Învăţământul autohton nu a depăşit faza wc-ului din spatele curţii

29 ian. Cultură
OCTAVIAN DAN
Învăţământul autohton nu a depăşit faza wc-ului din spatele curţii

Reformat până în pragul ruinei de diverşi miniştri, învăţământul autohton încă nu a depăşit faza wc-ului plasat în curtea şcolii. Ministrul Educaţiei, aflat încă în funcţie, a redeschis această discuţie având grijă să lanseze şi o nouă promisiune.

Liviu Marian Pop anunţă că la 159 de ani de la Unirea Principatelor încă avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior, dar promite că problema va fi rezolvată în următorii trei ani prin aplicarea programului de guvernare PSD-ALDE. Ministrul nu ne spune însă de ce, până acum, în ultimii 28 de ani, partidul din care face parte, aflat mai mereu la guvernare, nu a rezolvat această problemă, şi cum o va rezolva, brusc, în doar trei ani: "La 159 de la Unirea Principatelor Române avem 2.418 unităţi şcolare cu gruprile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor". Ministrul Educaţiei a oferit şi un tabel cu numărul de astfel de unităţi şcolare din fiecare judeţ al ţării, cele mai multe sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10).

De mai bine de un deceniu mii de şcoli nu reuşesc să obţină avizele sanitare pentru că nu au apă curentă, iar toaletele stau să cadă peste elevi. Cu doi ani în urmă, 77% dintre şcoli nu aveau aviz de funcţionare, motivele fiind dintre cele mai diverse (toalete insalubre, mobilier stricat, lipsă apă potabilă, absenţa autorizaţiilor ISU şi a avizelor contra incendiilor), iar situaţia nu s-a îmbunătăţit considerabil. Pe acest fond a venit şi promisiunea din programul de guvernare al PSD care prevede construirea, în patru ani (n.r. de la momentul câştigării alegerilor, decembrie 2016), a peste 2.500 de creşe şi grădiniţe, dintre scare 500 în 2017, promisiune susţinută şi de Liviu Marian Pop: "Vom construi 2.500 de şcoli şi grădiniţe pentru ca în toată ţara copiii să funcţioneze într-un singur schimb. Să vină la opt dimineaţa la şcoală, să ia masa, să îşi facă şi temele, iar la ora patru şi jumătate după-amiaza să plece acasă şi să nu mai aibă teme de vacanţă. Ăsta este idealul pe care vrem să îl introducem în următorii trei ani de zile". Cum în 2017 nu a fost atins planul la construcţia de şcoli, toate speranţele sunt legate de următorii trei ani de guvernare, iar la următoarele alegeri să nu se mai vorbească de toaletele aflate în afara şcolilor şi să fie abordate subiecte (manuale digitale, tablete pentru fiecare elev...) legate de performanţa şcolară.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

EVALUAREA NAŢIONALĂRezultate previzibile, 73,5% dintre elevi au obţinut medii peste 5
20 iun. O.D.


Ministerul îşi propune reducerea birocraţiei în învăţământ
19 iun. O.D.


Sindicaliştii cer ca profesorii să capete statutul de autoritate publică
15 iun. O.D.


OPINIICititul în parc până înţelegi3
15 iun. George Chiriţă


Evaluarea Naţională, 150.000 candidaţi au intrat în examen
12 iun.


Ministerul Culturii finanţează cercetările arheologice sistematice
30 mai. M.D.


Centenarul îşi pierde valoarea şi semnificaţia
14 mai. Mihaela Dan


ART SAFARI ÎŞI DESCHIDE ASTĂZI PORŢILEO lucrare Brâncuşi - estimată la o sumă din şapte cifre1
11 mai. ADELINA TOADER


Încă o cerere pentru demiterea ministrului Educaţiei
09 mai. O.D.


IOANA CIOCAN, EXPOZIŢIA ART SAFARI BUCUREŞTI:"Valoarea lucrărilor expuse la Art Safari - 10 milioane euro"1
08 mai. A consemnat ADELINA TOADER

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.