Investiţii de 1 milion de euro pentru reîmpădurirea unor terenuri forestiere cu dificultăţi de regenerare 1

02 oct. 2017 Companii
Andrei Stan
Investiţii de 1 milion de euro pentru reîmpădurirea unor terenuri forestiere cu dificultăţi de regenerare

Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) şi Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, cu sprijinul "Holzindustrie Schweighofer", au lansat, la Poiana Braşov, un proiect pentru regenerarea suprafeţelor de pădure degradate din ţara noastră, care se va întinde pe următorii şapte ani, în urma unor investiţii de peste un milion de euro, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Sursa citată precizează: "Proiectul Pădurea de Mâine va avea un puternic impact pozitiv asupra comunităţilor locale, implicându-le activ şi contribuind în mod substanţial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren şi inundaţiilor din zonele reîmpădurite. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafeţelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administraţiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situaţii au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenţii pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă, dar nu şi mecanisme financiare care să susţină acţiunile de reîmpădurire".

AAP va gestiona lucrările de plantare şi de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selecţie şi eşalonare a lucrărilor de regenerare folosind o metodologie ştiinţifică. Potrivit comunicatului, "Holzindustrie Schweighofer" va contribui cu managementul proiectului, finanţarea, voluntari pentru acţiuni, relaţionarea cu comunităţile şi o componentă educaţională a proiectului.

Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure şi oricărei administraţii locale. Propunerile de suprafeţe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potenţialii solicitanţi şi orice parte interesată pot găsi informaţii despre proiect, metodologia şi progresul acestuia.

Dorel Fechete, director executiv al AAP, a declarat: "În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafeţe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situaţiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deţinute".

La rândul său, Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, Facultatea de Silvicultură, a precizat: "Cred că dacă dorim să schimbăm ceva şi stă în puterea noastră, nu doar că ar trebui să o facem, ci suntem obligaţi să o facem. Asta înseamnă responsabilitate şi de undeva trebuie să pornim. Şi ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieţi, noi vieţi ce vor forma viitoarele păduri. Este datoria noastră faţă de pădurea de azi şi generaţia de mâine".

Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară şi/sau toamnă, în funcţie de locaţii, specii şi condiţiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua timp de mai mulţi ani după plantare în toate locaţiile selectate, menţionează sursa citată.

AAP este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociaţia profesională a administratorilor de păduri. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2004 şi are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociaţiei sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociaţie administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităţilor administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) şi fizice (6%).

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2017, 17:48

ar ajuta la regenerarea padurilor daca Holzindustrie Schweighofer s-ar cara naibilui de aici

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

DRAGOŞ PETRESCU, HORA:"Preţuri mai mari cu 5% în industria ospitalităţii, anul acesta"
22 ian. R.R.


FLORIN JIANU DESPRE EFECTELE OUG 114/2018:"Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră iau în considerare varianta de a-şi muta activitatea în Bulgaria"1
22 ian. RAMONA RADU


O nouă licitaţie pentru calea ferată către Aeroportul Otopeni
22 ian. I.GHE.


Numărul turiştilor la nivel mondial, în creştere cu 6% anul trecut, până la 1,4 miliarde
22 ian.


Romgaz vizează expansiunea pe pieţele internaţionale
22 ian.


Litoralulromanesc.ro, vânzări de 23 milioane euro, anul trecut
22 ian. A.T.


Semnal de alarmă pentru autorităţi, se pot face petiţii şi pe reţelele de socializare
22 ian. O.D.


WhatsApp, măsuri anti-zvonuri
22 ian.


Compania Google, amendată cu 50 de milioane euro
21 ian. E.A.


Tesla vinde automobilul electric Model 3 în Europa
21 ian. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.