea Cancelariei prin O.G. nr. 1/2017 s-a impus redefinirea cadrului de coordonare a INS concretizată prin Hotărârea de Guvern aprobată în şedinţa din 12 aprilie 2018, conform căreia "Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-ministrului, prin Secretariatul general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România". În concluzie, dincolo de orice supoziţie, actul normativ aprobat în 12 aprilie vizează, exclusiv, cadrul legal de funcţionare al INS. Menţionăm că iniţierea acestui ultim act normativ datează încă din noiembrie 2017, iniţiatorul fiind Institutul Naţional de Statistică".

"În contextul discuţiilor apărute în spaţiul public cu privire la datele furnizate de INS, facem următoarele precizări: În conformitate cu Regulamentele Europene privind statisticile europene şi naţionale, oficiile de statistică funcţionează ca organisme independente din punct de vedere profesional, a căror activitate se desfăşoară fără nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau autorităţilor naţionale. În context, sunt precizate prin documente legale prerogativele conferite conducătorilor INS-urilor, implicit al INS România ca fiind "singurele persoane responsabile cu luarea deciziilor privind procesele, metodele, standardele şi procedurile statistice, precum şi privind conţinutul şi termenele de publicare a comunicatelor statistice şi a publicaţiilor statistice produse şi difuzate" (articolul 5a din Regulamentul UE 2015/759). B-dul Libertăţii 16, sector 5, Bucureşti. Tel: 021.318.18.24; 021.318.18.42. Fax: 021.312.48.75 / 021.318.18.51 / 318.18.73. www.insse.ro ‐ Potrivit paragrafului c) al aceluiaşi articol, conducătorul INS "acţionează în mod independent în îndeplinirea sarcinilor statistice şi nu solicită şi nici nu primeşte instrucţiuni din partea vreunui guvern sau altei instituţii, organism, birou sau entităţi". ‐ În spriritul şi în litera prevederilor sus-menţionate, INS nu a suferit niciun fel de ingerinţe, intervenţii sau presiuni de orice natură din partea vreunei autorităţi naţionale", se mai arată în comunicat.

Opinia cititorului: 1
1.   DRAGNEA va stabili inflatia de acum
mesaj trimis de Cornelia în data de 16.04.2018, 09:49

Dragnea se va scula dimineata si va hotara: azi inflatia este 1,5% p.a. Dixit!

DICTATURA urmeaza si la prognoza meteo... 

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Soţii Iohannis participă la slujba de la Biserica "Sfânta Treime"1
16 dec. P.E.


CNAIR: Nu sunt drumuri închise din cauza condiţiilor meteo
15 dec. L.M.


ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ: 113 persoane, puse sub supraveghere judiciară
15 dec. L.I.


CNAPM:Creştere anuală cu 6% a traficului de mărfuri
14 dec. A.I.


BEI sprijină Radiocom pentru a finanţa digitalizarea infrastructurii terestre
14 dec. M.I.


INS, PRIMELE 10 LUNI:Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 4,1%
14 dec. P.E.


GALA "STAR CONSTRUCT 2018"Revista "BURSA Construcţiilor" - desemnată cea mai completă sursă de informaţii din sectorul construcţiilor
13 dec. E.O.


MFP:Subscrierea pentru titlurile CENTENAR, prelungită cu o săptămână
13 dec. I.M.


Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere
13 dec. A.M.


Descoperire: urme de apă pe un asteroid
13 dec. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.